Išmokas sėmęs rajono milijonierius atsiskaitė: „Nenoriu smulkintis“

Kad visiems būtų ramiau. Taip sprendimą grąžinti iš savivaldybės praėjusią kadenciją gautas kompensacines išmokas tarybos nario veiklai paaiškino turtingiausias Joniškio rajono politikas Romas Karūžna.

Turtingiausias Joniškio rajono politikas Romas Karūžna.<br>Lrytas.lt montažas
Turtingiausias Joniškio rajono politikas Romas Karūžna.<br>Lrytas.lt montažas
Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Eurai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Eurai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-09-14 07:50, atnaujinta 2023-09-14 07:51

62 metų socialdemokratas R.Karūžna į savivaldybės biudžetą sugrąžino 5815,92 euro – visą sumą, kurią buvo gavęs per 2019–2023 metų kadenciją. „Grąžinau viską – ir už kurą, ir už kanceliarines prekes, kad visiems būtų ramiau“, – kalbėjo politikas, kuris Vyriausiajai rinkimų komisijai teiktoje deklaracijoje buvo nurodęs turintis daugiau kaip 2,35 mln. eurų vertės turto.

R.Karūžna tarsi užbėgo už akių Joniškio rajono savivaldybės Kontrolės komitetui, paviešinusiam, kiek kortelių išlaidoms apmokėti naudojo tarybos nariai. Socialdemokratas čia buvo nepralenkiamas – jo išlaidos apmokėtos naudojant net 29 korteles.

„Tuo automobiliu naudojosi ir mano trys vaikai, ir ūkio darbuotojai – mažiausiai 5–6 žmonės. Nutariau sugrąžinti viską, nes nenoriu smulkintis“, – sakė R.Karūžna.

Duomenys – teisėsaugai

Savivaldybės kontrolierė informaciją apie politikų pateiktus atsiskaitymus surinko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) prašymu. Joniškio rajono politikai didžiąją dalį kadencijos galėjo išleisti iki 100 eurų per mėnesį, o kadencijos pabaigoje limitas buvo padidintas iki 255 eurų.

Vidurvasarį surinkti duomenys buvo pateikti teisėsaugininkams, o dabar nutarta juos paviešinti per Kontrolės komiteto posėdį.

Pasirodo, kad viena kortele atsiskaitymams naudojosi tik 9 iš 25 tarybos narių.

Keturias ir daugiau kortelių naudojo devyni politikai: R.Karūžna (29), Liberalų sąjūdžio nariai Vidutė Petraitienė (16), Lina Miknevičienė (8), Gediminas Čepulis (7) ir Edita Rudienė (5), konservatorė Vilija Bartašienė (8), Darbo partijos atstovas Kęstutis Mačiulis (6), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narės Rimantė Misiūnienė ir Nijolė Valuckienė (po 4).

Nelieka laiko tyrimams

Paskutinius kadencijos metus vykusius politikų atsiskaitymus išnarpliojusi ir duomenis perdavusi savivaldybės kontrolierė sulaukė dar vienos užklausos.

STT pateikė prašymą atlikti tokį pat tyrimą ir dėl 2019, 2020 bei 2021 metų kompensacinių išmokų.

Kontrolės komiteto posėdyje dalyvavusi savivaldybės kontrolierė pasiguodė, kad nebespės įvykdyti suplanuotų darbų.

Mat darbovietę paliko jos vienintelė pavaldinė, todėl planuotiems patikrinimams nebelieka laiko – teks dėmesį sutelkti į STT prašymą.

Kontrolės komiteto nariai po ilgokų svarstymų leido kontrolierei nukelti į kitus metus bendrovės „Joniškio vandenys“ auditą.

Stebina rasta išeitis

Joniškio rajono taryboje vėl dirbantis R.Karūžna sakė dar neapsisprendęs, ar šią kadenciją ims gerokai padidintą atlygį: „Situacija yra absurdiška, nes Seimas po skandalo įteisino kelis kartus didesnę išmoką, o tai – sveiku protu nesuvokiami dalykai. Iš kur mokėti tuos pinigus, jei biudžete nenumatyta? Mažinti socialines išlaidas ar neskirti keliams?“

Paklaustas, kokios sumos per mėnesį pakaktų kompensuoti realias tarybos nario išlaidas, socialdemokratas gūžtelėjo pečiais: „Kadencijos pabaigoje buvo normali suma – 200–300 eurų. Bet patys žinote, kad žmogui dažnai ir milijono maža.“

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius pritarė, kad naujoji tvarka dėl po čekiukų skandalo padidinto atlygio kritikuotina: „Manau, kad sukurta tvarka prieštarauja kitiems įstatymams, o aš esu už teisę. Ar buvo išlaikytos visos procedūros?

Kai reikia papildomo asignavimo, būtina Vyriausybės išvada. Ar ji buvo? Todėl ir kyla klausimas dėl esminių konstitucinių principų.“

Praėjusią kadenciją išmokų atsisakęs meras ironizavo net nežinantis, kokiu pagrindu dabar mokama tarybos nariams: „Anksčiau buvo kompensacinės išmokos, o dabar kas? Gal darbo užmokestis?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.