Motina kratosi sąsajų su dukters tėvu: imasi priemonių, kad A. Švanys jų niekada nerastų

Nors Algirdo Švanio į Rusiją išgabenta mažametė duktė jau gyvena Lietuvoje su motina, teisinė kova dėl jos nebaigta. Dabar į teismą jau kreipėsi mergaitės motina, kuri prašo ne tik apriboti tėvystės teises A.Švaniui, bet ir pakeisti dukros vardą.

Rusijoje atsidūrusiam A.Švaniui už akių buvo skirtas suėmimas.
Rusijoje atsidūrusiam A.Švaniui už akių buvo skirtas suėmimas.
Rusijoje atsidūrusiam A.Švaniui už akių buvo skirtas suėmimas.
Rusijoje atsidūrusiam A.Švaniui už akių buvo skirtas suėmimas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 11:34 AM

„Po visų šių įvykių mes pradėjome naują bylą, kuria siekiame neribotam laikui apriboti A.Švanio (37 m.) teises į dukrą, taip pat esame pateikę dar keletą reikalavimų“, – „Lietuvos rytui“ sakė mergaitės motinos interesams atstovaujančios advokatės Astos Kokoškinos kontoros „Adjuro“ advokato padėjėjas Tomas Ryzgelis.

Pradėti naują bylą moteris buvo priversta po to, kai A.Švanio ieškinį dėl bendravimo su dukra nustatymo nagrinėjantis Kauno apylinkės teismas atsisakė nagrinėti teismui įteiktą mergaitės motinos priešieškinį.

T.Ryzgelio teigimu, naujame ieškinyje reikalaujama to paties, ko buvo reikalaujama ir priešieškinyje, – neterminuotai apriboti A.Švanio tėvo valdžią jo nepilnametės dukters atžvilgiu, nustatyti mergaitės gyvenamąją vietą su jos motina, priteisti iš tėvo alimentus dukrai.

Mergaitės motina mano, kad jos buvęs draugas savo atžalai kas mėnesį iki pilnametystės turėtų mokėti po 300 eurų alimentų.

Išlaikymo suma kasmet turėtų būti indeksuojama Vyriausybės nustatyta tvarka, atsižvelgiant į infliaciją.

Panašu, kad iš Kaliningrado dukrą susigrąžinusi moteris nutarė nutraukti visus ryšius su buvusiu mylimuoju.

Teismui pateiktame ieškinyje ji prašo pakeisti ir dukros vardą, ir pavardę.

Vietoj Aleksandros vardo moteris dukrą nori pervadinti Austėja, o Švanytės pavardę pakeisti į tokią, kokią turi ji pati.

Žinodama, kad iš Rusijos į Lietuvą A.Švanys gali nebegrįžti, tačiau gali bandyti parduoti čia turimą nekilnojamąjį turtą, moteris teismo paprašė nustatyti A.Švaniui nuosavybės teise priklausančiam turtui priverstinę hipoteką, o kreditoriumi paskirti nepilnametę jo dukrą.

Jeigu šis kaunietės prašymas būtų patenkintas, A.Švanys negalėtų parduoti dviejų žemės sklypų. Vieną jų jis turi Klaipėdos rajone, Dovilų seniūnijoje, kitą – Klaipėdos rajone, Veiviržėnų seniūnijoje. Šių sklypų vertė yra apie 61 tūkst. 800 eurų.

Pasak advokato padėjėjo T.Ryzgelio, nuo šių metų gegužės mėnesio, kai A.Švanys staiga užsimanė nuolat bendrauti su dukra ir kreipėsi į Kauno apylinkės teismą su civiliniu ieškiniu, mergaitės motina jam jokių pretenzijų nereiškė, nors dėl neadekvataus buvusio sugyventinio elgesio ir nenorėjo, kad jis matytų dukrą.

Po pagrobimo situacija pasikeitė.

„Priešieškinį teismui mes pateikėme jau po visų įvykių, praėjus maždaug savaitei po to, kai vaikas buvo sugrąžintas į Lietuvą.

Nauja byla tikrai negalėjo turėti įtakos A.Švanio elgesiui ir vaiko pagrobimui rugpjūčio mėnesį“, – kalbėjo T.Ryzgelis.

A.Švaniui Lietuvoje už akių yra paskirtas suėmimas, jo atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo ir neteisėto sienos kirtimo.

Vaiką susigrąžino

A.Švanys savo mažametę dukrą pagrobė rugpjūčio 27 dieną Kretingos rajone, Sausdravų kaime. Šiame kaime yra įkurtas pažintinis takas „Baltų mitologijos parkas“, kuriame buvusi A.Švanio draugė dirba gide.

Tą pačią dieną vyriškis Rusnėje gumine valtimi perplaukė Skirvytės upę ir pateko į Rusijos pasieniečių rankas.

Netrukus Lietuvą pasiekė žinia, kad susigrąžinti A.Švanį ir vos devynių mėnesių mergaitę į Lietuvą bus sunku, nes vyras esą turi Rusijos pilietybę, o dukrai buvo slapta nuo jos motinos išėmęs Lietuvos piliečio pasą.

Tačiau vilties nepraradusi pagrobtos mergaitės motina rugsėjo pradžioje nuvyko į Rusijos Kaliningrado sritį. Moteris ir jos advokatai A.Švanį rado apleistoje, gyventi netinkamoje sodyboje ir iškvietė Rusijos vaiko teisių specialistus. Jie konstatavo, kad vaikas augti tokiomis sąlygomis negali, todėl paėmė iš A.Švanio vaiką ir perdavė jį motinai.

Atgavusi dukrą moteris nieko nelaukė, sėdo į advokato automobilį ir tą patį vakarą kirto Rusijos ir Lietuvos sieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.