Valdantieji įregistravo projektą dėl apkaltos R. Žemaitaičiui: tai svarbu ir kaip politinis žingsnis

Valdantieji penktadienį įregistravo projektą dėl apkaltos antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui. Dokumentą įregistravę valdančiųjų partijų atstovai mano, kad savo veiksmais parlamentaras ne tik sulaužė Seimo nario priesaiką, bet ir pažeidė Konstituciją.

 Remigijus Žemaitaitis.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Remigijus Žemaitaitis.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2023-09-15 12:26, atnaujinta 2023-09-15 12:52

„Pasikartojančius Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus vertiname kaip pasisakymus, kurie skatina priešiškumą, neapykantą, smurtą visuomenėje. Jie niekaip nėra suderinami su Konstitucijoje numatytomis pareigomis, šiuo atveju ir Seimo nariui“, – Eltai teigė konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Tai manome, kad pasikartojantys įvairaus pobūdžio pasisakymai iššaukia reakcijas ir viešojoje erdvėje, ir randa atgarsį, yra žmonės, kuriems patinka tokio pobūdžio pareiškimai“, – pridūrė ji.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pažymi, kad nors apkalta R. Žemaitaičiui inicijuojama dėl Seimo nario priesaikos sulaužymo, tačiau, pasak jos, valdantieji mano, kad parlamentaras savo veiksmais pažeidė ir Konstituciją.

Parlamentarė pabrėžia, kad apkaltos R. Žemaitaičiui iniciavimas yra labai svarbu ir kaip politinis žingsnis.

„Jeigu Seimas apsispręs, kad norima sudaryti komisiją, eiti šiuo keliu ir kreiptis į Konstitucinį Teismą, tai Konstitucinis Teismas ir duos galutinį verdiktą. Bet tai yra svarbu ir kaip politinis žingsnis, kad tai yra ir politinis įvertinimas“, – pabrėžė konservatorių frakcijos seniūnė.

Teikimą dėl apkaltos R. Žemaitaičiui pasirašė 36 Seimo nariai. Projektas pradėti apkaltą pasirašytas tik valdančiųjų Seimo narių.

Įregistruotame teikime dėl apkaltos R. Žemaitaičiui teigiama, kad „yra pagrįstas pagrindas manyti, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis sistemingai ir pakartotinai skleisdamas antisemitinio pobūdžio pareiškimus ir teiginius, nukreiptus prieš žydų tautą, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką. Siūlome Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pradėti apkaltos procedūrą“.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje susirinkusi koalicinė taryba sutarė inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui.

Tačiau tokią iniciatyvą Seimo opozicija vertina atsargiai. Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.