V. Čmilytė-Nielsen kritikuoja opoziciją dėl požiūrio į R. Žemaitaitį: gal jie galvoja, kad tai užsienio politikoje netrukdys

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kritiškai vertina opoziciją, kuri vis dar abejoja, ar reikia apkaltos parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui. Pasak jos, būtina suprasti, kad dėl antisemitinių pasisakymų dėmesio pastaruoju metu sulaukęs parlamentaras diskredituoja visą Seimą.

 V. Čmilytė-Nielsen, R. Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas.
 V. Čmilytė-Nielsen, R. Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas.
 R. Žemaitaitis.<br> A. Ufarto/ELTA nuotr.
 R. Žemaitaitis.<br> A. Ufarto/ELTA nuotr.
 V. Čmilytė-Nielsen.<br> A. Ufarto/ELTA nuotr.
 V. Čmilytė-Nielsen.<br> A. Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 10:36 AM, atnaujinta Sep 12, 2023, 10:37 AM

„Galbūt kolegos iš opozicijos, kurie save mato valdžioje kitoje kadencijoje, mano, kad užsienio politikoje jiems tai netrukdys. Tai yra visą Seimą diskredituojantys pasakymai. Tai tikrai nedaro garbės Seimo nariui“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl, pažymi politikė, kalbėti apie apkaltą R. Žemaitaičiui svarbu net įvertinus, kad iki Seimo kadencijos pabaigos liko kiek daugiau nei metai.

„Šiuo atveju net antraeilis dalykas yra klausimas, ar užteks laiko. Čia labiau yra apie tai, kaip Seimas, kaip institucija, vertina žodžius, kurie kursto neapykantą“,  – sakė politikė.

„Svarbu įvertinti tai, kas buvo pasakyta, įvertinti retoriką ir, mano manymu, peržengtas raudonas ribas“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje susirinkusi koalicinė taryba sutarė inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui.

Tačiau tokią iniciatyvą Seimo opozicija vertina atsargiai. Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.