D. Nausėdienė: ukrainiečiams galėsime teikti dar kokybiškesnes paslaugas

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė pirmadienį susitiko su programos „Kurk Lietuvai“ dalyvėmis iš Ukrainos, kurios pristatė ukrainiečių, gyvenančių Lietuvoje, poreikių tyrimų rezultatus, praneša Prezidentūra.

Diana Nausėdienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Diana Nausėdienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Diana Nausėdienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Diana Nausėdienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Diana Nausėdienė.<br>T.Bauro nuotr.
Diana Nausėdienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-09-11 16:48

„Konkrečiais duomenimis grįstas Ukrainos centro veiklos planavimas ir vykdymas sukurs sąlygas tolesnei sėkmingai veiklai, prisidės prie kokybiškesnių paslaugų teikimo ukrainiečiams. Suteiktos žinios pasitarnaus ne tik Lietuvoje esančioms jų bendruomenėms, bet ir pravers grįžus į Ukrainą“, – sakė D. Nausėdienė.

Atliekant tyrimus nustatyta, kad šiuo metu ukrainiečiai labiausiai domisi galimybėmis mokytis kalbų. Anglų ir lietuvių kalbų mokymasis buvo įvardytas kaip vienas pagrindinių. Taip pat ukrainiečiams svarbūs kultūriniai poreikiai: renginiai, galimybė išlaikyti ryšį su savo kultūra ir kalba, identiteto išsaugojimas.

Žmonės, dalyvavę apklausose, nurodė, kad juos domina jų vaikų švietimo galimybės Lietuvoje, jie norėtų daugiau užsiėmimų savo vaikams mokyklose, o patys reiškė susidomėjimą galimybėmis tobulėti profesinėje srityje, skelbiama Prezidentūros išplatintame pranešime.

Tyrimų duomenimis, vienam iš penkių vaikų iki 18 metų reikalinga profesionali psichologų pagalba. Kaip pažymima pranešime, apklaustieji išsako psichosocialinių paslaugų poreikį ir tai koreliuoja su tarptautinio tyrimo duomenimis, kad amžius grupėje nuo 13–15 metų asmenys yra labiausiai paveikti karo.

Pirmosios ponios teigimu, projektų metu užsimezgęs Ukrainos centro bendradarbiavimas su Europos kultūros institutais ir ukrainiečių bendruomenėmis Lietuvos regionuose ir toliau leis plėstis tarpusavio supratimui bei užtikrins centro veiklos tęstinumą.

„Tikiuosi, kad visi įgyvendinami projektai taps puikiu bendradarbiavimo pavyzdžiu ir prisidės prie mūsų Ukrainos centro strateginio tikslo įgyvendinimo – paramos Ukrainai integracijos kelyje į Europos Sąjungą“, – teigė D. Nausėdienė.

Atlikti tyrimus „Kurk Lietuvai“ atstovėms Viktorijai Didenko, Katerynai Latyš ir Ksenijai Jerofejevai padėjo Ukrainos centro bei Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) komandos.

Pusmetį trukę tyrimai startavo šių metų pavasarį, duomenys buvo renkami visuose Lietuvos regionuose.

Tyrimų pristatyme bei vėliau vykusioje diskusijoje taip pat dalyvavo VDU rektorius profesorius Juozas Augutis, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, nurodo Prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.