Seimūnai raginami atsiprašyti O. Šurajevo ir I. Šimonytės: sąvoką „patarėjas“ vartojau juokaudama

Seimo Etikos ir procedūrų komisija rekomenduoja parlamentarei Agnei Širinskienei bei Seimo nariams Dainiui Kepeniui bei Remigijui Žemaitaičiui, pavadinusiems visuomenininką Olegą Šurajevą premjerės patarėju, atsiprašyti Vyriausybės vadovės Ingridos Šimonytės bei jos patarėjų komandos.

Olegas Šurajevas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas.<br>T.Bauro nuotr.
Olegas Šurajevas.<br>T.Bauro nuotr.
Olegas Šurajevas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-13 16:04, atnaujinta 2023-09-13 16:35

Tokią tyrimo išvadą palaikė 6 komisijos nariai, 3 balsavo už alternatyvią išvadą, kuria siūlyta pripažinti parlamentarus nepažeidus elgesio kodekso normų.

„Seimo nariai Agnė Širinskienė, Dainius Kepenis, Remigijus Žemaitaitis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtuose įrašuose paskleidė faktais nepagrįstus ir visuomenę klaidinančius teiginius apie Olego Šurajevo einamas pareigas, nesilaikė Valstybės politiko elgesio kodekse įtvirtintų pagarbos žmogui ir valstybei principo“, – tyrimo išvadą citavo liberalas Andrius Bagdonas.

Parlamentarams rekomenduota ne tik vengti prieštaringų pasisakymų, remtis patikrintais faktais, bet ir viešai atsiprašyti premjerės bei jos patarėjų komandos.

„Rekomenduoti – kas yra svarbiausia – (...) Seimo nariams socialiniuose tinkluose, kuriuose buvo paskelbta tikrovės neatitinkanti informacija, viešai atsiprašyti ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės ir jos patarėjų“, – rašoma išvadose.

Visgi, „valstietė“ Guoda Burokienė siūlė nepripažinti politikų pažeidus Valstybės politiko elgesio kodekse įtvirtintas nuostatas.

„Širinskienė tikrai kreipsis į teismą ir vėl iš naujo visa košė bus užvirta. Pagalvokime, ar tikrai verta šią temą toliau eskaluoti“, – kėlė klausimą ji.

A. Širinskienė: sąvoką „patarėjas“ naudojau bendrine prasme, juokaudama

Posėdyje dalyvavusi A. Širinskienė nurodė, kad, kalbėdama apie O. Šurajevą, sąvoką „patarėjas“ naudojo bendrine prasme.

„Lietuvių kalbos žodyne skaitau – yra parašyta „patarėjas“. Pirma reikšmė – kas pataria. Ir pavyzdys: pyktis blogas patarėjas“, – savo poziciją komisijos nariams dėstė politikė.

„Šiuo atveju, ta bendrine prasme, iš tikrųjų, aš ir naudojau (žodį – ELTA), juokaudama. Tikrai juokaudama nemaniau, kad galima staiga sugalvoti, dar pačiai ryte pasakius premjerei, kad ji gauna patarimus. Tikrai nemaniau, kad galima paskui staiga sugalvoti, kad patarėjas yra oficiali pareigybė“, – nurodė ji.

Ironizuodama Mišrios Seimo narių grupės seniūnė atkreipė dėmesį, kad, šiuo atveju, klausimų dėl „patarėjo“ statuso gali kelti ir leidinys „Ūkininko patarėjas“.

„Yra ir laikraštis „Ūkininko patarėjas“, kuris tikrai nėra įdarbintas valstybės tarnyboje ar pas kiekvieną ūkininką su darbo sutartimi, kad patarinėtų“, – nurodė ji.

Visgi, valdančiųjų tokie Seimo narės argumentai neįtikino. A. Bagdono manymu, A. Širinskienė „bando išsisukti iš situacijos“.

„Sakyti, kad viskas čia yra gerai, aš pajuokavau, paskui bandyti ieškoti įvairiausių kabliukų, paprastai tariant, išsisukti iš tos situacijos... Nėra nei atsiprašymų, galų gale, nėra apgailestavimo“, – nurodė liberalas

„Jeigu premjerė suprastų kaip pajuokavimą – būtų nesikreipusi (į komisiją – ELTA)“, – kolegai antrino konservatorius Sergejus Jovaiša.

ELTA primena, kad premjerė I. Šimonytė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu Seimo narę A. Širinskienę įpareigoti atsiprašyti jos patarėjų. Vyriausybės vadovė tuomet teigė, kad opozicijai priklausanti parlamentarė skleidė melagingą informaciją apie neva šurmulį Seimo plenarinių posėdžių salės balkone keliantį premjerės patarėją.

Visgi viešojoje erdvėje pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose užfiksuota, kad A. Širinskienės „Facebook“ įrašuose minimas asmuo, atkreipęs posėdžiavusių Seimo narių dėmesį, buvo komikas Olegas Šurajevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.