URM kanclerė: į „Spartan“ skrydį iš Izraelio jau yra užsiregistravę 35 lietuviai

Lietuvai tęsiant piliečių evakuaciją iš Izraelio, Užsienio reikalų ministerijos (URM) kanclerė Inga Černiuk sako, kad į šįvakar planuojamą skrydį kariniu lėktuvu „Spartan“ jau yra užsiregistravę 35 asmenys.

Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo<br>G.Bitvinsko nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Oct 11, 2023, 1:55 PM

„Šiuo metu rengiamas taip pat „Spartano“ evakuacinis planas. Turime 35 užsiregistravusius žmones į šį skrydį, kuris planuojamas šiandien vakare“, – trečiadienį Vilniaus oro uoste laukiant nusileidžiančio lėktuvo iš Izraelio susirinkusiems žurnalistams sakė I. Černiuk.

„8 val. vakare turėtų pakilti iš Tel Avivo oro uosto ir vykti į Turkiją“, – nurodė ji.

Pasak URM kanclerės, iš Turkijos piliečiai turės patys savarankiškai grįžti į Lietuvą. Visgi, pabrėžė ji, ambasada suteiks reikiamą informaciją ir pagalbą.

„Ten yra reguliarūs skrydžiai. Mes, aišku, padėsime juos rasti, užsiregistruoti. (...) Grįžti turės savarankiškai“, – aiškino I. Černiuk.

Ji patikino, kad vakar į Antaliją išsiųstas „Spartan“ liks budėti regione iki spalio 15 d. – jeigu atsirastų lietuvių, kuriuos taip pat reikėtų evakuoti iš Izraelio.

Paaiškino, kodėl URM sugriežtino rekomendacijas

Trečiadienio rytą URM sugriežtino rekomendacijas Lietuvos piliečiams, rekomenduojant jiems nevykti į Izraelį ir Palestiną, o esantiems ten – imtis atsargumo priemonių (likti viešbutyje, namuose ar kitoje saugioje vietoje, nebūti prie langų, turėti būtiniausių atsargų). Taip pat primygtinai prašoma nevykti į nesaugias Izraelio ir Palestinos teritorijas, Gazos Ruožą.

I. Černiuk teigimu, papildomos rekomendacijos pateiktos atsižvelgus į kaimyninių šalių sprendimus bei įvertinus apsunkintą susisiekimą su Izraeliu.

„Matome, kad situacija pasikeitė, nevyksta reguliarūs skrydžiai, dauguma jų yra atšaukiama, privačių skrydžių taip pat ne kažkas liko. Todėl rizika neišvykti iš šalies – labai didelė. Todėl mūsų rekomendacija šiandien ryte buvo pakeista“, – nurodė I. Černiuk.

ELTA primena, kad spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Lietuvos institucijos ieško būdų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Nacionalinio krizių valdymo centras (NKVC) sutarė, kad kuo skubiau bus siekiama parsigabenti šiuo metu Betliejuje įstrigusią lietuvių piligrimų grupę, taip pat nutarta regione budėjimo režimu laikyti lėktuvą „Spartan“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.