G. Nausėda: JT vaidmuo yra esminis suvaldant Rusijos karo Ukrainoje pasekmes

Prezidentas Gitanas Nausėda kartu Latvijos ir Estijos prezidentais Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JT GA) paraštėse susitiko su JT Generaliniu sekretoriumi António Guterresu. Susitikime buvo aptartas JT vaidmuo užtikrinant paramą su agresoriumi kovojančiai Ukrainai, atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus, Ukrainos grūdų eksporto klausimai, praneša Prezidentūra.

Gitanas Nausėda.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>D. Labučio/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>D. Labučio/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V. Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 6:39 PM

Lietuvos vadovas susitikimo metu akcentavo, kad JT vaidmuo yra esminis siekiant suvaldyti Rusijos karo Ukrainoje pasekmes trečiosioms šalims. Prezidentas teigė, kad Rusijos ir Baltarusijos dezinformacija ir melagingi naratyvai apie maisto krizės priežastis, skleidžiami Globaliųjų pietų šalyse, yra itin kenksmingi.

„Maisto tiekimo grandinių sutrikimai atsirado dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje. Tiek Kremlius, tiek Lukašenkos režimas tuo naudojasi, siekdami savo politinių tikslų – ES sankcijų švelninimo ar galimybių jas apeiti. Tačiau neapsigaukime ir neleiskime apsigauti kitiems. Ne ES sankcijos yra šių problemų priežastis, o Rusijos agresija. Vertintume JT pastangas siekiant eksportuoti Ukrainos grūdus, o ne švelninti sankcijas agresorei“, – kalbėjo G. Nausėda.

Susitikime taip pat buvo aptartas Rusijos atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus klausimas.

G. Nausėda teigė, kad palaiko Tarptautinio baudžiamojo teismo arešto orderių išdavimą tiriant Ukrainoje įvykdytus karo nusikaltimus. Tačiau, pasak Lietuvos vadovo, šiuo metu nėra tarptautinio teismo, kuris galėtų patraukti aukščiausią Rusijos politinę ir karinę vadovybę atsakomybėn už agresijos prieš Ukrainą nusikaltimą, todėl Lietuva pasisako už Specialiojo tarptautinio tribunolo įsteigimą, nurodoma Prezidentūros išplatintame pranešime.

ELTA primena, kad G. Nausėda rugsėjo 18–20 dienomis Niujorke dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 78-ojoje sesijoje.

Lietuvos vadovo pranešimas JT GA numatytas rugsėjo 20 d. Prezidentas į pasaulio šalių lyderius kreipsis jau penktą kartą.

Prezidento pasisakyme didžiausias dėmesys bus skirtas daugiašalės pasaulio tvarkos, paremtos tarptautine teise, išlaikymui, saugumo klausimams, globaliam ir kolektyviniam atsakui į tebesitęsiančią Rusijos agresiją Ukrainoje, atsakomybei už karo ir agresijos nusikaltimus.

Lietuvos vadovas taip pat dalyvaus politiniame lyderių forume dėl JT tvaraus vystymosi tikslų, kur pasisakys diskusijoje apie mokslo, technologijų ir inovacijų svarbą siekiant tvaraus proveržio.

Šalies vadovas JAV prezidento Joe Bideno kvietimu dalyvaus kasmetiniame priėmime valstybių vadovams.

Vizito Niujorke metu prezidentas G. Nausėda dalyvaus JAV ir Baltijos šalių ekonominio bendradarbiavimo forume, susitiks su grupe potencialių JAV investuotojų į Lietuvos ekonomiką, YIVO Žydų mokslinių tyrimų institute atidengs Antano Ulpio atminimo lentelę.

Lietuvos vadovas taip pat vyks į Los Andželą, kur susitiks su vietos lietuvių bendruomene ir atidarys JAV ir Lietuvos verslo forumą, orientuotą į verslo bendradarbiavimą informacinių technologijų, gynybos srities industrijų, nulinės taršos pramonės ir tvaraus maisto industrijų srityse.

Kartu su prezidentu 78-osios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos renginiuose Niujorke dalyvaus ir prezidento sutuoktinė Diana Nausėdienė.

Pirmoji ponia lankysis JT GA renginyje „Kova už ateitį: Ukrainos vaikai kare“, kurį organizuoja Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, ir renginyje aplinkosaugos tema, kurio organizatorė – Turkijos pirmoji ponia Emine Erdogan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.