G. Nausėdos pasvarstymams dėl narkotikų problemos – A. Armonaitės kritika: bus daug reklamos, rezultato – nulis

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė kritiškai vertina Prezidentūros svarstymus Valstybės gynimo taryboje (VGT) aptarti nepilnamečių narkotikų vartojimo ir platinimo problemas. Politikės manymu, tai neduotų jokio rezultato. Pasak jos, reikia ieškoti kitokių priemonių, susijusių su jaunimo švietimu.

 A. Armonaitė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 A. Armonaitė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

2023-10-02 13:19, atnaujinta 2023-10-02 13:25

„(...) skaitau Prezidento patarėją kalbant, kad reikės šią problemą spręsti Valstybės gynimo taryboje. Nežinau, ar tai yra patarėjo idėja, ar Prezidento, reklamos bus daug, rezultato 0“, – pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė A. Armonaitė, reaguodama į šalies vadovo patarėjo Kęstučio Budrio svarstymus.

Narkotikai mokyklose ir augantis jų vartojimas moksleivių tarpe yra milžiniška problema. Ir ji tik aštrės, nes visi, kas bando ją spręsti nemato ir nenori matyti esmės. Dronai, šunys, lazdos, patikrinimai – pasaulinėje praktikoje tai patirdavo fiasko. Vaikai paliekami kitų vaikų numirti yra būtent todėl, kad visi bijo. Bijo policijos, bijo „baudžiako“, bijo lazdos“, – situaciją vertino ji.

A. Armonaitė mano, kad valstybei reiktų imtis kitokių priemonių. Tačiau, jos teigimu, tai nėra lengvas kelias – politikė siūlo gerinti vaikų neformalųjį švietimą ir skirti tam papildomą finansavimą.

„Pirmiausiai, sudaryti maksimaliai geriausias sąlygas vaikams lankyti būrelius. Sistemą jau turime – neformalaus ugdymo būreliams vaikas gali gauti 15 €, Vilniuje (prisidedant savivaldybei) – 20 €, bet suma nesikeičia nuo 2015-ųjų. Plėskime šią idėją ir įgalinkime mokyklas naudotis patyčių ir savižudybių prevencijos programomis. Jeigu tai svarbu – lėšų galima rasti, tai nėra milijardai. Vaikai turi turėti alternatyvų, nei trainiotis nežinia kur ir nežinia su kuo“, – rašė A. Armonaitė.

Ministrė taip pat mano, kad baudžiamosios politikos narkotikų prevencija turėtų užsiimti ir įvairių sričių specialistai.

„Kol tik Laisvės partija apie tai kalbės – nieko nebus. Teisėjai, prokurorai, nevyriausybininkai, sveikatos specialistai, kur jūs? Dalies baudžiamųjų nuostatų keitimas administracinėmis mums nepavyko ir nepavyks, kol skambės izoliuotas vienas balsas, jis bus karikatūrinamas, o sisteminio požiūrio nebus.

 

Dabar pasitelksime kariuomenę? Gal pagaliau gaudykim ne vaikus, o platintojus?“ – kėlė klausimą ji ir apibendrindama pažymėjo, kad Laisvės partija netrukus pateiks oficialius siūlymus spręsti narkotikų platinimo ir vartojimų nepilnamečių gretose problemą.

ELTA primena, kad pirmadienį prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais K. Budrys nurodė, jog šalies vadovas svarsto galimybę aptarti nepilnamečių narkotikų vartojimo problematiką ir prevenciją VGT. Prezidentūra ragina atsakingas ministerijas ir institucijas imtis griežtesnių priemonių, siekiant užkardyti psichotropinių medžiagų platinimą ir vartojimą – prevencinių akcijų ir kampanijų nebeužtenka, pažymėjo K. Budrys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.