Teisėjų taryba dėl Sausio 13-osios bylą nagrinėjusių teisėjų saugumo kreipėsi į šalies vadovus, EK

Teisėjų taryba antradienį kreipėsi į šalies vadovus, Europos Komisiją dėl Sausio 13-osios bylą nagrinėjusių teisėjų saugumo.

Sausio 13-osios minėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sausio 13-osios minėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sausio 13-osios minėjimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sausio 13-osios minėjimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sausio 13-osios minėjimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sausio 13-osios minėjimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sausio 13-osios minėjimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sausio 13-osios minėjimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 2:04 PM, atnaujinta Aug 29, 2023, 2:05 PM

„Teisėjų taryba kreipėsi į Lietuvos Respublikos prezidentą, Seimo pirmininkę ir ministrę pirmininkę, prašydama įvertinti naujausią informaciją, susijusią su Rusijos vykdomu Lietuvos teisėjų persekiojimu, imtis visų reikiamų ir įmanomų priemonių, kad būtų užtikrintas Sausio 13-osios bylą nagrinėjusių teismų ir teisėjų visokeriopas saugumas“, – skelbiama Nacionalinės teismų administracijos pranešime spaudai.

Teisėjų taryba, atkreipiama dėmesį į tai, kad Maskvos teismas nurodė suimti tris Lietuvos teisėjus Ainorą Macevičienę, Virginiją Pakalnytę–Tamošiūnaitę ir Artūrą Šumską, priėmusius nuosprendį Sausio 13-osios byloje, kreipėsi ir į Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotoją Věra Jourová, prašydama vertinti, ar nereikėtų imtis papildomų priemonių dėl Lietuvos teisėjų saugumo.

Teisėjų tarybos vertinimu, Rusijos veiksmai, neteisėtai persekiojant Lietuvos prokurorus ir teisėjus, yra realūs, aktyvūs ir besitęsiantys ne vienus metus.

„Vykdomu persekiojimu, jo viešinimu siekiama įbauginti, daryti įtaką Lietuvos teismams, pareigūnams ir pačiai valstybei.

Smerkdama besitęsiantį agresorės Rusijos struktūrų išpuolį prieš laisvos ir demokratinės Lietuvos Respublikos teisėjus, Teisėjų taryba, kaip teismų ir teisėjų nepriklausomumą užtikrinanti teismų savivaldos institucija, dar kartą pareiškia, kad situacijos kuomet sudaromos prielaidos persekioti nepriklausomos valstybės teisėjus dėl jų konstitucinių pareigų vykdymo, negali būti toleruojamos ir pateisinamos“, – teigiama pranešime.

ELTA primena, kad apie baudžiamosios bylos iškėlimą trims Vilniaus apygardos teismo teisėjams – A. Macevičienei, V. Pakalnytei-Tamošiūnaitei ir A. Šumskui – Rusijos tyrimų komitetas pranešė praėjus dviem savaitėms po nuosprendžio Sausio 13-osios byloje, kurį jie paskelbė 2019 metų pavasarį. Netrukus už akių baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti ir procese dalyvavę Lietuvos prokurorai.

Šią savaitę paskelbta, kad rugpjūčio 17 dieną Maskvos Basmannyj rajono teismas už akių nurodė suimti minėtus teisėjus.

Nuosprendį Sausio 13-osios byloje Vilniaus apygardos teismas paskelbė 2019 metų kovo 27 dieną. Tuomet teismas dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui kaltais pripažino 67 asmenis, tarp jų – buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą, buvusį KGB specialiųjų pajėgų grupės „Alfa“ karininką Michailą Golovatovą ir buvusį Vilniaus garnizono vadą Vladimirą Uschopčiką.

Dauguma kaltinamųjų buvo nuteisti už akių; tik du žmonės fiziškai sėdėjo teisiamųjų suole – buvę sovietų kariškiai, Rusijos piliečiai Jurijus Melis ir Genadijus Ivanovas.

J. Melis prisipažino, kad 1991 metais buvo viename iš tankų prie Vilniaus televizijos centro. G. Ivanovas buvo kaltinamas dalyvavimu užimant Vilniaus spaudos rūmus; teisme jis savo kaltę neigė.

J. Melis buvo sulaikytas 2014 metų kovą, kai atvyko į Lietuvą iš Kaliningrado srities. Jam buvo skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė, kuri vėliau buvo padidinta iki 10. Į laisvę J. Melis buvo paleistas 2023 metų kovą. Vilniuje gyvenęs G. Ivanovas buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo