STT pradėjo tyrimą dėl S. Strelcovo galimų korupcinių veikų siekiant pasisavinti lėšas, skirtas Ukrainos karo pabėgėliams

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penktadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Šiaulių tarybos nario Simono Strelcovo galimo piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu ir turto pasisavinimo teikiant paramą Ukrainos pabėgėliams Lietuvoje.

Specialiųjų tyrimų tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Pabėgėliai<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Pabėgėliai<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 11:18 AM, atnaujinta Sep 29, 2023, 12:49 PM

Pasak STT, ikiteisminis tyrimas pradėtas išnagrinėjus Šiaulių rajono savivaldybės mero pranešimą, kad galimai buvo pasisavinti Chiunes Sugiharos fondo pinigai, skirti padėti Ukrainos karo pabėgėliams integruotis Lietuvoje.

Išplatintame tarnybos pranešime rašoma, kad fondo valdytojai buvo pasirinkę bendradarbiauti su Šiaulių miesto savivaldybe, taip pat buvo išsirinkę viešąją įstaigą, kuri rūpinsis paramos suteikimo organizavimu. Sutartimi tarp savivaldybės ir viešosios įstaigos, buvo susitarta bendradarbiauti teikiant pabėgėliams iš Ukrainos integracijos mokymų paslaugų paketą praėjusių metų birželio–gruodžio mėnesiais.

Tyrimo duomenimis, teikiant ataskaitas dėl Japonijoje įkurto fondo lėšų panaudojimo, minėtos viešosios įstaigos atstovas galimai pateikė suklastotą dokumentą su neva savivaldybės administracijos darbuotojo parašu. Organizuodamas mokymų paslaugų teikimą galimai sutartis sudarė su susijusiais asmenimis, siekdamas pasisavinti pinigines fondo lėšas.

Tiriamos aplinkybės dėl 35 tūkst. eurų iš Chiunes Sugiharos fondo, skirtų ukrainiečių mokymams, panaudojimo. Įtarimai šiuo metu nėra pareikšti niekam, praneša STT.

ELTA primena, kad S. Strelcovas ir jo viešoji įstaiga „Tekančios saulės tiltai“ praėjusių metų gegužę pradėjo dvišalį bendradarbiavimą su Japonijos Nagojos miesto Meijo universiteto prof. Inaba Chiharu. Profesorius, siekdamas padėti Lietuvoje esantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos, į Šiaulių rajono savivaldybės sąskaitą ukrainiečių švietimui pervedė 35 tūkst. eurų.

Rugpjūčio pabaigoje portalas delfi.lt pranešė, kad S. Strelcovas ir jo vadovaujama viešoji įstaiga pati mokymų nerengė, o paslaugas pirko iš sutuoktinės Živilės Strelcovienės, Nacionalinės regionų plėtros agentūros, bendrovės „MES 360“ ir iš kolegos taryboje konservatoriaus Vaclovo Motiejūno žmonos Renatos Motiejūnės.

Šiaulių rajono savivaldybės meras Česlovas Greičius pareiškė abejones dėl galimai supainiotų interesų, nes mokymų paslaugos S. Strelcovo buvo perkamos iš žmonos ir bendrapartiečio sutuoktinės. Jis portalui delfi.lt teigė abejojantis, ar S. Strelcovas ir jo vadovaujama įstaiga ukrainiečiams suorganizavo tiek paskaitų, kiek įsipareigojo.

S. Strelcovas, turėjęs už panaudotą paramą atsiskaityti tiek savivaldybei, tiek Japonijos prof. I. Chiharu, abejoms šalims pateikė raštus, pasirašytus skirtingų asmenų.

Raštą savivaldybei pasirašė tarybos narys, įstaigos „Tekančios Saulės tiltai“ direktorius S. Strelcovas, o raštą I. Chiharu – Šiaulių rajono savivaldybės Apskaitos skyriaus vadovė Violeta Murkienė. Vis dėlto, tokios darbuotojos savivaldybėje nėra, skelbė delfi.lt.

Abejones dėl įvykdytų mokymų ukrainiečiams pareiškė ir pats profesorius I. Chiharu. Šiaulių rajono savivaldybei pateiktame rašte jis teigė, kad, paprašęs S. Strelcovo išsamiai pateikti, kaip buvo panaudotos lėšos, konservatorius vengė tai daryti.

Pats S. Strelcovas portalui tvirtino, kad jam profesorius jokių abejonių dėl surengtų mokymų neišreiškė ir išsamios informacijos apie tai neprašė.

Kultūros ministerija nusprendė kreiptis į VTEK, kadangi S. Strelcovas šiuo metu vadovauja Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui, kuris yra pavaldus ministerijai.

Rugpjūčio 25 dieną TS-LKD Šiaulių rajono skyriaus taryba nusprendė pašalinti Simoną Strelcovą ir Vaclovą Motiejūną iš partijos.

Šiaulių rajono savivaldybės meras Č. Greičius praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl dviejų tarybos narių S. Strelcovo ir V. Motiejūno veiksmų. Tai pranešusiam portalui delfi.lt Č. Greičius praėjusią savaite sakė, kad Generalinė prokuratūra dėl atvejo ėmėsi veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.