E. Gentvilas įspėjo Laisvės partiją dėl Civilinės sąjungos likimo

Didesnio Seimo narių palaikymo Civilinei sąjungai per vasarą neatsirado, todėl projektą teikdami jau šį rudenį, Laisvės partijos nariai rizikuoja jį „sudeginti“, įspėjo „Žinių radijo“ laidoje dalyvavę politikai.

Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>Bendrovės nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>Bendrovės nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBT bendruomenės eitynės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
LGBT bendruomenės eitynės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė ir Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė ir Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBT bendruomenės eitynės.<br>T.Bauro nuotr.
LGBT bendruomenės eitynės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 10, 2023, 9:56 AM

Tuo metu politikos ekspertai svarsto, kad Laisvės partijos nariai jį vis tiek teiks, net ir žinodami, kad projekto priėmimui reikiamo skaičiaus Seimo narių balsų neatsiras.

Balsų nepadaugėjo

Gegužę svarstymo stadijoje Seimas kelių balsų persvara pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui, kuriuo būtų įteisinta ir tos pačios lyties asmenų partnerystė: „už“ balsavo 60 Seimo narių, „prieš“ – 52, o susilaikė trys parlamentarai.

„Prieš“ civilinę sąjungą balsavo trys iš devynių posėdyje dalyvavusių socialdemokratų, du iš `10 liberalų, o nemažai dalis konservatorių balsavo „prieš“ arba balsavime iš viso nedalyvavo.

Laisvės partijos nariai svarsto, kad galutiniam balsavimui Civilinė sąjunga į Seimo salę galėtų grįžti jau rudenį.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vicepirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pastebėjo, kad Seimo konservatorių frakcijoje Civilinę sąjungą palaikančių ir nepalaikančiųjų parlamentarų santykis išlieka panašus.

„Reikia pažymėti, kad ir dabartinis Civilinės sąjungos įstatymas yra kompromisinis, pakitęs ir kur kas švelnesnis nuo pirminio varianto, kuris buvo teiktas daugiau nei prieš dvejus metus.

Tos diskusijos tęsiasi ir visuomenėje, ir Seime. Kad jis darbotvarkėje, aptarimuose yra, tai savaime suprantama, bet koks bus galutinis rezultatas – sunku pasakyti, ypač kalbant apie tai, kad ir mūsų frakcijos nariai dėl šio klausimo balsuoja skirtingai“, – priminė Seimo narė.

Įspėjo dėl pasekmių

Seimo liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė prieš savaitęs koalicijos tarybos posėdyje konstatavęs, kad liberalų frakcijoje pasikeitimų dėl palaikymo Civilinei sąjungai taip pat nėra, todėl teikti projektą šioje sesijoje, anot jo, būtų rizikinga – gali neatsirasti reikiamo skaičiaus Seimo narių balsų.

„Bet girdžiu Aušrinės Armonaitės, kitų Laisvės partijos narių norą, kad reikia šią sesiją – arba dabar, arba niekada“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Pastebėjus, kad Laisvės partijai partnerystės įteisinimas yra savotiškas „gyvybės ir mirties“ klausimas, E.Gentvilas pabrėžė, kad būtent todėl skubėti su įstatymu dabar nereikėtų.

„Man irgi gyvybės ir mirties klausimas, ar kada nors mes civilizuotai pažvelgsime į kitokių žmonių poreikius.

Jeigu tai yra gyvybės ir mirties klausimas, kad reikia išspręsti jų klausimą, jų problemas, tai man atrodo negalima rizikuoti prastu metu – šią sesiją, kai dar nepasikeitusi jokia nuostata vienoje ar kitoje frakcijoje. Dabar eiti būtų rizikinga“, – įsitikinęs liberalas.

Tačiau patį procesą kontroliuoja Laisvės partija, o E.Gentvilas teigė nenorintis jų mokyti.

„Bet man atrodo, kad tikslas yra ne priimti dabar, o apskritai priimti, pavyzdžiui, šioje kadencijoje“, – pabrėžė jis.

Politikas pripažino, kad šiuo atveju laisviečiai galimai savo rinkėjams nori parodyti, kaip jie stengiasi, tačiau tuo pačiu E.Gentvilas įspėjo, kad tokiu būdu rinkėjams gali būti siunčiama ir kitokia žinutė.

„Tai aš ir perspėju – galima parodyti savo interesų grupėms, kad „mes labai stengėmės ir sužlugdėme“. Todėl bandau perspėti – stenkimės priimti, o ne stenkimės parodyti, kad mes labai stengiamės“, – nurodė E.Gentvilas.

Galimybių mažai

Savo ruožtu Kauno technologijos universiteto (KTU) politologas Ainius Lašas svarstė, kad teoriškai būtų įmanomi konservatorių ir liberalų mainai – liberalai sutiktų su tam tikras kompromisais dėl mokesčių reformos, o konservatoriai – dėl Civilinės sajungos.

Visgi, politologas pripažįsta, kad dabartiniame kontekste ir tokie mainai būtų sunkiai įmanomi.

„Dabartiniame politiniame kontekste tapatybės, moralinės politikos klausimai yra tokie įaudrinti, tokie aštrūs, kad labai sunku įsivaizduoti kokius nors kompromisus.

Nemanau, kad koks krikdeminis flangas pasistumtų į kurią nors pusę, ar S.Skvernelio žmonės, ir balsuotų už Civilinės sąjungos projektą“, – abejonių projekto sėkme neslėpė A.Lašas.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius pastebėjo, kad papildomų balsų už Civilinę sąjungą per vasarą neatsirado, todėl galimybių šiam projektui judėti į priekį nėra.

„Šis klausimas gali pajudėti tik tada, kai atsiras papildomų balsų, ir savo poziciją pakeis socialdemokratai, kurių programoje tie dalykai irgi yra. Bet ar tai įvyks – nežinia. (...)

Bet kuriuo atveju Laisvės partija, nepaisant to, kad gali žinoti rezultatą – jog nepavyks priimti Civilinės sąjungos įstatymo, jie vis tiek jį teiks, nes jie turi parodyti, kad jie deda pastangas, eina iki galo“, – spėjo T.Ignatavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.