A. Bilotaitė: jau kuris laikas stebime antrinę migraciją iš Latvijos – atgal grąžinta 590 asmenų

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pripažįsta, kad šiuo metu Lietuvai nemažai iššūkių kelia antrinė migracija iš Latvijos. Ministrės teigimu, per šiuos metus į Latviją jau buvo sugrąžinti 590 neteisėtų migrantų.

Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Sep 13, 2023, 1:04 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 1:05 PM

„Situacija prie Latvijos-Baltarusijos pasienio yra labai sudėtinga. Buvo tokių dienų, kai neteisėtų migrantų bandymų kirsti sieną skaičius buvo tikrai didžiulis – virš 200. Ir tai yra tikrai didelis krūvis. Kadangi, kaip žinote, iki šiol latviai tik diegiasi fizinę infrastruktūrą, siena statoma, stebėjimo sistemų nėra“, – žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Todėl šiandieną 17 mūsų pasienio pareigūnų važiuoja pas latvius, tam, kad padėtų užtikrinti sienos apsaugą“, – pridūrė ministrė.

A. Bilotaitė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu Lietuvai daugiausiai nerimo kelia antrinė migracija.

„Mes jau kuris laikas stebime tą antrinę migraciją, kad iš Latvijos yra sulaikomi neteisėti migrantai, kurie kerta Latvijos-Baltarusijos sieną ir tada tranzitu, matyt, vyksta per Lietuvą į kitas Vakarų Europos šalis. Ir tikrai matome nemažai ikiteisminių tyrimų – tikriausiai iš viso per šiuos metus apie 70 – ir didžioji dalis susiję su gabenimais iš Latvijos“, – sakė A. Bilotaitė.

„Turime aiškų susitarimą su latviais, kad visi tie asmenys, kurie yra sulaikomi Lietuvoje, jie yra grąžinami į Latviją. Tas procesas tikrai vyksta labai sklandžiai. Bet skaičius tų neteisėtų migrantų yra labai didelis“, – pridūrė ji.

Pasak jos, Lietuva atgal į Latviją per šiuos metus jau grąžino 590 netesėtų migrantų, kai praėjusiais metais – vos kelias dešimtis.

„Mes esame sustiprinę savo vidinių sienų kontrolę, kas susiję būtent su antrinės migracijos kontrole, dirba mūsų teisėsaugos institucijos. Ir, matyt, šiuo atveju reikia tikrai padėti šiuo metu mūsų kaimynams latviams užtikrinti, kad neteisėti migrantai nepatektų į Latviją“, – akcentavo ji.

A. Bilotaitė tikina, kad nors šiuo metu situacija Lietuvos pasienyje su Baltarusija yra stabili, tačiau, pasak jos, tendencijos gali keisti.

„Suprantama, kad situacija gali bet kada keistis. Jeigu šiandieną ataka yra į Latvijos pasienį, tai, matyt, kitą dieną gali pasisukti ir prie mūsų sienos“, – pripažino ministrė.

Latvijos pasienyje su Baltarusija jau kelios dienos iš eilės fiksuojami rekordiniai neteisėtų migrantų skaičiai.

Latvija, kaip ir Lenkija bei Lietuva, kaltina Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką organizuotai gabenant migrantus prie ES išorės sienos ir taip darant spaudimą Vakarams. Dėl to šalys yra sustiprinusios sienos apsaugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.