A. Anušauskas: karas Ukrainoje parodė, ko reikia kariui

Rusijos agresija prieš Ukrainą ir blogėjanti regiono saugumo situacija lemia, kad Lietuva gynybai ir pasirengimui atseikėjo daugiau lėšų, pinigai skiriami ne tik būtinosios ginkluotės įsigijimui, bet ir karių rengimui ir jų individualiam aprūpinimui, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
 Kariai<br> Alfredo Pliadžio / KAM nuotr.
 Kariai<br> Alfredo Pliadžio / KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Krašto apsaugos ministerija

Sep 26, 2023, 5:19 PM

Per trejus metus gynybos biudžetas išaugo beveik dvigubai ir tai leidžia paspartinti ginkluotės įsigijimus, skirti lėšų kitiems svarbiems pirkiniams, pasirūpinti karių gerbūviu.

Siekiama, kad iki 2025 metų visi Lietuvos kariuomenės kariai būtų aprūpinti modernia ekipuote ir individualia ginkluote. Rūpinamasi ir karių rengimu, perkami naujos ginkluotės simuliatoriai, kurie taip pat leidžia sumažinti ir karinio rengimo kaštus.

Karas Ukrainoje parodė, ko reikia kariui, kad šis būtų visapusiškai aprūpintas, kokios priemonės yra svarbiausios. Kalbame apie šalmus, šarvinės liemenes, geresnius, modernius ginklus, kovinio rengimo priemones“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuvos kariuomenės reikmėms papildomai įsigyta šarvinių liemenių. Šios liemenės kariuomenės sandėlius turi pasiekti jau šį rudenį. Prieš perkant šias liemenes, jų pavyzdį išbandė ir teigiamai įvertino Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų kariai.

Kitas svarbus pirkinys yra papildomi balistiniai šalmai. Per pastaruosius porą metų tokie šalmai pirkti du kartus.

Į Lietuvos kariuomenės sandėlius jau pristatyta ir artimiausiu metu bus atvežta nemažai lauko uniformos batų, taip pat perkama žieminės aprangos komplektų, lauko uniformos kostiumų.

Įsigyjama ir dujokaukių, CBRN apsauginių kostiumų. CBRN kostiumai skirti apsisaugoti nuo cheminio, biologinio ir branduolinio užterštumo, perkami ir sausi maisto daviniai kariams.

Dalis įsigyjamos ekipuotės ir priemonių yra skirta rezervo kariams aprūpinti ir sukaupti reikiamą kiekį atsargų krizės atveju.

Rūpinamasi ne tik karių ekipuote, maistu ar specialiomis apsaugos priemonėmis, bet ir jų mokymu. Pasirašytos sutartys dėl lazerinės šaulių mokymo sistemos įsigijimo. Iki kitų metų pabaigos Lietuvos kariuomenės vienetus siekiama aprūpinti moderniais lazeriniais šaulių treniruokliais.

2023 metų pradžioje taip pat sudaryta pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“ vairavimo simuliacinės sistemos įsigijimo sutartis.

Siekiant gerinti karių tarnybos ir treniravimosi sąlygas, taip pat perkamos ir modulinės stovyklos, modulinės šaudyklos, palapinės, palapinės-angarai skirti sportui bei laisvalaikiui ir kita svarbi, reikalinga įranga.

Individualiam karių aprūpinimui kasmet yra skiriama po maždaug 80–90 mln. eurų arba 4–5 proc. gynybos biudžeto. 2023 m. gynybos biudžetas viršija 2,5 proc. nuo BVP lygį, šiais metais modernizacijai suplanuota skirti 750 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.