Seimo teisininkai apie išmoką seniūnaičiams: turėtų būti išmokama pagal išlaidas pagrindžiančius dokumentus

Siūlymas įstatyme numatyti išmoką seniūnaičiui su jo veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto išlaidoms apmokėti, už kurią nereikėtų atsiskaityti, sulaukė Seimo Teisės departamento pastabų.

Pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Sep 2, 2023, 11:49 AM

10 proc. savivaldybės tarybos nario atlyginimo dydžio pasiūlyta išmoka seniūnaičiams, Seimo teisininkų nuomone, turėtų būti išmokama pagal išlaidas pagrindžiančius dokumentus. Taip pat turėtų būti numatyta nepanaudotų lėšų grąžinimo savivaldybės administracijai tvarka.

„Jeigu išmokos paskirtis būtų kompensuoti seniūnaičio patirtas išlaidas, ji turėtų būti išmokama pagal seniūnaičio pateikiamus išlaidas pagrindžiančius dokumentus. Kadangi (...) siekiama nustatyti iš anksto išmokamą, taigi avansinio pobūdžio, išmoką, kartu turėtų būti nustatyta ir nepanaudotų lėšų grąžinimo savivaldybės administracijai tvarka“,– sakoma Seimo Teisės departamento išvadoje Vietos savivaldos įstatymo pataisoms.

Seimo teisininkai atkreipia dėmesį ir į tai, kad avansinio pobūdžio išmoka, seniūnaičiui išmokama iš anksto, yra skirta jo veiklai reikalingoms prekėms ar paslaugoms apmokėti, o ne (dar nepatirtoms) išlaidoms kompensuoti.

Seimo narys socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas įregistravo Vietos savivaldos įstatymo pataisas, numatančias, kad seniūnaičiai galėtų gauti išmoką, kuri būtų 10 procentų tos savivaldybės tarybos nario atlyginimo dydžio. Už šią išmoką seniūnaitis neturėtų atsiskaityti, primena ELTA.

Parlamentaras taip pat siūlo vietoj seniūnaičių sueigų ir išplėstinių seniūnaičių sueigų formuoti seniūnijų tarybas. Seniūnijos tarybą sudarytų seniūnijos seniūnaičiai ir bendruomeninių organizacijų deleguoti atstovai. Kai seniūnijos nesteigiamos, meras, atsižvelgdamas į gyvenamųjų vietovių ar bendruomenių poreikius, nustatytų, kokių gyvenamųjų vietovių ar jų dalių seniūnaičiai įeina į seniūnijos tarybos sudėtį.

Seimo teisininkai abejoja ir dėl pasiūlytos įstatymo pataisų įsigaliojimo datos – 2024 m. sausio 1 d. Savo pateiktoje išvadoje jie svarsto, ar projekte nereikėtų numatyti pereinamojo teisinio reguliavimo, kuriuo būtų aiškiai sureguliuotas seniūnijų tarybų sudarymas pirmą kartą po įstatymo įsigaliojimo. Pavyzdžiui, būtų nustatyta: ar šių tarybų nariais laikytini tie patys bendruomeninių organizacijų atstovai, kurie iki įstatymo įsigaliojimo buvo deleguoti į išplėstinę seniūnaičių sueigą, ar šios organizacijos savo atstovus turėtų deleguoti iš naujo; koks būtų seniūnijų tarybų sudarymo terminas; koks juridinis faktas patvirtintų, kad seniūnijos taryba sudaryta.

Seimo Teisės departamentui neaišku ir tai, kokiu tikslu reikėtų pavesti Vyriausybei pateikti Seimui Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo būtų nustatyta seniūnijų administracijų organizavimo ir veiklos tvarka.

„Pagal Vietos savivaldos įstatymą seniūnijos – savivaldybės administracijos filialo – veiklą nustato savivaldybės administracijos direktoriaus tvirtinami seniūnijos nuostatai, o seniūnijos – biudžetinės įstaigos – veiklą nustato savivaldybės tarybos tvirtinami seniūnijos nuostatai“, – primena teisininkai.

Kaip savo išvadoje pažymi Seimo Teisės departamentas, dėl Vietos savivaldos įstatymo pataisų turėtų būti gauta Vyriausybės išvada, jas turėtų svarstyti atskiros savivaldybės arba Lietuvos savivaldybių asociacija.

Seimas, atsisakęs savivaldybių tarybų nariams skiriamų vadinamųjų kanceliarinių išmokų, turės spręsti, ar mokėti išmokas seniūnaičiams su jų veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto išlaidoms padengti.

Kai kurie Eltos kalbinti politikai mano, kad toks sprendimas sustiprintų vietos savivaldą, seniūnaičių institutą, o projekto oponentai įsitikinę, kad ne viską pinigai lemia. Beje, Vilniaus rajono savivaldybė pati ėmėsi iniciatyvos ir jau yra priėmusi sprendimą mokėti išmokas seniūnaičiams.

Kaip ELTA jau skelbė, nuo š. m. liepos 1 d. įsigaliojo Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimas dėl Vilniaus rajono seniūnaičių veiklos išlaidų apmokėjimo, teiktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) frakcijos. Jis numato, jog iki šių metų pabaigos 1 mėnesiui seniūnaičiui skiriama kompensacija už patirtas išlaidas gali siekti iki 200 eurų, nuo 2024 m. sausio 1 d. – kompensacija sieks iki 0,2 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio.

Seimo narys K. Vilkauskas mano, kad priėmus jo parengtas įstatymo pataisas „būtų žengtas pirmasis tvirtas žingsnis, kuris labai sustiprintų mažąją vietos savivaldą Lietuvoje, sudarytų sąlygas rastis ir stiprėti bendruomeniškumui ir vietos gyventojų aktyvesniam dalyvavimui tvarkant vietos reikalus.“

Parlamentaras tikisi, kad Vietos savivaldos įstatymo pataisos bus priimtos rudens Seimo sesijoje.

Šių metų liepos 1 d. įsigaliojo Vietos savivaldos įstatymo pataisos, kuriomis Seimas nustatė fiksuotus tarybos narių atlyginimus, atsisakant kanceliarinėms reikmėms skirtų išmokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.