G. Skaistė: prisidedame prie Ukrainos reformų rengimo, nes tikime jos ateitimi

Marakeše pasirašydama įsipareigojimo sutartį finansų ministrė Gintarė Skaistė nurodė, kad Lietuva remdama Ukrainą skiria 1,5 mln. eurų ekspertinės pagalbos planavimui ir Ukrainos reformų darbotvarkės įgyvendinimui.

Gintarė Skaistė<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintarė Skaistė<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Skaistė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Skaistė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 11:21 AM, atnaujinta Oct 16, 2023, 11:22 AM

„Esame pasiruošę remti Ukrainą kiek prireiks, iki jos pergalės kare, todėl per Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paramos Ukrainai fondą skiriame 1,5 mln. eurų, kurie prisidės prie ekspertinės pagalbos planuojant ir įgyvendinant Ukrainos reformų darbotvarkę“, – Marakeše sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasaulio banko ir TVF metinių susitikimų kontekste įvykusi oficiali sutarties pasirašymo ceremonija skirta TVF Gebėjimų vystymo paramos Ukrainai fondui, kuris užtikrins ekspertinę pagalbą šalies institucijoms vykdant būtinas reformas, taip garantuojant jų efektyvų ir savalaikį įgyvendinimą.

„Įgyvendinta Ukrainos reformų darbotvarkė užtikrins ne tik šalies atstatymą po karo, bet ir ilguoju laikotarpiu – šalies ekonomikos atsparumą. Ukraina net ir karo metu didvyriškai įgyvendina reformas ne tik papildomai tarptautinei pagalbai užsitikrinti, tačiau ir esminiam tikslui – Europos Sąjungos narystei – pasiekti. Jos prisijungimas prie Bendrijos, neabejotinai prisidėtų tiek prie mūsų regiono, tiek ir visos ES saugumo“, – sakė ministrė G. Skaistė.

Ceremonijoje ministrė taip pat pažymėjo, jog tarptautinės bendruomenės solidarumas yra esminė sąlyga padėti Ukrainai atsilaikyti prieš agresorių ir palaikyti gyvybingą ekonomiką vykstančio karo sąlygomis.

TVF 2023 m. kovą patvirtinus 15,6 mlrd. JAV dolerių 48 mėn. trukmės išplėstinio finansavimo programą Ukrainai, kuri susieta su įsipareigojimais įgyvendinti konkrečias reformas, atsirado poreikis ir techninei pagalbai – gebėjimų vystymui šalyje. Todėl Lietuva, kartu su tarptautiniais partneriais – Japonija, Nyderlandais ir Slovakija – prisidėjo prie reikiamos paramos aktyvavimo, Ukrainos institucijų pajėgumų stiprinimo, vykdant įsipareigojimus TVF.

Ministerija primena, jog Lietuva humanitarinei, karinei ir finansinei paramai Ukrainai jau yra skyrusi per vieną milijardą eurų, arba daugiau nei 1,5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) ir tarptautiniu mastu yra laikoma viena iš paramos teikimo lyderių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.