Žiniasklaida: URM siūlo spręsti dėl ambasadoriaus E. Bajarūno tinkamumo toliau eiti pareigas

Po situacijos Lietuvos ambasadoje Londone vertinimo Užsienio reikalų ministerija (URM) nustatė, kad ambasadorius Eitvydas Bajarūnas stokoja vadovui reikalingos kompetencijos, piktnaudžiauja suteiktais įgaliojimais ir netinkamai bendrauja su ambasados darbuotojais, skelbia portalas delfi.lt. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

E. Bajarūnas.<br>G. Savickio/ELTA nuotr.
E. Bajarūnas.<br>G. Savickio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 8:07 AM

Kaip skelbia portalas, URM inspektoriai konstatavo, jog ambasadoriui E. Bajarūnui „trūksta vadovui reikalingos kompetencijos, ambasadorius nesugeba motyvuoti darbuotojų ir imtis reikiamos lyderystės, piktnaudžiauja vadovui suteiktais įgaliojimais, nekuria pozityvių, pagarba ir tarpusavio bendradarbiavimu grįstų darbo santykių, neužtikrina ambasadoje palankios psichologinės darbo aplinkos, bendraudamas su darbuotojais stokoja empatijos, negeba darbuotojams teikti tinkamo grįžtamojo ryšio“.

Visa tai, pasak ministerijos inspektorių, neigiamai veikia Lietuvos strategiškai svarbios atstovybės darbo rezultatus, kuria destruktyvią darbo atmosferą, kuri „kenkia pirmiausia pačiai darbuotojų savijautai, o per jų veiklą ir komunikaciją – ir valstybės interesams, kuriuos atstovauja atstovybė“.

Todėl, kaip skelbia delfi.lt, inspektoriai URM vadovybei rekomendavo atlikti E. Bajarūno tarnybinės veiklos vertinimą ir nustatyti jo tinkamumą dirbti diplomatinėje atstovybėje ir vėliau – spręsti dėl ambasadoriaus tinkamumo eiti pareigas. Išvada taip pat perduota Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Abejonės dėl diplomatų tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Portalo delfi.lt teigimu, ambasados Londone reprezentacinių lėšų naudojimo auditas, pirminiais duomenimis, taip pat nepalankus E. Bajarūnui – nustatyta abejonių keliančių išlaidų, kai ambasados ištekliai galimai naudoti asmeninėms reikmėms.

Kaip skelbia delfi.lt, Lietuvos ambasadoje Londone rugsėjį besilankiusi URM Generalinė inspekcija atliko situacijos vertinimą ir apklausė 13 ambasados darbuotojų. Pasak jų, E. Bajarūnas su darbuotojais elgiasi nekorektiškai ir nemandagiai, darbuotojai yra sulaukę grasinimų, esą bus atleisti iš darbo arba grąžinti dirbti į ministeriją; daugelis teigia patyrę viešo įžeidinėjimo, patyčių, žeminančios kritikos, žodinės agresijos apraiškų; darbuotojai nenori eiti į darbą, o atėję jaučia įtampą ir nerimą; siekdamas įtvirtinti savo lyderio poziciją ir parodyti viršenybę, ambasadorius menkina žemesniojo rango darbuotojų orumą, rodo nepagarbą.

Taip pat, anot ambasados darbuotojų, E. Bajarūnas dažnai pabrėžia, kad ambasados kolektyvas privalo gerbti ne tik savo vadovą, bet ir jo sutuoktinę, be to, teigiama, jog ambasadorius nesugeba atriboti savo privačių interesų nuo viešųjų, galimai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi – pvz., nurodo darbuotojams darbo metu vykti į jo rezidenciją ir ten atlikti darbuotojams pagal pareigybes nepriklausančius darbus.

Ambasadoriaus sutuoktinė Giedrė Žičkytė, kaip skelbia portalas, yra taip pat aktyviai įsitraukusi į ambasados darbą ir veiklą, deleguoja darbuotojams asmeninio pobūdžio užduotis bei asmeninėms reikmėms naudoja ambasados ūkinį inventorių (automobilį, finansus), liepia darbuotojams savo asmeniniais tikslais dirbti po darbo valandų ar išeiginių metu.

Pastaruoju metu klausimų URM sukėlė ir ambasadoriaus prie NATO Deivido Matulionio darbas. Manoma, kad jis galėjo nesilaikyti valstybės institucijų suteikto mandato ir savo veikla galėjo susilpninti Lietuvos derybines pozicijas derybose dėl NATO viršūnių susitikimo dokumentų, skelbia delfi.lt.

Prezidentas Gitanas Nausėda rugsėjo pabaigoje kartojo, kad diplomatais pasitiki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.