E. Bajarūną kritikuojantis G. Landsbergis taip pat kaltinamas netinkamu elgesiu su darbuotojais

Užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui pareiškus, jog prezidento Gitano Nausėdos reakcija į kaltinimus ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje Eitvydui Bajarūnui yra nepakankamai griežta, socialdemokratai teigia, kad ministras taiko skirtingus elgesio standartus sau ir kitiems. Socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad pats G. Landsbergis nedrįsta paviešinti informacijos apie blogą mikroklimatą savo ministerijoje.

Gabrielius Landsbergis<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 2:39 PM

Seimo nario Gintauto Palucko vertinimu, šiai situacijai apibūdinti puikiai tinka patarlė „juokiasi puodas, kad katilas juodas“.

„Keista skaityti G. Landsbergio moralus E. Bajarūnui, kuomet paties G. Landsbergio ministerijoje atliktas vidinis tyrimas parodė, kad ministro vadovavimo stiliumi yra nepatenkinti dauguma ministerijos darbuotojų. Verta prisiminti patarlę „juokiasi puodas, kad katilas juodas“. Galbūt G. Landsbergiui reikėtų pirmiausia paviešinti informaciją apie darbuotojų nusiskundimus savo ministerijoje ir tik tada moralizuoti kitus“, – išplatintame pranešime spaudai svarsto G. Paluckas.

Tuo tarpu buvęs ambasadorius, socialdemokratas Remigijus Motuzas domisi, ar G. Landsbergis, sakydamas, kad E. Bajarūnui būtina trauktis, ruošiasi taikyti tuos pačius elgesio standartus ir sau.

„Kai trylika darbuotojų Jungtinės Karalystės ambasadoje pasakė, kad jie yra nepatenkinti santykiais su vadovu, G. Landsbergis pasakė, kad, patekęs į panašią situaciją, nebegalėtų vadovauti kolektyvui. Tačiau, kai Užsienio reikalų ministerija (URM) atliko vidinį patikrinimą, kuriame išaiškėjo, kad didesnė dalis URM darbuotojų nėra patenkinti esama psichologine atmosfera ministerijoje, ministras tyrimo rezultatus nuo visuomenės ir nuo žiniasklaidos ramiausiai nuslėpė“, – pranešime teigia R. Motuzas.

„Kodėl ministras netaiko tų pačių tarnybinės etikos standartų sau?“ – kelia klausimą socialdemokratas.

Pasirodžius informacijai apie itin prastą valstybės tarnautojų darbo aplinką Užsienio reikalų ministerijoje (URM), socialdemokratų atstovai pareikalavo ministrą G. Landsbergį paviešinti visą 2022 metų tyrimą, kuriame buvo nustatytas URM darbuotojų nepasitenkinimas blogu mikroklimatu darbe bei paties ministro ir ministerijos kanclerės Ingos Černiuk vadybiniais gebėjimais.

ELTA primena, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Trečiadienį portalas paviešino ir URM inspektorių ataskaitos detales, kuriose kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu G. Landsbergis Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.