Liudytoja teisme prabilo apie L. Ragelskio elgesį: pažemino žuvusiųjų atminimą

Prorusiško aktyvisto Lauryno Ragelskio byloje liudijusi baltarusė Tatjana Ažaronok teigia, kad L. Ragelskis, išmetęs prie Baltarusijos ambasados Lietuvoje sudėtus žuvusiųjų portretus, pažemino jų atminimą.

Lauryno Ragelskio byla. <br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Lauryno Ragelskio byla. <br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gytis Pankūnas

Sep 4, 2023, 11:46 AM

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį tęsė baudžiamosios bylos, kurioje L. Ragelskis kaltinamas tyčiojimuisi iš baltarusių, kurstymu, nagrinėjimą.

Teismę liudijusi Lietuvoje politinį prieglobstį gavusi baltarusė T. Ažaronok tvirtino pasirašiusi su kitais pažįstamais pranešimą policijai dėl L. Ragelskio veiksmų. Ji pažymėjo, kad pamačius vaizdo įrašą, kuriame esą fiksuota, kaip L. Ragelskis Vilniuje, prie Baltarusijos ambasados, ten pastatytų nuo Minsko režimo žuvusių žmonių portretus sumeta į šiukšlių maišą.

„Jis portretus, man atrodo, išmetė. (...) Į maišą sudėjo ir žvakides. Jis sakė, kad reikia sutvarkyti, padaryti tvarką“, – L. Ragelskio veiksmus apibūdino liudytoja.

Anot jos, kaltinamasis tokiu būdu pažemino žuvusiųjų atminimą.

„Man tai buvo žuvusių žmonių įžeidimas, žuvusių asmenų atminimo žeminimas“, – sakė T. Ažaronok.

Teisme ji buvo klausiama, ką, jos manymu, reiškia neva L. Ragelskio vaizdo įraše vartotas žodis „zmagar“.

„Tai reiškia kovotoją, bet tai – neigiamą atspalvį turintis žodis. Šiuo žodžiu A. Lukašenka pradėjo vadinti opozicijos atstovus“, – dėstė moteris.

T. Ažaronok neslėpė, kad buvo įskaudinta L. Rageslio veiksmų. Ji pažymėjo, kad prie Baltarusijos ambasados įrengtas memorialas buvo visada tvarkoma, savivaldybė esą buvo leidusi ten deginti žvakeles.

„Manau, kad taip elgtis negalima. Buvo leista memorialą įrengti. Visą laiką buvo palaikoma tvarka, visada yra žmonės, kurie perka žvakes, ten jas stato, tvarko viską“, – aiškino baltarusė.

Liudytoja, atsakinėdama į klausimus, teisme pažymėjo, kad nors prie ambasados ir nebuvo nuorodos ar užrašo, kad ten buvo įrengtas memorialas, visi esą galėjo suprasti, jog tai yra žuvusiųjų atminimo vieta.

„Žmonės, eidami pro šalį, mato portretus, žvakes uždegtas. Gali juk ir paklausti, kas čia yra. Ant žuvusių portretų buvo nurodytos gimimo ir mirties datos“, – pabrėžė T. Ažaronok.

ELTA primena, kad L. Ragelskis yra kaltinamas kurstymu, tyčiojimusi iš baltarusių, žydų, viešosios pagarbos vietos išniekinimu. Prokuratūros duomenimis, 2020 m. spalį L. Ragelskis prie Baltarusijos ambasados pastato Mindaugo gatvėje, Vilniuje, filmavo save, tyčiojosi iš protestuojančių žmonių, kalbėjo apie getus, litvakus.

Kitame „Youtube“ kanale patalpintame vaizdo įraše, anot teisėsaugos, L. Ragelskis įžeidinėjo protestuojančiuosius prieš autoritarinį Baltarusijos prezidentą A. Lukašenką, tyčiojosi iš jų.

Taip pat, prokuratūros duomenimis, viename iš vaizdo įrašų L. Ragelskis fiksavo, kaip esą išniekino viešą pagarbos vietą – į šiukšlių maišą sukrovė prie Baltarusijos ambasados pastatytus nuo Minsko režimo žuvusių aktyvistų portretus, pastatytas žvakes, gėles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.