A. Bilotatė: yra svarstoma galimybė įrengti fizinį barjerą pelkėtose teritorijose Lietuvos-Baltarusijos pasienyje

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, šiuo metu yra svarstoma galimybė įrengti fizinę apsaugos infrastruktūrą pelkėtose teritorijose Lietuvos-Baltarusijos pasienyje. Anot ministrės, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) šiuo metu atlieka fizinio barjero saugomose teritorijose vertinimą.

Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 1:33 PM

„Vidaus reikalų ministerija yra davusi pavedimą VSAT įvertinti šias galimybes. Artimiausiu metu turėčiau turėti pokalbį su Aplinkos ministerija tam, kad mes galėtume įsivertinti galimybes statyti būtent tose pelkėtose, saugomose teritorijose fizinę infrastruktūrą, kuri galėtų būti ar tai koncertina, ar kitokia – pagal mūsų valstybės galimybes“, – žurnalistams pirmadienį komentavo A. Bilotaitė.

„Mes matome, kad yra galimybė migrantams judėti būtent per šias teritorijas, nes tose saugomose teritorijose yra mūsų stebėjimo kameros, bet nėra fizinio barjero arba kitos infrastruktūros. Tai mes svarstome, vertiname, VSAT yra duota užduotis įsivertinti ir pateikti atitinkamus skaičius ir galimus sprendimus tą padaryti“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, kol kas nėra aišku, kokie resursai būtų skiriami tokiai fizinei infrastruktūrai. Vis dėlto ji atkreipė dėmesį, kad Europos Sąjungos sienos apsaugai skirtas finansavimas negali būti panaudotas tvorų ar kitų barjerų statymui.

„Mes dar turime likusios koncertinos, jos dar yra likučiai. Ir dabar vertiname, kokie tai galėtų būti sprendimai ją diegiant, kokios būtų kainos“, – sakė A. Bilotaitė.

„Kalbant apie Europos Sąjungos poziciją – ji nėra pasikeitusi dėl fizinio barjero finansavimo. Europos Sąjunga nefinansuoja konkrečių projektų kaip tvorų, bet finansuoja infrastruktūrą sienos apsaugai, tai pirmiausia stebėjimo sistemos, patrulio takas, kas šiuo metu yra taip pat diegiama prie Lietuvos-Baltarusijos sienos, dronai ir antidronai“, – vardino ministrė.

ELTA primena, kad Lietuva jau ėmėsi priemonių saugumui pasienyje sustiprinti. Rugpjūčio pradžioje buvo uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio su Baltarusija kontrolės punktai, atnaujintas Valstybės sienos apsaugos priedangos planas, pagal kurį vyko kariuomenės ir pasieniečių pratybos, taip pat sustiprinta šalyje esančių Baltarusijos piliečių patikra dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės teigimu, šią savaitę Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) turėtų pateikti tarpinstitucinės darbo grupės vertinimą dėl to, kokiais atvejais reikėtų spręsti dėl papildomų pasienio kontrolės punktų su Baltarusija uždarymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.