G. Skaistės vyras išplūdo streikuojančius mokytojus: išvadino „komuniagomis“ ir ragino neverkšlenti A. Skaistys paaiškino, kodėl pedagogei siūlė pasižiūrėti į algalapį

„Komuniagos, o ne mokytojai“, – tokią nuomonę prieš prasidedantį mokytojų streiką internete išsakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas, Vilniaus miesto tarybos narys ir finansų ministrės Gintarės Skaistės vyras Audrius Skaistys.

Gintarė Skaistė ir Andrius Skaistys.<br>lrytas.lt montažas.
Gintarė Skaistė ir Andrius Skaistys.<br>lrytas.lt montažas.
Gintarė Skaistė ir Andrius Skaistys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė ir Andrius Skaistys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Diskusija netrukus įkaito.<br>Ekrano nuotrauka.
Diskusija netrukus įkaito.<br>Ekrano nuotrauka.
Gintarė Skaistė ir Andrius Skaistys.<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė ir Andrius Skaistys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 1:18 PM, atnaujinta Sep 15, 2023, 1:36 PM

Daugybė įžeidžių komentarų mokytojų atžvilgiu supykdė kitą konservatorę, lietuvių kalbos mokytoją Jolantą Bizaitę, tačiau A.Skaistys paragino ją pasižiūrėti į savo algalapį.

Nuo algalapių iki alkoholio

Aštri diskusija socialiniame tinkle užvirė trečiadienį, konservatoriui, Širvintų rajono skyriaus pirmininkui Virginijui Sarpauskui pasidalijus įrašu, kuriame – Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos (LŠDPS) pirmininko Andriaus Navicko nuotrauka iš LRT laidos „Lietuva kalba“, ir toks prierašas:

„Tai štai šitas žmogus yra mokytojų autoritetas ir atstovas? „Vilijus Blinkevičius“, nes Vilija jo sesuo. Klausimas: Į kokią partiją stos Navickas?“, – klausė V.Sarpauskas.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, Nacionalinės mokėjimo agentūros teisės departamento direktorius A.Skaistys šio įrašo komentaruose atsakė: „Komuniagos, o ne mokytojai.“

Netrukus A.Skaistys persidalino V.Sarpausko įrašu ant savo feisbuko sienos ir dar prirašė žinutę nuo savęs:

„Štai kodėl užsimaniau būti streakbreakeriu. Ir jie moko mūsų vaikus...pilietiškumo (kaip jie teigia). O išties – vyksta mūsų vaikų sąmonės blinkevizacija. Amen!“.

Po šiuo A.Skaisčio įrašu pasipylė komentarai – vieni teigė iš tiesų nusivylę A.Navicko atsakymais minėtos laidos metu, kiti pasibaisėjo paties A.Skaisčio žodžiais.

Viena iš pastarųjų – TS-LKD prezidiumo narė, Tautininkų frakcijos pirmininkė, Seimo nario Lauryno Kasčiūno padėjėja, o taip pat ir lietuvių kalbos mokytoja J.Bizaitė, neslepianti, kad tokie A.Skaisčio žodžiai ją įžeidė.

„Nemačiau laidos. Ką tokio pasakė, kad baisitės visais mokytojais? Aš nestreikuosiu, bet streikuojantys mokytojai kovoja dėl mūsų visų. Šiuo metu turiu 120 penktokų, dar tik antra savaitė, bet esu ant išsekimo ribos, jūs turbūt neįsivaizduojat, ką reiškia dirbti su 120 penktokų.

Asmeniškai jaučiuosi įžeista jūsų įrašo. Apie kai kuriuos politikus irgi galėčiau pasakyti, kad jie valdo valstybę, jie valdo miestą, nors nėra normalaus darbo dirbę, neturi jokių įgūdžių ir gebėjimų“, – feisbuke rašė J.Bizaitė.

„Mes daugelis ant išsekimo ribos, bet tai yra mūsų pasirinkimas Kurti ir Statyti, Ginti ir Auginti Lietuvą. Niekas nesakė, kad bus lengva. Pervargę jau pasitraukè, bet nestreikavo“, – atsakė ministrės vyras.

Tačiau toks komentaras mokytojos neįtikino. J.Bizaitė priminė, kaip vos prieš kelis mėnesius, vadinamojo „čekiukų“ skandalo įkarštyje paaiškėjus, kad G.Skaistė galimai neteisėtai pasisavino savivaldybės išmokas, ministrė iš karto Kauno miesto savivaldybei atgal pervedė beveik 14 tūkst. eurų.

„Ant išsekimo ribos ir jūs? Na, mokytojai negauna kanceliarinėm išlaidom papildomų pinigų ir tikrai neturėtų keliolikos tūkstančių išsitraukti iš kojinės prireikus juos grąžinti čia ir dabar.

Tai gal nesidarykit gėdos lygindamasis su tais, kurie aria su tais jūsų labai visokiais vaikais už varganus pinigus! Beje, siūlote pasitraukti? Nesulauksite! Aš kuriu Lietuvą, o ne jūs! Jus mes pakeisime, o mokytojai yra nepakeičiami!“, – rašė konservatorė.

G.Skaistės sutuoktinis bendrapartietei patarė neverkšlenti.

„Verkšlendami sukursite tik verksnių ir ištižėlių valstybę, kurią neturime teisės Lietuva vadinti. Mes – valstybės tarnautojai – kuriame Lietuvą pagal savo atvaizdą. O savo sapaliones apie lėšas iš kojinės – pasilikite sau ir neduok Dieve jūsų mokiniams“, – rašė jis.

Savo ruožtu J.Bizaitė atsakė, kad kai A.Skaistys išugdys kartų kartas Lietuvos patriotų, tuomet bus galima pasikalbėti. Mokytoja spėjo, kad jeigu į valdžią ateis socialdemokratai, A.Skaistys pats pirmas stovės mokytojų gretose su plakatais.

„Apsirengusi tautiniais rūbais netapsite didesne patriote nei broileriniai. Mano išugdytų patriotų yra nedaug, bet jie yra tikri, o tamstos mokytojos verksninių, matyt, jau kartų kartos yra“, – rėžė A.Skaistys.

Tačiau netrukus diskusija perėjo prie įžeidimų.

Parašiusiam „Broileriai valdo!“, A.Skaisčiui J.Bizaitė pasiūlė pasižiūrėti į veidrodį, o jis jai – į savo algalapį.

J.Bizaitei parašius, kad taip įžeidinėti savo partietę, mokytojus, tyčiotis iš jų algų greičiausiai gali tik išgėręs žmogus, o tokio „valstybės tarnautojo“ veidą turėtų pamatyti platesnė visuomenė, A.Skaistys atsakė taip:

„Pirmiausia savo darbdaviams parodykite, gal jie „tamstos mokytojos“ blaivų veidelį pamatys…“.

Žodžius skyrė ne mokytojams

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su A.Skaisčiu, šis tikino „komuniagomis“ pavadinęs ne visus mokytojus, tame tarpe ir streikuojančius, o tik pačius streiko organizatorius, dalyvavusius laidoje.

„Jų veikimo būdas man priminė kai ką“, – sakė A.Skaistys.

Tokį įspūdį jis teigė susidaręs iš asmeninės ilgametės patirties stebint švietimo darbuotojų profsąjungų veikimo būdą.

„Kadangi aš pats asmeniškai aštuonerius metus dirbau Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto patarėju Seime, karjeros valstybės tarnautoju, o ne politinio (asmeninio) pasitikėjimo, atsimenu tuos laikus, kai jie nuolat, praktiškai kiekvienais metais, rugsėjo-spalio mėnesį rengdavo tokias akcijas, kad primintų apie save, o primindami reikalavo lėšų iš biudžeto“, – argumentavo A.Skaistys.

Jo manymu, toks streikas – „proginis veiksmas“, kuris niekada nevyksta vasarą ar pavasarį, bet visada – būtent šiuo laiku, prieš formuojant kitų metų valstybės biudžetą.

„Ta akivaizdus pritempimas prie problemos – problema staiga atsiranda rugsėjo mėnesį“, – pabrėžė jis.

A.Skaistys paaiškino ir savo žodžius, skirtus partietei J.Bizaitei, kurią pavadino „broileriu“, ir kodėl ragino ją pasižiūrėti į savo algalapį.

„Pagal valstybės tarnautojų, bent jau Seimo kanceliarijos, slengą, broileriais yra vadinami kai kurie politinio (asmeninio) pasitikėjimo Seimo darbuotojai – valstybės tarnautojai, kurie į valstybės tarnybą patenka kitu pagrindu. Jie nenatūraliomis sąlygomis užauga, ir niekam ne paslaptis, kiek iš jų paskui tampa Seimo nariais.

Tad turėjau omeny Jolantą Bizaitę, kuri yra viena iš Seimo nario politinio (asmeninio) pasitikėjimo patarėja, ji gauna ne vieną algą, o dvi, dirba ir persidirba turbūt todėl, kad per du darbus dirba.

Kadangi po dviejų savaičių nuo mokslų metų pradžios jau jaučiasi ant išsekimo ribos, tai gal jai per daug Seimo narys duoda darbų?“ – sakė A.Skaistys.

„Seimo kanceliarijos darbuotojams dabar atlyginimai pakelti, tai tegul pasižiūri į savo algalapį, net ne vieną, ir tegul nesidangsto vien mokytojo pavadinimu“, – pridūrė jis.

Tuo metu finansų ministrės G.Skaistės pasiteiravus, kokia yra jos pozicija dėl streikuojančių mokytojų ir ar ji laikosi panašaus požiūrio, kaip ir jos sutuoktinis, ministrės komandos atstovai tikino, kad asmens pasikarščiavimas diskusijoje nėra šeimyninė nuostata.

„Finansų ministrės pozicija dėl streikuojančių darbuotojų, nesvarbu kokios profesijos atstovai jie būtų, išlieka nepakitusi – tai demokratijos ir žodžio laisvės suteikiama teisė, kuria pasinaudoti gali kiekvienas žmogus“, – teigiama Finansų ministerijos atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.