Sukrečianti jaunos pareigūnės drama: staiga užsisklendė, bet prabilo kolegos

„Šiuo metu turiu biuletenį ir geriausia bus bendrauti vėliau“, – pranešė pareigūnė, tirianti sunkius nusikaltimus. Tikėjausi iš pirmų lūpų išgirsti, kodėl kriminalistė nusprendė palikti tarnybą, tačiau kilus skandalui ji užsisklendė. Kas ją išgąsdino?

Policiją supurtė skandalas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Policiją supurtė skandalas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Kaune esančiame kriminalistų mokymo centre rugpjūčio mėnesio pradžioje vykę kursai buvo labai sunkūs ir įtempti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaune esančiame kriminalistų mokymo centre rugpjūčio mėnesio pradžioje vykę kursai buvo labai sunkūs ir įtempti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Problemos kilo jau pasibaigus mokymams Kaune. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Problemos kilo jau pasibaigus mokymams Kaune. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Briginas.<br>Lietuvos kriminalinės policijos biuro nuotr.
Saulius Briginas.<br>Lietuvos kriminalinės policijos biuro nuotr.
Arūnas Maskoliūnas.<br>Lietuvos policijos nuotr.
Arūnas Maskoliūnas.<br>Lietuvos policijos nuotr.
Policiją supurtė skandalas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Policiją supurtė skandalas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Roma Katinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Roma Katinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 2, 2023, 11:02 AM, atnaujinta Sep 3, 2023, 9:56 AM

Žinia, kad Lietuvos kriminalinės policijos biure sunkius nusikaltimus narpliojanti jauna, perspektyvi pareigūnė dėl įtartinų aplinkybių traukiasi iš tarnybos, mane pasiekė prieš savaitę.

Biure sklido kalbos, kad dailios išvaizdos, ištekėjusi moteris galėjo patirti priekabiavimą ar net tapti sunkesnio seksualinio pobūdžio nusikaltimo auka.

Jos kolegos prasitarė, kad pareigūnė dalyvavo intensyviuose mokymuose, kurie rugpjūčio pradžioje buvo surengti Kaune. Gal ten įvyko koks nors incidentas?

Jauną kriminalistę bendradarbiai apibūdino kaip darbščią, imlią, rodančią iniciatyvą, keliančią sau pačius aukščiausius reikalavimus.

Dar studijuodama universitete ji per atostogas savanoriaudavo, nes jautė poreikį gyventi ne tik dėl savęs, norėjo būti naudinga ir kitiems. Savanorystė ją išmokė geriau suprasti ir atjausti kitus.

Iš Panevėžio kilusi pareigūnė Kriminalinės policijos biure iš pradžių atliko praktiką, o pastaruosius penkerius metus ten dirbo sunkius ir organizuotus nusikaltimus narpliojančioje valdyboje, kur tarnyba būna labai įtempta ir varginanti.

Ji – ne pirmoji pareigūnė, parašiusi prašymą išeiti iš tarnybos.

Tačiau situacija jos bendradarbiams atrodė neeilinė, nes į Panevėžį susitikti su ja buvo nuvykęs pats Kriminalinės policijos biuro vadovas Arūnas Maskoliūnas, kuris taip pat yra kilęs iš to miesto.

Jis yra dirbęs Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus, o vėliau – Kriminalinės policijos žvalgybos valdybos viršininku.

Žinia apie mįslingas pareigūnės išėjimo iš darbo aplinkybes ir jai parodytą išskirtinį dėmesį biure pasklido žaibiškai ir pasėjo spėlionių.

Žadėjo netrukus bendrauti

Siekdama patikrinti informaciją ir viską sužinoti iš pirmų lūpų pirmiausia suskubau ieškoti pačios pareigūnės, kuri po mokymų buvo parašiusi prašymą atleisti ją iš pareigų tarnyboje, tačiau vėliau sudvejojo.

Taigi jos prašymas dar nebuvo patvirtintas.

Į telefono skambučius kriminalistė neatsiliepė, bet man pavyko su ja susisiekti kitu būdu.

Garantavau jai visišką anonimiškumą.

Tada jauna policininkė paaiškino, kad laikinai turi nedarbingumo pažymą, ir paprašė palaukti – pažadėjo bendrauti po to, kai nedarbingumo laikas baigsis.

„Jei dar turėsite kokių klausimų man“, – pridūrė ji.

Pareigūnė nedirbo nuo rugpjūčio 16 dienos, o į darbą turėjo sugrįžti po rugsėjo 1-osios.

Taigi buvo likusi tik savaitė palaukti aiškių atsakymų į klausimus, kas iš tiesų paskatino ją trauktis iš pareigų, ar per mokymus Kaune neįvyko kokių nors incidentų.

Bet staiga viskas pakrypo netikėta linkme.

Po politiko įrašo užsisklendė

Rugpjūčio 29 dieną socialiniame tinkle Seimo narys Remigijus Žemaitaitis paskelbė, kad per mokymus pareigūnę galimai išprievartavo girti kolegos.

Iš karto supratau, apie kokią moterį jis kalba, nes politikas atskleidė jos inicialus.

Pagal juos ir sistemoje dirbantiems kitiems pareigūnams buvo nesunku tai suprasti.

Bet tų, kurie galėjo ją nuskriausti, politikas kažkodėl neįvardijo.

Jo pateiktos aplinkybės skambėjo šiurpiai – neva mokymų dalyviai kolegę prievartavo prirakinę atrankiais, o pas jos artimuosius nuvykę biuro vadovai A.Maskoliūnas ir Saulius Briginas prašė nerašyti pareiškimo ir galimai net siūlė paremti finansiškai.

Politikas savo įrašą iliustravo straipsnio antrašte, kuri skelbė apie Rusijos karių Ukrainoje išprievartautą moterį.

Mūsų šalies pareigūnus politikas palygino su rusų grupuotės „Wagner“ samdiniais.

Vėliau R.Žemaitaitis prisipažino, kad įrašą paskelbė net nepabendravęs su pareigūne ir nepaklausęs, ar galima viešinti jos duomenis.

Tikėtina, kad toks politiko poelgis galėjo jaunai moteriai sukelti šoką, nes po to ji visiškai užsisklendė – daugiau neatsakė nei į žinutes, nei į skambučius. Taip pat ji ištrynė nuotraukas iš savo paskyros socialiniame tinkle.

Mokymai buvo sunkūs

Lietuvos kriminalinės policijos biure daug metų dirbantys pareigūnai, neoficialiai kalbėdami su žurnaliste, patvirtino, kad Kaune vykę mokymai buvo sunkūs tiek fiziškai, tiek morališkai.

Buvo specialiai modeliuojamos sudėtingos situacijos, pareigūnai galėjo jaustis pavargę, jiems trūko miego.

Bet mokymų pabaigoje visi esą draugiškai nusifotografavo, viskas atrodė gerai. Problemos prasidėjo kiek vėliau.

„Pareigūnė patirties turi nedaug, gal jai ten buvo pernelyg sunku? O gal susidėjo ne vienas faktorius?

Sunku įsivaizduoti, kad per mokymus galėjo įvykti tokie dalykai kaip prievarta. Nes jeigu tai būtų įvykę, tada kiti pareigūnai būtų sureagavę greitai – uždėję smurtautojams antrankius, nedelsiant pradėję ikiteisminį tyrimą.

Gal tai įvyko ne per mokymus arba po tuo slypi kiti dalykai?“ – svarstė daug metų biure dirbantis šaltinis, taip pat narpliojantis sunkius ir organizuotus nusikaltimus.

Kalbėjosi ir su artimaisiais

Kriminalinės policijos biuro vadovas A.Maskoliūnas „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad į Panevėžį buvo nuvykęs pareigūnės prašymu.

„Pokalbis Panevėžyje vyko, nes pareigūnė to prašė, ji gyvena ten, o dirba sostinėje“, – paaiškino A.Maskoliūnas.

Biuro vadovas bendravo ir su jos artimaisiais, tačiau pokalbio detalių neatskleidė.

A.Maskoliūnas patvirtino, kad dėl išėjimo iš darbo priežasčių su jauna pareigūne kalbėjosi ir jo pavaduotojas S.Briginas, bet toks pokalbis esą vyko ne Panevėžyje, o Vilniuje.

S.Briginas, paklaustas apie pokalbį su pareigūne, buvo nekalbus: „Dabar negaliu kalbėti, esu pasitarime.“

Nekalbi buvo ir biuro viršininko pavaduotoja Eglė Maziliauskienė, kuri dalyvavo mokymuose ir, tikėtina, daugiau apie tai žino.

„Žinau, kad jūs skambinote kitiems vadovams, bet dabar man nepatogu kalbėti“, – nuo tiesių atsakymų išsisuko ir E.Maziliauskienė.

Gauta naujų duomenų

Socialiniuose tinkluose kilus šurmuliui Policijos departamento atstovai suskubo viešai neigti politiko R.Žemaitaičio paskleistą informaciją – esą ji neatitinka tikrovės, nes per mokymus nebuvo kilę jokių incidentų.

Vis dėlto policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pavedė Imuniteto tarnybos pareigūnams patikrinti informaciją apie galimą incidentą.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, pareigūnė buvo apklausta ir davė išsamius parodymus. Buvo gauta duomenų apie galimai kitomis aplinkybėmis padarytą seksualinio pobūdžio nusikaltimą.

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytos nusikalstamos veikos žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui.

Tyrimą kuruoja Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento pareigūnai.

Buvo suplanuoti procesiniai veiksmai, kuriuos ketinta atlikti kuo operatyviau.

Puolė raminti pavaldinių

Kriminalinės policijos biuro vadovybei teko raminti ir bruzdančius pavaldinius, kurie taip pat norėjo išgirsti atsakymus.

„Lietuvos ryto“ žurnalistė gavo laišką, kuris šią savaitę buvo išsiuntinėtas biure dirbantiems pareigūnams.

Jauna pareigūnė jame ne kartą pavadinta „mergaite“.

Kalbama, kad laišką galėjo kurti biuro viršininko pavaduotoja E.Maziliauskienė.

„Mielieji, jei Jums svarbi tiesa ir mano nuomonė, nebūkime pilka masė, neturinti savo įsitikinimų ir vertybių.

Nebūkime tais, kurie pasigauna politikų, katinienių, giršvildų ir kitų sau reklamą darančių personažų aukomis!

Jūs esate tie, kurie dirbate Biure, pažįstate žmones, žinote, kaip yra iš tikrųjų. Atsakingai jums sakau – viešai paskelbtuose pranešimuose apie mokymų metu įvykusius dalykus, biuro vadovus, kurie bandė glaistyti situaciją, tiesos nėra.

Labai gaila, kad apdergtas Biuras, jo vadovai, mokymai ir mergaitė, kuriai dabar reikalinga apsauga ir pagalba (...).

Kadangi pati dalyvavau tuose mokymuose nuo pradžios iki pabaigos, tai galiu drąsiai pasakyti – mokymai tyrėjams buvo labai intensyvūs, dirbome nuo 9 iki 24 valandos.

Mes, instruktoriai (tarp jų buvo ir Biuro vadas), visą laiką buvome kartu su dalyviais.

Taip, buvo daug darbo, įtampos ir nuovargio. Bet nei alkoholio, nei kažkokių konfliktinių situacijų nemačiau ir negirdėjau. Duok Dieve, dalyviai pailsėti normaliai spėdavo (...).

Žinojau apie visus vadovų pokalbius su pareigūne ir jos šeima. Galiu Jus patikinti – pagrindinis interesas ir pokalbio temos buvo nukreiptos į tai, kad išsiaiškinti, kodėl ji nori palikti tarnybą.

Iniciatyva bendrauti išėjo iš šeimos narių, o iš vadovų pusės nebuvo kalbų apie kažkokius pareiškimų nerašymus, bandymus glaistyti (...). Apkabinu.“

Po to, kai biuro viduje buvo išplatintas toks laiškas, kai kurie ten dirbantys pareigūnai liko nustebę.

„Kas čia rašo? Tai niekas nieko neprievartavo? Nelabai pagaunu. Taip išeina, kad vadovė ramina kolektyvą ir prašo, kad niekas netikėtų“, – taip reagavo kriminalistai.

Turėtų būti pateikti visi atsakymai

Roma Katinienė, Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė:

„Policijoje netrūksta sąžiningų ir kvalifikuotų pareigūnų, bet šiuo atveju tyrimą turėtų atlikti kitos tarnybos.

Turėtų būti atsakyta į visus klausimus, nepaliekant nė menkiausios abejonės.

Nes jeigu liks bent vienas neatsakytas klausimas, tai paliks šešėlį visai bendruomenei.

Svarbiausi klausimai – ar buvo padaryta nusikalstama veika ir koks buvo pokalbių, vykusių tarp pareigūnės ir vadovų, turinys.

Būna, kad įstaigų vadovai pakviečia prie kavos pasikalbėti pareigūną, kuris ilgai dirbo arba yra perspektyvus ir netikėtai parašė pareiškimą išeiti iš darbo.

Tada natūralu, kad aiškinamasi, kokios priežastys tai lėmė.

Tačiau keista, kai apie tai kalbėtis vykstama šimtą kilometrų į kitą miestą, bendraujama su artimaisiais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.