Seimas svarstys siūlymą leisti savivaldybių taryboms spręsti dėl seniūnaitijų skaičiaus ir ribų

Seimas svarstys Vietos savivaldos įstatymo pataisas, numatančias, kad seniūnaitijų sudarymo ir ribų klausimą svarstytų ir tvirtintų savivaldybės taryba mero teikimu, o ne meras savivaldybės administracijos direktoriaus teikimu.

Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 3:35 PM

Ketvirtadienį už šias Mišrios Seimo narių grupės seniūno pavaduotojos Ritos Tamašunienės pateiktas įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 58 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 48 parlamentarai. Projektą svarstys Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, o į plenarinę salę jis sugrįš gruodžio 5 d.

„Teikiu įstatymo pataisą,siekiant sureguliuoti savivaldybės tarybos ir mero teisinį veikimo lauką. Mano įsitikinimu, kalbant apie seniūnaitijas, tai yra žmonių renkamus atstovus atstovauti jų labai konkrečius, dažnai buitinius interesus, vis dėlto taryba, tai yra išrinkti tarybos nariai iš konkrečios savivaldybės teritorijos, turėtų spręsti dėl seniūnaitijos ribų ir seniūnaičių skaičiaus.(...)  Mano vertinimu, tai tikrai yra savivaldybės tarybos diskrecija. Stiprinant mero institutą ir kartu siekiant sureglamentuoti naujai veikiančio administracijos direktoriaus funkcijas, įstatyme yra įrašyta, kad dėl seniūnaitijų ribų sprendžia meras, teikiant administracijos direktoriui. Ką tai reiškia? Tai praktiškai vienasmeninis sprendimas, nes meras su savo politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoju kartu sprendžia dėl seniūnaičių, sprendžia būti ar nebūti vienoje ar kitoje seniūnijoje seniūnaičiams“, – pristatydama projektą Seimo salėje sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujanti parlamentarė R. Tamašunienė.

Jos nuomone, taryba turėtų nuspręsti, ar reikalinga seniūnaitija vienoje ar kitoje seniūnijoje ar mieste.

„Galbūt jų reikia daugiau, galbūt jų reikia mažiau, bet tą sprendimą turi priimti savivaldybių tarybos. Tuo tarpu mero funkcijų aš nesiūlau susiaurinti, meras yra labai svarbi figūra savivaldoje. Be abejo, meras parengtų teikimą tarybai, kaip turėtų atrodyti seniūnaitijos, jų ribos, seniūnaičių skaičius, ir pakviestų visus diskusijai, nes labai svarbu girdėti žmonių norus, žmonių lūkesčius sprendžiant tokius svarbius savivaldai klausimus“, – sakė R. Tamašunienė.

Jos nuomone, pasiūlytos įstatymo pataisos teisingiau ir demokratiškiau sureguliuotų tiek savivaldybės tarybos, tiek mero įgaliojimus.

Šiuo metu galiojančiame Vietos savivaldos įstatyme numatyta, kad gyvenamųjų vietovių ar jų dalių suskirstymą (sugrupavimą) į seniūnaitijas (seniūnaitijų sudarymo projektą) tvirtina meras savivaldybės administracijos direktoriaus teikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.