N. Grunskienė kreipėsi dėl P. Gražulio teisinės neliečiamybės panaikinimo

Lietuvos Respublikos generalinė prokurorė Nida Grunskienė šiandien kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimą dėl Seimo nario Petro Gražulio teisinės neliečiamybės panaikinimo.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nida Grunskienė<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Nida Grunskienė<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Oct 24, 2023, 4:36 PM

Generalinės prokurorės prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Lietuvos Respublikos Seimo narį pateiktas įvertinus 2022 m. gegužės 27 d. pradėtame ikiteisminiame tyrime surinktų duomenų visumą dėl įtariamo viešo tyčiojimosi ir žmonių grupės niekinimo dėl jų seksualinės orientacijos.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po Lietuvos Respublikos Seimo nario Petro Gražulio viešų pasisakymų apie LGBT+ bendruomenės narius praėjusių metų gegužės 26 d.

Šiuo metu turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad kalbėdamas viešai Seimo patalpose po plenarinio Seimo posėdžio, kurio metu buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Petras Gražulis galimai padarė nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalyje.

Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekse įtvirtinta, kad nusikalstamą veiką padariusiam asmeniui, kuris baudžiamojon atsakomybėn gali būti patrauktas tik kompetentingos institucijos leidimu, baudžiamasis procesas pradedamas, tačiau jam negali būti surašytas pranešimas apie įtarimą, jis negali būti apklausiamas kaip įtariamasis ar pripažįstamas įtariamuoju, negali būti suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė.

Atsižvelgiant į tai P. Gražulis šio ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas kaip liudytojas, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, tačiau jis atsisakė duoti parodymus.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos, Seimo statuto ir kitų teisės aktų nuostatomis, tolesnis baudžiamasis procesas Seimo nario Petro Gražulio atžvilgiu nėra galimas negavus Lietuvos Respublikos Seimo sutikimo patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausias policijos komisariatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.