G. Nausėda: tikiuosi, kad rudens sesijoje Seimas grįš prie sankcijų baltarusiams griežtinimo klausimo

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie „Wagner“ samdiniams išduodamus baltarusiškus pasus yra viena iš priežasčių Lietuvai grįžti prie sankcijų Baltarusijos piliečiams griežtinimo svarstymo.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 1:06 PM

„Pastaruoju metu iš kai kurių (Baltarusijos – ELTA) opozicijos veikėjų susilaukiame informacijos, kad „Wagner“ kovotojams jau mažiausiai mėnesį išduodami baltarusiški pasai. Tai tik priverčia prisiminti mano vetuotą įstatymą, kai sakėme, kad tokio pobūdžio grėsmė gali iškilti, visai nesvarbu, ar „Wagner“ ar kokios kitos priežastys lemtų, kad žmonės, nedraugiški mūsų valstybei, gali įgyti baltarusiškus pasus ir stengtis destabilizuoti situaciją“, – žurnalistams antradienį Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko užkardoje kalbėjo G. Nausėda.

„Štai turime tokio pobūdžio grėsmę ir turime būti pasirengę pirmiausia įstatymine, teisine prasme, turi efektyviai dirbti mūsų sienos apsaugos tarnybos. Tikiuosi, kad Seimas sugrįš prie šio klausimo rudens sesijoje ir mes šitą klausimą išspręsime galutinai“, – sakė prezidentas.

Visgi šalies vadovas pabrėžė, kad kol kas nėra fiksuota atvejų, kad „Wagner“ samdiniai mėgintų patekti į Lietuvą kartu su nelegalios migracijos srautais.

„Vienas iš mano apsilankymo tikslų (Varėnos pasienyje – ELTA) ir buvo tas, kad turime labai aiškiai žinoti, ar „Wagner“ grupuotės gali kelti, ar kelia, grėsmę ir būti pasirengę atremti tokio pobūdžio provokacijas. Pabrėžiu, šiuo metu, „Wagner“ kovotojų įsitraukimo į nelegalią migraciją schemų ar atvejų nėra“, – sakė G. Nausėda.

Lietuva turi būti pasiruošusi visiems atvejams

Prezidento teigimu, nepaisant to, kad buvo paskelbta apie „Wagner“ lyderių mirtį, Lietuva turi būti pasiruošusi visiems atvejams – tiek samdinių grupuotės judėjimui atgal į Rusiją, tiek į Vakarų Europą.

„Supraskime, kad ši valstybė (Baltarusija – ELTA) yra Rusijos satelitas, kad ši valstybė bus panaudota kaip įrankis Rusijos kėslams mūsų atžvilgiu. Pačių „Wagner“ kovotojų trajektorijos, judėjimas ir likimai gali būti labai skirtingi, dalis iš jų gali pasitraukti, dalis iš jų gali patraukti į Vakarų Europą“, – apie vis dar jaučiamą grėsmę iš Baltarusijos kalbėjo G. Nausėda.

„Taip kad mes turime būti pasiruošę visiems atvejams, nes mūsų žmonių saugumas mums yra prioritetas“, – pabrėžė šalies vadovas.

Pasak jo, „Wagner“ grupuotės tolimesnę ateitį nulems baltarusių sprendimas ją finansuoti.

„Mes susiduriame su klausimu, ką tie „Wagner“ kovotojai, dabar likę dar ir be galvos, galėtų veikti Baltarusijos teritorijoje, kadangi susiduriame su labai paprastu finansiniu aspektu – kas už juos ten mokės pinigus“, – teigė G. Nausėda.

„Jeigu finansavimo šaltiniai nebus surasti, „Wagner“ kovotojai neišvengiamai turės kelti sparnus, kadangi tai yra vyrukai, kurie dirba už pinigus, jie dirba ne už idėją“, – kalbėjo prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.