Gandais apaugęs konservatorių sprendimas dėl prezidento rinkimų: prakalbo apie „techninę demokratijos šventę“

Šią savaitę visų akys buvo nukreiptos į Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) – paaiškėjo, kad iš galimų kelių konservatorių kandidatų į prezidento postą beliko vos vienas. Į šalies vadovo rinkimus deleguojama premjerė Ingrida Šimonytė, o apie tai sužinoję kiti šios partijos galimi kandidatai iš karto pareiškė, kad dėl prezidento kėdės nebekovos.

Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Lukas Savickas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lukas Savickas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2023-10-08 12:12

Konservatorius, TS-LKD frakcijos Seime seniūnės pavaduotojas Andrius Vyšniauskas įsitikinęs, kad tokia praktika – visiškai normali, mat pasaulyje nėra tokios partijos, kurioje būtų buriamasi ne aplink lyderį.

Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas tokį konservatorių žingsnį vertina skeptiškai – pasak jo, buvo priimtas tik techninis ir tikrai ne pats geriausias sprendimas.

Apie šią bei kitas aktualijas politikai diskutavo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“.

Ko siekė?

Paklaustas, ar negalėtų būti taip, kad praeityje savo nuomonę jau ne kartą pakeitusi ministrė pirmininkė ir dabar galėtų persigalvoti, A.Vyšniauskas pabrėžė, kad prezidento rinkimų klausimas jų partijoje jau uždarytas.

Tiesa, anksčiau buvo spėliojama, kad TS-LKD į S.Daukanto aikštės rūmus galėtų deleguoti ir buvusią šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, nors ši jau tvirtai pareiškė jokiuose rinkimuose nebepasirodysianti.

„Jeigu D.Grybauskaitė nuspręstų dalyvauti rinkimuose, be abejo, tai keistų visą rinkimų dinamiką. D.Grybauskaitė irgi buvo iškelta pas mus vidiniuose rinkimuose, pakankamai aktyviai, berods 18 skyrių kėlė jos kandidatūrą, ir ji viena pirmųjų parašė laišką, kad aš nedalyvausiu tiek šitame procese, tiek ir rinkimuose.

Šiandien sunku pasakyti, kaip būtų. Bet kuriuo atveju tai, ką I.Šimonytė pasakė ir spaudai, kaip ji išėjo pakomentuoti savo sprendimą, tas sprendimas yra tvirtas ir jis yra galutinis. Partija, be abejo, formaliai tvirtinimą turės atlikti, bet tai yra absoliutus formalumas, ir neturiu abejonės, kad I.Šimonytė bus kandidatė į prezidentus“, – aiškino konservatorius.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys L.Savickas savo ruožtu spėjo, jog sprendimas į prezidento rinkimus siųsti būtent premjerę buvo „techninis“ ir akivaizdus.

„Akivaizdu, kad susidaro gana paprastas vaizdas – demokratijos šventė, kaip ne vienas apžvalgininkas sakė, pasibaigė vos prasidėjusi ar net neprasidėjusi, galima būtų pasakyti, ir įvyko tam tikra techninė demokratijos šventė, fiksuojant tą vieną variantą.

Tikroji situacija, manau, buvo labai pragmatiška, nes visi supranta, kad tikėtis geresnių rezultatų, negu kad prieš praeitą bandymą, būtų naivu, nes situacija tikrai neleidžia tikėtis geresnių rezultatų. Manau, tai ganėtinai techninis pasirinkimas ir tikrai ne pats geriausias. (…)

Praktinė pusė labai paprasta – krikdemiškas flangas bruzda ir yra nepatenkintas, krikdemų galimi kandidatai surinko 40–41 skyrių kėlimus, akivaizdu, kad įtampa kilo, ir reikėjo užgesinti galimą maištą laive, ir sprendimas pasirinktas praktinis – tas ir įvyko“, – svarstė L.Savickas.

Atsakydamas į tai A.Vyšniauskas pažymėjo, kad savo sprendimą dėl nekandidatavimo visi TS-LKD atstovai priėmė savarankiškai, o tai, kad ministrai nusprendė nemesti iššūkio Vyriausybės vadovei, esą galima suprasti.

„Žinau, kad I.Šimonytės, Gabrieliaus Landsbergio, Monikos Navickienės, taip pat ir kai kurių krikdeminio flango žmonių kėlimai buvo pakankamai natūraliai kylantys. Nebuvo jokios abejonės, kad kažkas iš šitos trijulės dalyvaus rinkimuose, ir nuo pat pradžių buvo aišku, kad jie turi tam tikra prasme susitarti, nes tai vis tiek yra tos pačios komandos žmonės.

Lygiai taip pat ir su ministrais – koks ministras dabar mes iššūkį premjerei tokiuose rinkimuose? Natūralu, kad pokalbių ir diskusijų buvo pakankamai daug, premjerė priėmė savo sprendimą, ir kiti atitinkamai priėmė savo sprendimą“, – aiškino konservatorių partijos narys.

Prakalbo apie lyderio svarbą

Tiesa, paprašytas pakomentuoti prielaidas, jog partijos vadovybė išsigando, kad pirminius rinkimus gali laimėti Laurynas Kasčiūnas, o ne M.Navickienė, politikas su tuo nesutiko.

„Per šį procesą apvažiavau gal trečdalį Lietuvos, kalbėdamas su skyrių nariais, ir galiu drąsiai pasakyti, kad M.Navickienė tikrai turi didžiulį palaikymą (...), jų galimybės, mano galva, yra apyligės. Be abejo, ta konkurencija būtų buvusi labai įdomi, bet mano statymas būtų, kad M.Navickienė būtų laimėjusi“, – sakė A.Vyšniauskas.

Visgi, tokie argumentai L.Savicko neįtikino.

„Iš partijos komunikacijos tikrai matėme didelį dėmesį, skirtą tam, kiek skyrių kurį kandidatą iškėlė. Matėme labai aiškų projektavimą, kad yra trys pirmūnai – I.Šimonytė, G.Landsbergis, M.Navickienė, kurie surinko daugiau nei 60-ies skyrių kėlimą. Čia pat jau buvo ir L.Kasčiūnas – virš 50 skyrių, Arvydas Anušauskas ir Paulius Saudargas – virš 40.

Negalima to nuvertinti, nes ir premjerės argumentacija, kodėl ji sutinka būti kandidate, cituoju: „60+ skyrių nominacija įpareigoja“. Tai ar neįpareigoja 50+ skyrių nominacijos L.Kasčiūno dalyvauti? Ar neįpareigoja 40+ nominacijos A.Anušausko ir P.Saudargo dalyvauti tam, kad partija galėtų rinktis?“, – svarstė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas.

Tačiau A.Vyšniauskas teigė nieko blogo tame nematantis – pasak jo, visose politinėse partijose ir bendruomenėse atsisukama į lyderį.

„Parodykit man bent vieną partiją pasaulyje, kurios vidinė dinamika nesisuktų apie lyderius. Visose politinėse partijose yra lyderiai, kurie brėžia tam tikrą darbotvarkę.

Galbūt mūsų išskirtinumas tas, kad mes turime tų lyderių šiek tiek daugiau – yra partijos pirmininkas, yra garbės pirmininkas, kiti žmonės, buvę premjerai“, – vardijo jis.

Pasak A.Vyšniausko, I.Šimonytės dalyvavimas į prezidento rinkimus „įneš įdomią dinamiką“.

„Ta reakcija, kurią aš mačiau iš žmonių, iš savanorių, kurie anksčiau rėmė I.Šimonytę, ji buvo labai pozityvi. (...) Man atrodo, tas entuziazmas yra ir premjerės dalyvavimas šiuose rinkimuose įneš labai įdomią dinamiką pačiuose prezidento rinkimuose“, – įsitikinęs konservatorius.

Visą pokalbį su A.Vyšniausku ir L.Savicku žiūrėkite sekmadienį 16:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.