Vieną vicemero pareigybę siūloma skirti opozicijos pasiūlytam kandidatui

Siekiant didesnio opozicijos įsitraukimo į savivaldos veiklą, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Robertas Šarknickas siūlo bent vieną savivaldybės vicemero pareigybę skirti opozicijos pasiūlytam kandidatui.

Robertas Šarknickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Robertas Šarknickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2023, 9:31 AM, atnaujinta Sep 3, 2023, 9:32 AM

Beje, šiuo metu tokia taisyklė galioja Seime. Statute yra įrašyta, kad Seimo Pirmininko pavaduotojais būtų ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai.

Panašios praktikos R. Šarknickas siūlo laikytis ir savivaldoje, nes, anot jo, daugelyje savivaldybių opozicinės frakcijos neturi savo vicemero.

„Tai, ar opozicijos pasiūlytas kandidatas bus paskirtas vicemeru šiuo metu išimtinai priklauso nuo savivaldybės mero geranoriškumo. Tai neužtikrina demokratijos principo savivaldybėje ir skatina mero bei savivaldybės tarybos daugumos vienvaldystę“,– sako R. Šarknickas.

Jeigu Seimas pritartų jo įregistruotoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, „visais atvejais ne mažiau kaip viena vicemero pareigybė, pasitarus su savivaldybės tarybos opozicijos frakcijomis“, būtų skiriama savivaldybės tarybos opozicijos pasiūlytam kandidatui.

Vietos savivaldos įstatyme, kaip primena ELTA, nustatyta, kad „meras savo įgaliojimų laikui skiria vieną ar kelis vicemerus. Vicemeras yra politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas. Vicemeras atlieka mero nustatytas funkcijas ir pavedimus.“ Apie galimybę savivaldybės tarybos opozicijai turėti savo pasiūlytą atstovą vicemero pareigybėje galiojančiame įstatyme nekalbama.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento nuomone, siūlomas vicemero kandidatūros parinkimo ir skyrimo mechanizmas būtų nesuderinamas su vicemero teisiniu statusu.

„Pasirinkti kandidatą į vicemero, kaip politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojo, pareigas ir skirti vicemerą yra mero – valstybės politiko prerogatyva. (...) Šių asmenų santykis yra grindžiamas mero pasitikėjimu vicemeru bei šio pavaldumu merui. Šis santykis būtų iškreiptas, jeigu į vicemero pareigas turėtų būti skiriamas mero pasitikėjimo neturintis savivaldybės tarybos opozicijos pasiūlytas kandidatas“,– įvertinęs projektą sako Seimo Teisės departamentas.

Seimo teisininkai atkreipia dėmesį į tai, kad Vietos savivaldos įstatyme yra nustatytos vicemero veiklos priežiūros priemonės, kuriomis gali pasinaudoti savivaldybės tarybos opozicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.