Rezoliuciją parengę Seimo demokratai siūlo sprendimus dėl streikuojančių mokytojų

Prasidėjus mokytojų streikui, Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ įregistravo rezoliucijos projektą „Dėl švietimo darbuotojų darbo užmokesčio, derybų dėl mokytojų streikų užbaigimo ir atlyginimo streikuotojams užtikrinimo“.

Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 9:19 AM, atnaujinta Sep 29, 2023, 9:38 AM

Šiuo dokumentu Seimo demokratai skatina Vyriausybę padaryti 3 žingsnius dėl švietimo darbuotojų darbo užmokesčio, jų reikalavimų įgyvendinimo.

Rezoliucijos projekte Vyriausybei siūloma „neatidėliotinai imtis konstruktyvių veiksmų ir priimti apčiuopiamus sprendimus dėl darbo užmokesčio, numatyto politinių partijų susitarime (130 proc. pedagogams, 150 proc. mokslininkams ir tyrėjams)“.

Dokumento autoriai ragina skubiai susitarti dėl, jų teigimu, teisėtų ir pagrįstų streikuojančių švietimo darbuotojų reikalavimų įgyvendinimo ir parengti ištekliais pagrįstą įgyvendinimo planą. Streiko metu Seimo demokratai taip pat ragina užtikrinti darbo užmokestį streikuojantiems švietimo darbuotojams.

„Streikuojantiems švietimo darbuotojams svarbu išmokėti darbo užmokestį, kad nenukentėtų jų šeimos“, – sakoma rezoliucijos projekte. Jame akcentuojama, kad būtinos neatidėliotinos efektyvios priemonės susidariusiai padėčiai sureguliuoti.

Seimo demokratų teigimu, dėl streiko nukenčia visi švietimo sistemos dalyviai, ypač vaikai.

„Dėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuojamų pokyčių gausos ir sisteminio požiūrio stokos į jų įgyvendinimą, taip pat dėl manipuliacijų dėl Politinių partijų susitarimo dėl švietimo, organizuojamas švietimo darbuotojų streikas trukdo ugdymo(si) procesui, todėl nukenčia visi švietimo sistemos dalyviai, ypač vaikai“, – sakoma Seimo Demokratų frakcijos parengtame rezoliucijos projekte.

Kaip sako Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė prof. habil.dr.Vilija Targamadzė, pradėti neterminuotą streiką paskatino tikslingo dialogo nebuvimas ir po įspėjamojo streiko.

„Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos reikalavimai buvo pateikti iš anksto, bet nei Vyriausybė, nei švietimo, mokslo ir sporto ministras nesugebėjo konstruktyviai diskutuoti ir pateikti realaus reikalavimų įgyvendinimo plano. Tad labai svarbu, kad dabar būtų skubiai reaguojama, nes konstruktyvus sprendimas reikalingas visiems: tiek švietimo darbuotojams, tiek moksleiviams ir jų tėvams“, – sako V. Targamadzė.

Rezoliucijos projektą su V. Targamadze taip pat teikia Seimo nariai Saulius Skvernelis, Domas Griškevičius, Kęstutis Mažeika, Laima Mogenienė, Rima Baškienė, Zigmantas Balčytis, Algirdas Butkevičius, Vytautas Bakas, Linas Kukuraitis, Zenonas Streikus, Laima Nagienė, Algirdas Stončaitis ir Tomas Tomilinas.

Kaip ELTA jau skelbė, penktadienį prasideda švietimo darbuotojų profesinės sąjungos organizuojamas mokytojų streikas. Streikuojantys pedagogai ir juos palaikantys moksleiviai taip pat pradeda žygį nuo savo ugdymo įstaigų iki Vyriausybės rūmų.

Streiką organizuojančios profesinės sąjungos vadovo Andriaus Navicko teigimu, penktadienį streiką pradeda 185 ugdymo įstaigos ir apie 3 tūkstančius mokytojų.

Švietimo darbuotojų profsąjunga ketina mokytojams kompensuoti dėl streiko prarastą atlyginimą.

Kiekvieną streiko mėnesio dieną bus organizuojami mokytojų mitingai prie Vyriausybės rūmų, Vinco Kudirkos aikštėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.