Teisėjų korupcijos byla ėmė strigti: paaiškėjo, kad pinigus skaičiavo prieš agentų vaizdo kamerą

Iki šiol Kauno apygardos teisme sparčiai nagrinėta vadinamoji teisėjų korupcijos byla po vasaros atostogų ėmė strigti. Vienam teisiamųjų paskirta valstybės advokatė nespėja pasiruošti posėdžiams, nepavyksta peržiūrėti ir dalies įrašų.

Nors advokatas D.Zagreckas ir verslininkė O.Sakalauskienė elgėsi labai atsargiai, jie vis tiek įkliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų paspęstas pinkles.<br> Lrytas.lt koliažas
Nors advokatas D.Zagreckas ir verslininkė O.Sakalauskienė elgėsi labai atsargiai, jie vis tiek įkliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų paspęstas pinkles.<br> Lrytas.lt koliažas
Nors advokatas D.Zagreckas (nuotr.) ir verslininkė O.Sakalauskienė elgėsi labai atsargiai, jie vis tiek įkliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų paspęstas pinkles.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors advokatas D.Zagreckas (nuotr.) ir verslininkė O.Sakalauskienė elgėsi labai atsargiai, jie vis tiek įkliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų paspęstas pinkles.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors advokatas D.Zagreckas ir verslininkė O.Sakalauskienė (nuotr.) elgėsi labai atsargiai, jie vis tiek įkliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų paspęstas pinkles.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nors advokatas D.Zagreckas ir verslininkė O.Sakalauskienė (nuotr.) elgėsi labai atsargiai, jie vis tiek įkliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų paspęstas pinkles.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 10, 2023, 5:55 PM

Į tuomečio advokato Drąsučio Zagrecko kontorą Vilniaus centre 2018 metų lapkritį atėjusi verslininkė Oksana Sakalauskienė atsisėdo tiesiai priešais Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) slapta sumontuotą vaizdo kamerą.

Tarsi nujausdama, kad yra filmuojama, moteris papriekaištavo dėl netinkamo patalpos apšvietimo – ją akino pro langą šviečianti saulė.

Tuomet ji dar nežinojo, kad jų susitikimas iš tiesų yra filmuojamas, o vaizdo įrašai bus peržiūrėti teisme.

Ieškojo slaptų programų

Nors ir nežinojo, kad sėdi priešais slaptas kameras, D.Zagreckas su O.Sakalauskiene tą kartą buvo atsargūs – įvairias pinigų sumas vardino pašnibždomis, kalbėdami apie bylas vengė minėti vardus ir pavardes.

Įvairiomis bylomis domėjęsi ir už pinigus teismų sprendimus siekę paveikti O.Sakalauskienė ir D.Zagreckas šio susitikimo metu tarėsi, kuria interneto pokalbių programa bendrauti būtų saugiausia.

Į advokato kontorą užėjusią verslininkę D.Zagreckas mokė naudotis kažkurios programėlės funkcija „Secret Chat“ (angl. „Slaptas pokalbis“).

Pasigedo advokato padėjėjo

Kauno apygardos teisme buvo peržiūrėti ir dar keli D.Zagrecko kontoroje vykusių jų susitikimų įrašai.

Į advokatų kontorą užėjusi O.Sakalauskienė pirmiausia vis pasiteiraudavo, ar yra Egidijus.

Manoma, kad jie kalbėjo apie advokato padėjėją Egidijų Galatiltį, kuris šioje byloje irgi tapo teisiamuoju.

„Gal mergą kokią įsitaisė?“ – į O.Sakalauskienės klausimą, kur dingęs Egidijus, atsakė D.Zagreckas.

Atėjo su pinigais

Vieno susitikimo metu O.Sakalauskienė D.Zagrecko prašė pasidomėti kažkokia byla, kuri teismą pasiekė esą susipykus dviem akcininkams.

Tačiau tuometis advokatas nerodė noro ja domėtis. Jis teigė apie šią bylą klausęs Aukščiausiajame teisme tuomet dirbusios savo sutuoktinės, bet nieko daugiau sužinoti esą negalintis.

„Galima paimti kokį sorokolniką (40 tūkst. eurų)“, – verslininkė D.Zagrecką ragino veikti.

Po kelių dienų darytame įraše užfiksuota, kad O.Sakalauskienė į advokato kontorą galimai atėjo su pinigais. Ji nurodė turinti „20 štukių“ (20 tūkst. eurų).

Jiems stovint prie kabineto sienos D.Zagreckas pradėjo skaičiuoti pinigus. „Dar truputį ką nors suvartyk ir turėtų praeiti“, – siūlė jam O.Sakalauskienė.

Ji užsiminė, kad kokius 500 eurų reikėtų duoti ir Egidijui. „Paduosiu“, – atsakė D.Zagreckas.

Minėjo teisėjo pavardę

Skaičiuojant pinigus ir svarstant, ką su jais daryti, buvo minima Aukščiausiojo teismo teisėjo Tomo Šeškausko pavardė.

Bet dar per ankstesnę apklausą D.Zagreckas yra sakęs: „Bandyti tartis su T.Šeškausku – tas pat, kaip eiti į A.Jakšto gatvę (čia įsikūrusi Specialiųjų tyrimų tarnyba) prisiduoti.“

O.Sakalauskienė tuometį advokatą ragino bent pasidomėti galimu bylos sprendimu: „Pas mane yra pinigai, dvidešimt štukių yra. Paklausk, sakyk, kad domisi tavo klientas.“

D.Zagreckas pinigus skaičiavo ir 2018 metų gruodžio 3-iąją darytame vaizdo įraše. Tąsyk jis sėdėjo advokato kontoros poilsio kambaryje. Suskaičiavęs pinigus jis į šalį švystelėjo voką, pluoštą banknotų perrišo gumele.

Teismo technika stringa

Kieno pinigus skaičiavo ir ką už juos žadėjo padaryti, ketvirtadienį D.Zagreckas turėjo papasakoti teisme, bet teko atidėti ir jo, ir kartu su O.Sakalauskiene dirbusio teisininko Vytauto Balčiūno apklausas.

Joms sutrukdė tik savaitės pradžioje šios bylos posėdyje pasirodžiusi valstybės paskirta advokatė. Anksčiau E.Galatilčio samdytą advokatą pakeitusiai teisininkei susipažinti su byla keturių dienų neužteko.

Dėl techninių kliūčių teismui nepavyko peržiūrėti ir dalies vaizdo įrašų, kuriuose D.Zagreckas turėtų būti užfiksuotas prie savo kontoros bei Vilniaus apygardos teismo patalpose.

Dalis vaizdo įrašų daryta ir O.Sakalauskienės darbo vietoje, bendrovėje „Bilan“, tačiau jų peržiūrėti niekas nepageidavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?