G. Nausėda: Lietuvos ir Lenkijos bendra istorija įpareigoja stiprinti regioninę integraciją

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Krynicos saugumo ir ekonomikos forume pasveikino ekspertų diskusijos dalyvius. Kaip praneša Preizdentūra, šalies vadovas pabrėžė, kad pastaraisiais metais Lietuva ir Lenkija demonstruoja išskirtinį susitelkimą ir vienybę.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 3:22 PM

„Jei bendroje mūsų istorijoje galima išskirti vieną pasikartojantį elementą, šalia nenumalšinamo laisvės troškimo, tai neabejotinai būtų nuolatinė grėsmė iš Rytų. Kartu esame gavę labai skaudžių pamokų, kurios mus sustiprino ir visam laikui paskiepijo nuo pavojingų iliuzijų“, – sakė G. Nausėda. 

Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva siekia remtis bendru prezidentų Valdo Adamkaus ir Lecho Kaczynskio palikimu, plėtojant draugiškus dvišalius santykius su Lenkija.

Prezidentas taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą energetikos ir transporto srityse, reikšmingai padidinusį šalių sujungiamumą. Šalies vadovas paminėjo pernai atidarytą bendrą dujotiekį, kuris aiškiai parodė Lietuvos ir Lenkijos prioritetą padėti sau ir kitiems atsisakyti priklausomybės nuo Rusijos energetinių išteklių, taip pat jau anksčiau nutiestą Lietuvos ir Lenkijos elektros jungtį, sudariusią sąlygas Lietuvai, Latvijai ir Estijai kartu planuoti sinchronizaciją su kontinentine Europa, rašoma Prezidentūros išplatintame pranešime.

„Mes Lietuvoje taip pat matome ir vertiname didelį Lenkijos įdirbį tiesiant „Via Baltica“ magistralę, kuri daugeliui lietuvių jau dabar yra tapusi vartais į Europą. Dar didesnes viltis siejame su „Rail Baltica“ projektu, kuris sukurs geležinkelio jungtį tarp Baltijos šalių ir Lenkijos bei visos ES, taip pat padės stiprinti Šiaurės ir Pietų transporto ašį, o galiausiai – užtikrins NATO sąjungininkų karinį mobilumą“, – teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas pažymėjo, kad Lietuvos ir Lenkijos laukia nauji projektai, ypač gynybos ir saugumo srityje.

„Turime toliau stiprinti mūsų gynybos pramonę, diegti naujoves ir įsitraukti į tarptautines tiekimo ir gamybos grandines. Ne mažiau svarbu stiprinti mūsų regioninį bendradarbiavimą ir, išnaudojant Trijų jūrų iniciatyvą, sutelkti valstybes tarp Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų. Kitais metais galėsime tai aptarti Trijų jūrų iniciatyvos lyderių susitikime Vilniuje“, – sakė prezidentas.

ELTA primena, kad G. Nausėda su darbo vizitu lankosi kaimyninėje Lenkijoje, kur dalyvauja kasmetiniame Krynicos saugumo ir ekonomikos forume.

Ketvirtadienį prezidentas dalyvavo ekspertų diskusijoje „Lenkija ir Lietuva – tvirtovė prieš tironiją iš Rytų. Paveldas, bendradarbiavimas, ateitis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.