Televizijos eteryje ne juokais susikivirčijo Ž. Pavilionis ir V. P. Andriukaitis: svaidėsi riebiais pareiškimais

Diskutuodami apie Kinijos vaidmenį pasaulio politikos architektūroje ir reikiamybę su ja bendradarbiauti ne juokais susikivirčijo buvęs eurokomisaras, socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Ž.Pavilionis ir V.P.Andriukaitis susikivirčijo dėl Kinijos.<br>Lrytas.lt koliažas
Ž.Pavilionis ir V.P.Andriukaitis susikivirčijo dėl Kinijos.<br>Lrytas.lt koliažas
Kinija.<br>Scanpix nuotr.
Kinija.<br>Scanpix nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Žygimantas Pavilionis.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>Prane
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>Prane
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 10, 2023, 3:42 PM

Pastarasis rėžė, kad socialdemokratas yra „tipiškas Kinijos komunistas“.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ Ž.Pavilionis ir V.P.Andriukaitis kalbėjosi apie karą Ukrainoje, JAV paramą, NATO vaidmenį. Diskusija pakrypo link Rusijos režimą palaikančių nedemokratinių valstybių.

„Rusijos ir Kinijos veikimas yra iš esmės nukreiptas prieš Jungtinių Tautų sistema įtvirtintą tvarką. Jos grįžta prie jėgos politikos, faktiškai neegzistuoja jokia tarptautinė teisė, jokie principai. Yra galios ir jėgos politika. Rusijos ir Kinijos aljansas pereina į sąjungą su pavojingu Iranu ir kitomis panašiomis valstybėmis“, – teigė Ž.Pavilionis.

Į šiuos jo žodžius sureagavo V.P.Andriukaitis.

„Jūs dabar kalbate apie Kinijos ir Rusijos aljansą. Pasakysiu nuoširdžiai – tas aljansas yra toks trapus ir toks nevienareikšmis... Rusija tampa Kinijos priedeliu, o ne aljansu. Kinija tampa antrąja ekonomine pasaulyje galybe. Plius, reikia įsitikinti, kad Kinija kol kas dar nepareiškė, jog ji nesilaikys Jungtinių Tautų chartijos“, – pastebėjo jis.

Pokalbis virto tikrų tikriausiu žodžių mūšiu, kai vienas pašnekovas pertraukinėjo kitą. Konservatorius atšovė girdėjęs daug iliuzijų apie Kiniją, kurias anksčiau Vakarai kartodavo ir apie Rusiją.

„Realiai Kinija nebalsavo nė vieną kartą už Ukrainą, visą laiką balsavo su Rusija, V.Putinas yra laukiamas, bus vienintelis jo išvažiavimas būtent į tą Šilko kelio susitikimą. Kinija prieš pat karą pareiškė besąlygišką partnerystę su Rusija. Nesvajokime apie tas gražias komunizmo svajones.

Xi, kuris eina V.Putino pavyzdžiais, jo tikslas yra nukariauti Taivaną. Kai tai įvyks, visos tos svajonės, kurios buvo puoselėjamos ir apie Rusiją, lygiai taip pat sužlugs“, – aiškino Ž.Pavilionis.

Tačiau V.P.Andriukaitis tokias konservatoriaus prognozes toliau vadino trapiomis.

„Išties Kinijai pačiai labai aktualu Jungtinių Tautų chartija ir sienos. Labai aktualu. Visi tai puikiai suprantame. Be to, Kinija skaldo Rusijos įtaką netgi buvusiose Tarybų Sąjungos respublikose.

Žiūrėkite, kaip buvo padarytas vidurinės Azijos valstybių susitikimas su Xi. Iš Maskvos niekas nebuvo pakviestas todėl, kad Kinija labai smarkiai didina savo įtaką būtent vidurio Azijoje“, – dėstė socialdemokratas.

Konservatorius stebėjosi, kad V.P.Andriukaitis esą kalba taip, tarsi būtų pamiršęs, jog Kinijoje nėra demokratijos.

„Kinijoje yra viena „garbinga“ Komunistų partija, vienas generalinis sekretorius, kuriam nusispjaut kitų nuomonė, kurių Komunistų partija yra didesnė, nei visi Vokietijos gyventojai kartu sudėjus. Iliuzijos turėti stabilumą, kad šita komunistų valdoma didžiausia valstybė pasaulyje sukurs taiką, yra tipiškos, kurias jau dešimtmečius girdėjau apie Rusiją“, – rėžė jis.

Pyktelėjęs V.P.Andriukaitis pakeltu tonu klausė, ar Ž.Pavilionis nori pasakyti, kad Kinija ruošiasi okupuoti Europos Sąjungą. Į tai konservatorius atsakė, kad Kinija taikosi į Taivaną. Tuomet socialdemokratas pasiteiravo Ž.Pavilionio, ar vis dar galioja Lietuvos ir Kinijos 1991 metais pasirašyta sutartis.

„Jūs ją interpretuojate kaip tipiškas Kinijos komunistas“, – pareiškė Ž.Pavilionis.

Visą pokalbį stebėkite sekmadienį 16:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.