Dėl šimtų laiškų su grasinimais susprogdinti – policijos žinia: prašoma išpirkos, keliami politiniai reikalavimai

750, – maždaug tiek laiškų su grasinimais susprogdinti penktadienį jau sulaukė Lietuvos švietimo ir ugdymo įstaigos, valdžios institucijos bei įmonės. Didžioji dalis parašytų laiškų yra rusų kalba. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla tvirtina, kad tai – koordinuotos atakos.

Renatas Požėla.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Renatas Požėla.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Renatas Požėla.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Renatas Požėla.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Renatas Požėla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Renatas Požėla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Renatas Požėla.<br>T.Bauro nuotr.
Renatas Požėla.<br>T.Bauro nuotr.
Renatas Požėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Renatas Požėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 13, 2023, 11:46 AM, atnaujinta Oct 13, 2023, 12:03 PM

„Pranešimai į elektroninius paštus buvo gauti naktį, jie eina ir šiuo metu. Kaip reaguoti į tokį pranešimą? Apie jį reikia informuoti 112. Turiu informacijos, kad žmonėms labai sudėtinga prisiskambinti, nes vienu metu yra daug skambinančių asmenų, tai tikrai žmonėms nereikėtų padėti ragelio, reikia palaukti, ar tai bus 10, ar 15 minučių.

Kitas kelias – tuo pačiu numeriu išsiųsti sms žinutę. Bet yra prašymas detaliau aprašyti situaciją ir būtinai nurodyti adresą“, – ragino R.Požėla.

Nepaisant to, kad tokie grasinimai greičiausiai yra melagingi, policija ragina gavus laiškus su nurodytu neva sprogimo laiku „netampyti už ausų likimo“ – evakuotis iš pastatų.

„Policija tikrai tikrina kiekvieną pranešimą, atvyksta. Aišku, dėl suprantamų priežasčių mes galime užtrukti, nes reikia patikrinti daug objektų.

Policijos patarimai labai paprasti – gavus informaciją apie konkretų laiką, kad įvyks sprogimas konkrečiu metu, jeigu tai yra mokykla, darželis ar kita įstaiga, pasistengti užtikrinti, jog tuo metu žmonės būtų pašalinti saugiu atstumu iš pastato.

Prašymas administracijai, darbuotojams, kad, nelaukiant, kol atvyks policija, pabandyti pasižiūrėti, pavertinti situaciją, jeigu yra vaizdo stebėjimo kameros, paanalizuoti jas, ir, jei kyla bent koks įtarimas, imtis priemonių, kad asmenys nebūtų grąžinami į objektą.

Jeigu tai vaikai, reikia sukomunikuoti su tėvais, kad yra įtartinų dalykų, bet policija dar nėra atvažiavusi, nėra patikrinusi“, – nurodė R.Požėla.

Policijos generalinis komisaras taip pat įvardijo, kas rašoma tuose laiškuose.

„Reikalavimai tokie: vienur prašoma išpirkos už menamą išminavimo paslaugą, kita žinutė – su politiniais reikalavimais, kad jūs esate prieš Rusiją, remiate nacių palikuonis... Tokio politinio pobūdžio“, – pastebėjo jis.

Kas šiuos laiškus siunčia, R.Požėla atsakyti negalėjo, tačiau pabrėžė, kad ne vienerius metus stebimos tendencijos yra aiškios.

„Ką galiu pasakyti iš ankstesnių tyrimų, kad matome vieną konkrečią Vakarų šalį ir konkretų serverį, iš kurio keliauja šie grasinimai. Labai tikėtina, kad ten irgi yra automatizuoti procesai, t.y. siunčia robotas. Visur yra gmail, tik nurodyti skirtingi elektroninio pašto adresai“, – akcentavo jis.

Policijos generalinis komisaras visuomenę kvietė dėl šių laiškų nekelti panikos.

„Šitų dalykų iniciatorių pagrindinis tikslas, matyt, yra panikos kėlimas. Analogiškos atakos vykdomos ir kitose Baltijos šalyse – prieš kelias dienas buvo pikas Latvijoje, taip pat ir Estijoje. Mes su tokiomis atakomis, kaip žinia, buvome susidūrę ir anksčiau“, – teigė jis.

R.Požėla pranešė, kad artimiausiu metu dėl siunčiamų laiškų su grasinimais susitiks su kolegomis iš Estijos, Latvijos ir Lenkijos.

Lietuvoje penktadienį sustiprinta su žydų bendruomene susijusių objektų apsauga. Patruliavimas ties su žydų bendruomene susijusiais objektais yra sustiprintas jau nuo šeštadienio, kai į Izraelį įsiveržė teroristinė grupuotė „Hamas“.

Teroristinės grupuotės „Hamas“ lyderis Khaledas Meshalas paragino spalio 13 d., penktadienį, išeiti į gatves, palaikyti Izraelį užpuolusią „Hamas“.

Po šių pareiškimų socialiniuose tinkluose ėmė plisti raginimai tądien pulti žydus bei su žydų bendruomene susijusius objektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje