Seimo komitetas dar neapsisprendė dėl siūlymo atsisakyti tradicijos birželio 1 d. minėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas dar nepriėmė sprendimo dėl siūlymo iš atmintinų dienų sąrašo išbraukti birželio 1 d. minimą Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Trečiadienį tai svarstęs komitetas norėtų dar pasigilinti į šį klausimą.

 D. Labučio (ELTA) nuotr.
 D. Labučio (ELTA) nuotr.
 D. Labučio (ELTA) nuotr.
 D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jadvyga Bieliavska

Oct 18, 2023, 1:32 PM, atnaujinta Oct 18, 2023, 1:33 PM

Seimo narė prof. Vilija Targamadzė pastebėjo, kad birželio 1 d. yra tradiciškai švenčiama ir tai, anot jos, nėra Tarybų Sąjungoje prasidėjusi šventė.

„Tai nėra Tarybų Sąjungoje prasidėjusi šventė, mes puikiai žinome istoriją. (...) Visi pripratę prie birželio 1-osios, reikėtų pasvarstyti, ar tai iš tikrųjų racionalus pasiūlymas“,– komiteto posėdyje sakė V. Targamadzė. Ji siūlė pasiteirauti moksleivių, pedagogų nuomonės, „o ne iš viršaus nuleidinėti“.

„Nemanau, kad tai etiška“, – sakė Seimo narė V. Targamadzė.

Jai pritarė akademikas, profesorius Eugenijus Jovaiša.

„Teisinga pastaba, čia ne jokie sovietmečiai. Paprašykime, kad mums duotų išsamesnį pagrindimą šito dalyko“, – pasiūlė komiteto narys E. Jovaiša.

Liepos 4 d. Seimas pateikimo stadijoje pritarė Seimo narės Paulės Kuzmickienės pateiktam Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektui, siūlančiam iš atmintinų dienų sąrašo išbraukti birželio 1-ąją dieną – Tarptautinę vaikų gynimo dieną ir įtraukti dvi naujas atmintinas dienas – Vaiko dieną (gegužės trečiasis penktadienis) ir Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną (lapkričio 20 d.).

Už projektą po pateikimo balsavo 83 Seimo nariai, prieš – 4, susilaikė 16 parlamentarų. Po svarstymo Švietimo ir mokslo komitete, jis turėtų grįžti į plenarinę salę.

Pateikdama projektą Seimo narė Paulė Kuzmickienė siūlė atsisakyti posovietinio Tarptautinės vaikų gynimo dienos minėjimo. Ji priminė, kad po 1949 m. Maskvoje įvykusios Tarptautinės moterų konferencijos Sovietų Sąjungoje 1950 m. birželio 1 d. pirmąkart buvo paminėta Tarptautinė vaikų gynimo diena.

Pasak jos, tai nėra mums artima ir priimtina diena. „Maskvos sugalvotos tradicijos mums neaktualios“, – teigė P. Kuzmickienė.

Seimo narės teigimu, visus pasiūlymus bus galima išdiskutuoti Seimo komitetuose.

Daugelyje Vakarų šalių (Airijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje, Kroatijoje, Kipre, Nyderlanduose, Prancūzijoje) ir Skandinavijos valstybių (Danijoje, Suomijoje, Švedijoje) Pasauline vaikų diena laikoma lapkričio 20-oji – diena, kurią 1959 m. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių deklaracija bei kurią 1989 m. priimta Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija.

Lietuvos Seimas Vaiko teisių konvenciją ratifikavo 1995 m., taip prisiimdamas įsipareigojimus įgyvendinti Vaiko teisių konvenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.