A. Anušauskas su JEF šalių vadovais aptarė paramą Ukrainai ir pažeistos povandeninės infrastruktūros incidentą Baltijos jūroje

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas penktadienį Visbyje dalyvavo Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF) viršūnių susitikime, kuriame aptarta šalių parama Ukrainai, JEF vaidmuo krizių ir konfliktų metu bei kova su hibridinėmis grėsmėmis. Aptariant saugumo iššūkius daug dėmesio buvo skiriama pažeistos povandeninės infrastruktūros incidento Baltijos jūroje aptarimui, praneša Krašto pasaugos ministerija (KAM).

Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2023, 2:14 PM

„JEF šalys išlieka solidarios – sutarė, kad turime tęsti paramą Ukrainai, siekti ilgalaikių įsipareigojimų“, – sakė A. Anušauskas.

Ministras pabrėžė, kad JEF gali atlikti svarbų vaidmenį taikos metu kovojant su hibridinėmis grėsmėmis. Pavyzdžiui, pasak A. Anušausko, prisidėti prie padėties Baltijos jūroje stebėjimo, siekiant išvengti tokių incidentų, kaip neseniai padaryta žala ypatingos svarbos infrastruktūrai, kai buvo pažeistas dujotiekis tarp Suomijos ir Estijos.

Diskutuojant apie paramą Ukrainai, ministras akcentavo, kad Rusija atstato savo pajėgumus greičiau nei tikėtasi, todėl būtina suteikti Ukrainai visą pergalei reikalingą pagalbą. A. Anušauskas taip pat paminėjo, kad reikalinga Ukrainą toliau artinti prie narystės Europos Sąjungoje ir NATO bei padėti šaliai vykdyti reikalingas reformas, rašoma KAM išplatintame pranešime.

Ministerija primena, kad JEF yra aukštos parengties kovinis vienetas, skirtas reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų: pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis.

JEF pajėgos, kurioms vadovauja Jungtinė Karalystė , anot KAM, yra skirtos greito reagavimo operacijoms, vykdomoms po Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava.

Pajėgas sudaro dešimties Šiaurės Europos šalių partnerių skiriami jūrų, oro, sausumos pajėgumai: JK, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.