Po grasinančių laiškų bangos – policijos žinia: siuntėjai yra aktyvūs prorusiškų „Telegram“ kanalų vartotojai

Antradienį įvairios šalies įstaigos ir vėl gavo virš 1000 pranešimų su grasinimais susprogdinti. Tokie laiškai į mokyklas ir kitas institucijas plūsta jau trečią dieną. Vidaus reikalų ministerija (VRM) bei policija pranešė, kokie veiksmai dėl to atliekami jau dabar.

Mokykla Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokykla Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A. Bilotaitė ir R.Požėla.<br>T. Bauro nuotr.
A. Bilotaitė ir R.Požėla.<br>T. Bauro nuotr.
Mokykla Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokykla Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokykla Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokykla Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A.Bilotaitė ir R.Požėla.<br>T.Bauro nuotr.
A.Bilotaitė ir R.Požėla.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 17, 2023, 2:02 PM, atnaujinta Oct 17, 2023, 2:31 PM

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad ši pasikartojanti ataka – prieš Lietuvą vykstančio informacinio karo dalis.

„Matome, kad tikslas yra sukelti tam tikrą paniką, destabilizuoti situaciją ir užkrauti mūsų institucijas, pirmiausia – teisėsaugos – papildomu krūviu.

Galima drąsiai pasakyti, kad tai, kas vyksta, yra organizuota kibernetinė ataka regiono mastu, nes ataką patiria ne tik mūsų valstybė, bet ir mūsų kaimynai. Tai yra informacinio karo prieš Lietuvą dalis“, – antradienį nurodė vidaus reikalų ministrė.

Pasak VRM vadovės, šiuo metu siekiama išsiaiškinti šios vykdomos atakos organizatorius ir vykdytojus, juos sustabdyti.

„Buvo atliktas grėsmių vertinimas, tai atlieka mūsų kriminalinės policijos biuras. Išvada, kad grasinantys laiškai yra melagingi ir realaus pavojaus nėra. Taip pat yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, kad išsiaiškintume, kas yra organizatoriai ir vykdytojai šito viso proceso.

Taip pat yra išsiųsti paklausimai „Google“ – jau yra gauti tarpiniai atsakymai, ši informacija šiuo metu yra vertinama, analizuojama ir bus labai svarbi.

Taip pat yra aktyviai vykdomas tarptautinis bendradarbiavimas su mūsų užsienio teisėsaugos partneriais ir taip pat yra rengiami atitinkami filtravimo ir blokavimo įrankiai“, – nurodė A.Bilotaitė.

Jos teigimu, iš pradžių mokykloms ir kitoms įstaigoms buvo išplatintos specialios rekomendacijos – evakuotis iš pastatų ir laukti policijos. Šiuo metu, anot ministrės, jau yra įvertintas grėsmių ir rizikos lygis.

„Po rizikų įvertinimo rekomendacijos buvo atnaujintos, visus pranešimus mes vertiname kaip melagingus, bet jeigu yra matomos tam tikros rizikos, tada tikrai būtina konsultuotis su policija, kuri imasi atitinkamų veiksmų“, – akcentavo A.Bilotaitė.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla savo ruožtu pranešė, kad dalis laiškų siuntėjų jau yra žinomi.

„Šiai minutei kokią mes turime informaciją – identifikuoti elektroninių paštų „Gmail“, iš kurių siunčiami grasinimai, apie 15.

Nustatyta, kad elektroninių laiškų siuntėjai aktyviai dalyvauja „Telegram“ kanaluose, sukurtuose rusakalbėse prorusiškose grupėse ir kursto tokius grasinimus. Turime konkrečius „Telegram“ kanalus – „Pribaltiskij Riga“, „Riga gamer administratorius“, „Pribalstiskij front“, – nurodė R.Požėla.

Pasak generalinio komisaro, šiuo metu tampriai dirbama su latviais, estais ir lenkais, nuolat keičiamasi naujausia informacija.

„Tikrai yra įtrauktas į šį darbą Europolas, kaip tik šiandien vyksta pasitarimas, tai mes apjunginėsime savo pajėgumus regioniškai, nes tai problema, kuri neturi sienų“, – pažymėjo R.Požėla.

Pasak jo, nors policijos darbas šiuo metu apsunkintas, savo funkcijas pareigūnai vykdo.

„Šiandien pagrindinė žinutė, kurią mes siunčiame – nekelti panikos, kalbant apie švietimo įstaigas, tęsti mokymo procesą, išskyrus atvejus, kurie yra nurodyti rekomendacijose, kai gavus laišką ar negavus laiško turime proaktyviai veikti, ir mokyklų administracijos irgi turėtų vertinti galimas grėsmes, tik tokiu atveju kreiptis į policiją.

Visais kitais atvejais, kai neturime kitokių įtarimų, kad gali būti kažkas padėta, į tokius įvykius ir nereaguoti“, – nurodė generalinis komisaras.

R.Požėla paragino gyventojus informaciją sekti oficialiais valstybės institucijų kanalais, o ne „Telegram“ ar kituose socialiniuose tinkluose.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) kancleris Julius Lukošius mokyklas ragino ir toliau mokytis kontaktiniu būdu, nors ir suprantama, kad situacija sukėlė daug sumaišties.

„Kviečiame mokyklas, administracijas, tėvus vadovautis rekomendacijomis, kurios šiuo metu siūlo likti kontaktiniame ugdyme ir tiesiog išlikti mokyklose budriems, vertinti aplinką ir tokiu būdu sėkmingai tęsti ugdymo procesą“, – teigė J.Lukošius.

Savo ruožtu Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas (NKVC) Vilmantas Vitkauskas tvirtino nežinantis, kiek dar gali tęstis grasinimų siuntimas įstaigoms. Tai, anot jo, priklauso nuo reakcijos į pranešimus.

„Nežinome, kiek visai tai gali tęstis. Tas tęsimasis priklauso nuo to, kokia yra mūsų reakcija. Jeigu mūsų reakcija yra tokia, kad mes nerimaujame, kad keliame sąmyšį, kad įstaigos, kurios, atsakingos už ugdymą, yra pasimetusios ir nutraukia ugdymo procesą, tai tuomet tęsimasis gali tęsti ilgiau negu turėtų.

Bet, jeigu mes elgsimės racionaliai ir ignoruosime tuos nereikalingus signalus, aš manau, ta ataka turėtų kuo greičiau ir baigtis“, – aiškino NKVC vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.