Vis dar į Izraelį skrendantiems lietuviams – griežtas G. Landsbergio raginimas

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ragina į Izraelį be svarbių priežasčių vis dar vykstančius lietuvius labai gerai apgalvoti šį žingsnį – pasak ministro, netolimoje ateityje skrydžių galimybės sugrįžti namo gali būti „labai ribotos“, nors dabar tą padaryti dar įmanoma.

Gabrielius Landsbergis<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 3:14 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 4:31 PM

„Sprendimų buvo ieškoma nuo pat pradžių, ir sprendimų poreikis taip pat kito. Nepaisant to, kad vyksta karo veiksmai, tačiau skrydžiai iš ir į Izraelį tebevyksta. Mūsų žiniomis, buvo panaikintas tik vienas skrydis, kitaip tariant, susisiekimas su Izraeliu nėra ypatingai apsunkintas.

Mano primygtinė rekomendacija yra ta, kad mes turime tikrai didelius skaičius žmonių, vykstančių iš Lietuvos į Izraelį. Vis dar. (...) Dalis žmonių yra ir Lietuvos piliečiai – žmonės, nepaisant ten esančios situacijos, jie vyksta.

Noriu pabrėžti, kad gali atsitikti situacija, kokia ji dabar dar nėra, kad skrydžių galimybės atgal bus labai ribotos.

Žmonės turi patys įvertinti, kokią riziką jie prisiima ten vykdami. Labai raginčiau tokių kelionių būtinumą apsvarstyti ir jų atsisakyti“, – kalbėjo ministras.

Pasak G.Landsbergio, užsienio reikalų ministerijos diplomatai situaciją stebi „nuo pat pirmų minučių“.

„Vertiname grėsmes, kelis kartus atnaujinome kelionių rekomendacijas, yra nuolatinis ryšys su tais žmonėmis, kuriems reikia pagalbos, ieškome būtų jiems padėti“, – patikino jis.

Ministras dar nesiryžo spėlioti, ar už šio konflikto yra kitų „regioninių aktorių“, tačiau pažymėjo, kad Rusijai šis konfliktas yra labai naudingas.

„Aiškus vienas dalykas – tiek Rusija, tiek Iranas nėra suinteresuoti jokiu stabilumu regione. Papildomi konfliktai, nauji nestabilumo židiniai atitraukia Vakarų valstybių dėmesį nuo karo Ukrainoje, galbūt apsunkina galimybes padėti, dėl to, net jei tos valstybės ir neprisideda prie pačių neramumo židinio, akivaizdu, kad palaikyti degantį konfliktą yra jų interesas.

Dėl to bendrų sprendimų ieškojimas yra tiek ES valstybių, tiek Lietuvos interesas, tiek Artimųjų Rytų valstybių interesas“, – kalbėjo URM vadovas.

„Visa tai yra susiję, ir veikėjai, kurie gauna daugiausiai naudos iš tokių neramumų, yra tie patys. Ta ašis, susidariusi nuo Rusijos, Irano, Šiaurės Korėjos, yra aiški, ir faktas, kad to mes nematyti negalime.

Dėl to spręsdami viena mes grąžiname stabilumą tai globaliai geopolitinei erdvei – kitaip tariant, Ukrainos pergalė prieš Rusiją yra vienas ateities stabilumo garantų“, – aiškino ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?