Dėl daugelį pribloškusio mero dosnumo Kretingos valdžioje – konfliktas: nori išsiaiškinti, iš kur atsirado tokia suma

Ar tarybos narys turi teisę gauti visą savivaldybės administracijos turimą informaciją? Toks klausimas kilo įsiplieskus konfliktui Kretingos rajono valdžioje.

A.Kalnius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kalnius.<br>T.Bauro nuotr.
Kretingos rajono tarybos opozicijai priklausančio G.Petreikio (nuotr.ir mero A.Kalniaus ginčas gali būti aktualus visų šalies savivaldybių politikams.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kretingos rajono tarybos opozicijai priklausančio G.Petreikio (nuotr.ir mero A.Kalniaus ginčas gali būti aktualus visų šalies savivaldybių politikams.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 6:48 PM

Kretingos rajono tarybos opozicijai priklausantis Giedrius Petreikis savivaldybės mero Antano Kalniaus paprašė pateikti visus jo pasirašytus potvarkius, bet gavo neigiamą atsakymą.

Dabar į šį klausimą atsakymo ieškos Lietuvos administracinių ginčų komisijos Klaipėdos apygardos skyrius, kuriam G.Petreikis apskundė rajono merą.

Potvarkį teko pataisyti

Ankstesnių mero potvarkių teisėtumu tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas G.Petreikis suabejojo po to, kai praėjusią liepą A.Kalnius naujajam Kretingos muziejaus direktoriui ir savo politiniam bendražygiui Romandui Žiubriui skyrė 18,36 pareiginės algos dydžio koeficientą.

Toks atlyginimas buvo gerokai didesnis, nei buvo skelbta muziejaus direktoriaus konkurse ir nei tokio lygio savivaldybės įstaigos vadovui numato teisės aktai.

Savivaldybės dokumentų valdymo sistemoje „Kontora“ aptikęs šį mero potvarkį G.Petreikis jį paviešino socialiniuose tinkluose.

Kilus visuomenės pasipiktinimui paaiškėjo, kad šis A.Kalniaus potvarkis yra neteisėtas. Po kelių dienų meras savo potvarkį pataisė ir muziejaus direktoriui pareiginės algos koeficientą sumažino iki 15,3 – tiek, kiek numato įstatymas.

Tačiau netrukus rajono tarybos nariams „Kontoroje“ buvo apribota prieiga prie visų savivaldybės administracijos dokumentų, jiems leidžiama susipažinti tik su tarybai skirtais dokumentais.

Dangstosi reglamentu

Visų mero potvarkių G.Petreikis paprašė todėl, kad savivaldybės interneto svetainėje skelbiami tik kai kurie jų, o dokumentų valdymo sistemoje mero potvarkių tarybos nariai nebemato.

„Kad nebūtų dangstomasi asmens duomenų apsauga, savo prašyme pažymėjau, kad su jos reikalavimais esu susipažinęs ir savivaldybės nustatyta tvarka pasižadėjęs jų neplatinti“, – teigė tarybos narys.

Tačiau G.Petreikis nieko nepešė. Daugiau nei po mėnesio jam buvo atsakyta, kad, remiantis tarybos veiklos reglamentu, tarybos narys turi teisę gauti tik jo veiklai reikalingą informaciją, kuri susijusi su taryboje nagrinėjamais ar rengiamais nagrinėti klausimais.

Šis reglamento punktas pažodžiui nurašytas nuo Vietos savivaldos įstatymo.

„Kiekvienu atveju tai bus sprendžiama individualiai pagal jūsų pateiktą prašymą, kuriame turėtų būti nurodyta, kokia informacija jums reikalinga ir kaip tai susiję su taryboje nagrinėjamais ar rengiamais nagrinėti klausimais“, – teigiama G.Petreikiui atsiųstame mero atsakyme.

Jaučiasi pastumdėliu

„Nuolat kaitaliojant vietos savivaldą reglamentuojančius įstatymus taip prisitobulinta, kad tarybos nariui savivaldybės administracijoje leidžiama žinoti mažiau nei eiliniam gyventojui“, – stebėjosi G.Petreikis.

Politiko teigimu, taryba yra aukščiausia savivaldybės valdžia, ji realizuojama priimant sprendimus, kurie privalomi ir merui. Vienas vietos savivaldos principų yra mero atskaitingumas tarybai.

„Keista girdėti, kad meras gali kažką slėpti nuo tarybos nario, o savivaldybės administracija turi teisę spręsti, kokia informacija tarybos nariui gali būti suteikta“, – kalbėjo opozicijai priklausantis Kretingos politikas.

Suprato klaidingai

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkui Ričardui Juškai išvis neaišku, kodėl kilo šis nesutarimas. Mat įstatyme aiškiai pasakyta, kad tarybos narys turi teisę gauti visą jo veiklai reikalingą informaciją. Niekas kitas negali nuspręsti, kokia būtent informacija jam reikalinga.

„Matau, kad įstatymo nuoroda į informaciją, susijusią su taryboje nagrinėjamais ar rengiamais nagrinėti klausimais, savivaldybėse yra suprantama klaidingai. Taryboje rengiamas nagrinėti klausimas nebūtinai yra tas, kuris jau įrašytas darbotvarkėje. Tarybos sprendimas gali būti rengiamas mėnesį ar net pusmetį. Tam gali prireikti bet kokios informacijos ir tarybos narys savivaldybės administracijai ar merui neprivalo aiškinti, kokiam sprendimui rengti jam tokios informacijos prireikė“, – aiškino R.Juška.

Seimo nario teigimu, jei kyla tokių nesusipratimų, teks ruošti Vietos savivaldos įstatymo šio punkto pataisą, kuri nepaliktų dviprasmybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.