Spalio 22 dieną draudžiama rinkimų agitacija

Sekmadienį, likus 7 valandoms iki pirmalaikių Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimų pakartotinio balsavimo dienos pradžios, įsigalioja rinkimų agitacijos draudimas.

Spalio 22 dieną draudžiama rinkimų agitacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Spalio 22 dieną draudžiama rinkimų agitacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 11:14 PM

Kaip primena Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), agitacijos draudimas prasideda spalio 22 d. 0.00 val. ir tęsis iki 20.00 val. – balsavimo pabaigos.

Rinkėjai gali neatlygintinai skelbti įrašus, kurie nelaikomi rinkimų agitacija. Publikuoti socialiniuose tinkluose, kad rinkėjas ruošiasi balsuoti, kviečia balsuoti kitus arba jau pabalsavo taip pat galima.

Tačiau pagal Rinkimų kodeksą agitacijos draudimo laikotarpiu yra draudžiama viešinti užpildytą rinkimų biuletenį, draudžiama atlikti veiksmus, kuriais būtų galima atskleisti balsavimo paslaptį. Todėl publikuojant tokius įrašus derėtų susilaikyti nuo pažymėtų biuletenių nuotraukų viešinimo, pasisakymų, kaip balsuoti ar kaip rinkėjas pabalsavo.

Agitacijos laikotarpiu rinkėjams šiuo laikotarpiu tiek socialiniuose tinkluose, tiek rinkėjų administruojamose interneto svetainėse nereikėtų skelbti įrašų, kuriais agituojama už politinės kampanijos dalyvius, įvardijant konkrečius kandidatus ar juos iškėlusias partijas; dalintis agitaciniais kitų asmenų įrašais, jų komentuoti ir atlikti kitus veiksmus, kurie naujai keltų susidomėjimą kandidatu ar partija. Taip pat negalima keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir profilio viršelio į naują nuotrauką ar vaizdo informaciją su agitaciniais elementais už konkretų kandidatą ar partiją.

VRK taip pat primena, kad kandidatams, politinėms partijoms, jų pirmininkams socialiniuose tinkluose ir jų administruojamose interneto svetainėse rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu draudžiama atlygintai skelbti įrašus, įskaitant apmokėtus iki agitacijos draudimo pradžios.

Nepriklausomai nuo atlygintinumo draudžiama skelbti naujų agitacinio turinio įrašų, įskaitant kvietimą atvykti balsuoti; naujai dalintis iki agitacijos draudimo pradžios paskelbtais agitacinio pobūdžio įrašais, jų komentuoti ir atlikti kitus veiksmus, kurie naujai keltų susidomėjimą kandidatu ar partija (iki rinkimų agitacijos draudimo pradžios paskelbtų įrašų šalinti nereikia). Taip pat draudžiama keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir profilio viršelio į naują nuotrauką ar vaizdo informaciją su agitaciniais elementais; siųsti priminimų asmenims, kurie išreiškė susidomėjimą iki rinkimų agitacijos draudimo pradžios kandidatų ar politinių partijų sukurtais rinkimų dienos įvykiais; žymėti „Domina“ arba „Dalyvausiu“ rinkimų dienos renginių, kuriais išreiškiamas palaikymas politinės kampanijos dalyviams.

Politinės reklamos draudimo išimtys taikomos išorinei politinei reklamai, ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui iškabintai ne arčiau kaip 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Anot VRK, tokiu atveju, kai rinkimų agitacijos stendai, tentai, plakatai ir pan. yra arčiau kaip 50 metrų nuo pastato, kur yra balsuojama, jie turi būti pašalinti. Juos turi pašalinti juos iškabinęs asmuo, politinės kampanijos dalyvis arba rinkimų komisija.

Dėl Kupiškio rajono savivaldybės mero pareigų varžysis Eglė Blaževičienė, iškelta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Algirdas Raslanas kurį iškėlė Lietuvos socialdemokratų partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.