R. Juška: laisvadienį dėl krepšinio savivaldybės darbuotojams suteikęs Kazlų Rūdos meras viršijo įgaliojimus

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška, pirmadienį savivaldybės darbuotojams suteikęs nedarbo dieną dėl Lietuvos krepšinio rinktinės pergalės, viršijo savo įgaliojimus, sako Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Ričardas Juška. Todėl, pažymi parlamento narys, šis potvarkis jau turėjo būti panaikintas.

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.<br>Lrytas.lt koliažas 
Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.<br>Lrytas.lt koliažas 
Ričardas Juška<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Juška<br>T.Bauro nuotr.
Mantas Varaška<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mantas Varaška<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 9:17 AM, atnaujinta Sep 6, 2023, 9:24 AM

„Tai prieštarauja visai eilei įstatymų. Gyvename ne Baltarusijoje. Po bulviakasio išeiginės dienos turbūt nebereikia. Tai, kad meras viršijo savo įgaliojimus – akivaizdu, pagal visą eilę teisės aktų ir įstatymų“, – LRT radijui trečiadienį teigė liberalas R. Juška.

„Lietuvoje yra savivaldybių administracinės priežiūros komitetas ir tam yra Vyriausybės atstovai apskrityse. Jie jau turėjo reaguoti ir meras šitą potvarkį turėjo panaikinti arba nustatyti terminus. Susipažinus su Kazlų Rūdos administracijos nuostatais, meras dar gyvena prieš jį dirbusio mero patvirtintais nuostatais“, – pažymėjo R. Juška.

Parlamentaras taip pat pabrėžė, kad naujas vietos savivaldos įstatymas, įsigaliojęs šių metų balandį, įpareigoja merą teikti ir patvirtinti tarybai naujus administracijos nuostatus.

„Jei meras būtų domėjęsis, kad yra naujas vietos savivaldos įstatymas, žinotų, jog ne jo teisė nurodinėti administracijai. (…) Jis visiškai viršijo savo įgaliojimus. (…) Meras turi veikti įstatymų ribose, kurias suteikia teisė“, – pažymėjo parlamentaras.

Kad M. Varaška pasiūlydamas visiems savivaldybės darbuotojams laisvą dieną peržengė savo politinius įgaliojimus teigia ir Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovė Jolanta Bielskienė.

„Taip, politiniai įgaliojimai buvo peržengti (…) (Tačiau – ELTA) įstatymu nėra draudžiama pagerinti darbuotojų situacijos. Didesnis pažeidimas būtų, jei būtų uždraudžiama pasiimti nedarbo dieną. Paskatinti žmones tai padaryti, nėra nusižengimas“, – laidoje sakė J. Bielskienė.

Nors, kaip pažymėjo specialistė, įstatymas nedraudžia pagerinti darbuotojams darbo sąlygų, visgi biudžetinėse įstaigose tokie ketinimai turi būti įgyvendinami atsakingai.

„Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai ir jei jau meras sako, kad savivaldybės administracija ir biudžetinės įstaigos gali tai daryti, tai iš tikrųjų liečia tuomet ir visas šito miesto biudžetines įstaigas. Jei tai būtų apmokamos dienos, turime suprasti, kad tai būtų nemažos išlaidos biudžetui. Todėl tai turėtų būti visgi atsakingiau sprendžiama“, – teigė VDI atstovė.

ELTA primena, kad Kazlų Rūdos mero M. Varaškos sprendimu, šį pirmadienį savivaldybės darbuotojams suteikta papildoma nedarbo diena arba galimybė dirbti iš namų.

Kaip nurodoma mero pasirašytame potvarkyje, laisvadienis suteiktas atsižvelgus „į savaitgalį visuomenę išsunkusius nacionalinius iššūkius (bulviakasis, Lietuvos krepšinio pergalė prieš Ameriką“.

Pastarojo potvarkio meras taip pat pavedė laikytis savivaldybei pavaldžių įstaigų, įmonių vadovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.