I. Šimonytė: savo pasirinkimais, veiksmais ir žodžiais kasdien turime kovoti už žmogiškumą

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį dalyvavo „Atminties kelio“ eisenoje ir Lietuvos žydų genocido aukų pagerbimo ceremonijoje Panerių memoriale.

 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
 Akimirkos iš renginio.<br> L. Penek/LRV nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lietuvos Respublikos Vyriausybė

Sep 21, 2023, 5:45 PM, atnaujinta Sep 21, 2023, 5:46 PM

Šiomis rugsėjo dienomis taip pat sukanka 80 metų nuo Vilniaus geto likvidavimo. Didžioji dalis gete kalintų žydų nužudyta Panerių miške.

„Panerių miškas, kažkada garsėjęs gamtos grožiu, Antrojo pasaulinio karo metu tapo milžiniškos tragedijos vieta. Čia vyko genocido siaubas, kai neapykantos ir netolerancijos jėgos žiauriai atėmė tūkstančius nekaltų gyvybių – žydų, lenkų, romų ir kitų tautybių žmonių. Išardytos šeimos, užgesintos nekaltos gyvybės, sunaikinta gyvybingos bendruomenės.

Šiandien stabtelėkime ir susimąstykime apie skaudžią mūsų praeities realybę. Prisiminkime tuos, kurie čia žuvo, kurių viltys ir svajonės prarastos visiems laikams ir siekiai užgeso per anksti. Taip pat prisiminkime drąsą tų, kurie rizikavo viskuo, kad padėtų savo kaimynams, nepaisydami mūsų žemę užgriuvusios tamsos“, – kalboje Paneriuose sakė Ministrė Pirmininkė.

Vyriausybės vadovė atidavė pagarbą ir Holokaustą išgyvenusiems, kurie visą likusį gyvenimą nešiojo siaubingų prisiminimų svorį ir išbandymų randus.

„Jų stiprybė ir atsparumas liudija ištvermingą žmogaus dvasią. Jų istorijos primena mums, koks svarbus yra atsparumas, viltis ir nepalaužiama valia atsitiesti. Tik jų dėka mes žinome, kas čia įvyko. Jų prisiminimai virto atmintimi. Atmintimi, kuri šiandien mums leidžia priimti savo sprendimus ir suprasti atsakomybės, kurią į ateitį nešamės, svarbą.

Tai ypač aktualu dabar, nes žiaurius, istoriją kartojančius sprendimus priima Ukrainos žmones žudantis, siaubingą karą prieš nekaltus žmones, prieš Vakarus pradėjęs Putinas. Tai skaudus signalas, kad negalime prarasti budrumo ir turime kasdien savo pasirinkimais, veiksmais ir žodžiais kovoti už žmogiškumą ir neleisti neapykantos bei godumo daigams vešėti“, – kalbėjo premjerė I. Šimonytė.

Premjerė akcentavo, jog minėdami Lietuvos žydų genocido atminimo dieną dar kartą patvirtiname savo įsipareigojimą užtikrinti, kad istorijos dėmių nebeliktų, kad istorijos pamokos niekada nebūtų pamirštos.

„Mūsų veiksmai šiandien turi būti mūsų nepalaužiamo atsidavimo tolerancijai ir taikai liudijimas. Turime šviesti savo jaunimą apie čia įvykdytus žiaurumus, kad jie galėtų nešti atminties deglą į ateitį. Taip elgdamiesi galime drauge kurti pasaulį, kuriame tokios baisybės būtų neįsivaizduojamos. Būkime budrūs vertybių, užtikrinančių, kad tokie žiaurumai niekada nepasikartotų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, sergėtojai.

Tegul Panerių miško aukų atminimas visiems laikams įkvepia mus siekti pasaulio, kuriame tamsiausias žmonijos akimirkas pakeistų vilties, supratimo ir meilės nušviesta ateitis“, – sakė I. Šimonytė.

Lietuvos žydų genocido atminimo diena kasmet Lietuvoje minima rugsėjo 23-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.