Socialdemokratai reikalauja D. Kreivio atsistatydinimo, tačiau interpeliacijos nebus

Seimo opozicijai priklausantys socialdemokratai įsitikinę, kad konservatorių į energetikos ministro postą deleguotas Dainius Kreivys turėtų trauktis iš užimamų pareigų.

 D. Keivys, G. Paluckas, R. Budbergytė<br> Lrytas.lt koliažas
 D. Keivys, G. Paluckas, R. Budbergytė<br> Lrytas.lt koliažas
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rasa Budbergytė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Rasa Budbergytė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2023-09-27 10:52, atnaujinta 2023-09-27 11:43

Pasak socialdemokratų, dar vienam nepriklausomam elektros tiekėjui „EGTO energija“ nutraukus veiklą, vykdyta elektros rinkos liberalizacija „patyrė visišką fiasko“. Visgi, pažymi jie, inicijuoti dar vienos interpeliacijos valdančiųjų ministrams intencijų nėra.

„Interpeliacija yra gana sudėtingas teisinis procesas, kurio sėkmė irgi priklauso nuo valdančiųjų. Tai daugumos reikalas. Tuo tarpu raginimas prisiimti arba jausti moralinę atsakomybę, atsistatydinti, pasakyti, ką tu kitaip darysi, bei suvokti klaidas... Tai yra politinis žingsnis, kuriuo mes atkreipiame ne tiek Seimo, kiek visuomenės dėmesį“, – socialdemokratų pareiškimus Eltai paaiškino Gintautas Paluckas.

Šiek tiek anksčiau išplatintame pranešime socialdemokratas ragino Vyriausybės atstovus prisiimti atsakomybę dėl, jų teigimu, žlugusio elektros rinkos liberalizavimo projekto.

„Premjerė Ingrida Šimonytė ir energetikos ministras D. Kreivys tegul nustoja sekti pasakas apie akivaizdžiai jau pražuvusį rinkos liberalizavimo projektą. O D. Kreiviui derėtų pagaliau prisiimti politinę atsakomybę ir trauktis iš užimamų pareigų“, – išplatintame pranešime teigė G. Paluckas.

Politikas teigia, kad elektros rinkos liberalizavimas surijo daug nervų, o visi vartotojai liko sėdėti lyg prie „suskilusios geldos“.

„Energetikos politikos formuotojas D. Kreivys tyčia ignoravo oligopolines apraiškas rinkoje. Jis net nebandė suvaldyti didžiųjų elektros rinkos žaidėjų, kurie savo svorį nuolat naudojo rinkodaros triukams, manipuliacijoms bei palankaus teisinio reguliavimo formavimui“, – tikina G. Paluckas.

Tuo metu Seimo narė Rasa Budbergytė teigia, kad elektros rinkos liberalizavimas yra bene svarbiausia užduotis, kurią šis ministras turėjo įgyvendinti.

„Tačiau į visas iškilusias rinkos liberalizavimo problemas buvo numota ranka“, – sako R. Budbergytė.

Parlamentarė mano, kad „D. Kreivio klaidos darosi per brangios valstybei, todėl jis turėtų svarstyti apie atsistatydinimą“.

„Jau šaukštai po pietų – visos iliuzijos apie rinkos liberalizavimą subliuško. Maža to, dėl ministro klaidų pernai „Ignitis“ pirko ypač brangias dujas už fiksuotą kainą, tad valstybė buvo priversta švaistyti milijonus kompensacijoms“, – išplatintame pranešime teigė R. Budbergytė.

Primename, kad praėjusią savaitę iš rinkos pasitraukė trečias nepriklausomas elektros tiekėjas – „EGTO energija“. Anksčiau veiklą yra nutraukusi „Birštono elektra“ ir „Perlas energija“. Pirmieji du tiekėjai pasitraukė šiemet, po to, kai Seimas sugriežtino nepriklausomų elektros tiekėjų veiklą.

„Perlas energija“ pasitraukė 2022 m. rugpjūtį, rinkoje ženkliai pakilus elektros kainoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.