Siūloma informuoti neįgaliuosius apie galimybę balsuoti jų poreikiams pritaikytose patalpose

Pranešime apie rinkimus ar referendumą siūloma nurodyti ne tik rinkėjui būtiną informaciją apie balsavimo adresą, datą, laiką, bet ir informaciją apie galimybę balsuoti neįgaliųjų poreikiams pritaikytose balsavimo patalpose.

Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jadvyga Bieliavska

Oct 24, 2023, 5:26 PM

Tai numatančias Rinkimų kodekso pataisas įregistravo Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

„Ši kodekso pataisa skirta tiems neįgaliesiems, kurie patys nori nuvykti į rinkimų apylinkes ir balsuoti, nors aišku, kad jie turi galimybę balsuoti namuose. Pagal galiojantį kodeksą gali taip atsitikti, kad neįgalieji atvyks į artimiausią apylinkę, kur jie įrašyti ir kviečiami, bet ji nebus pritaikyta neįgaliesiems, jie negalės įvažiuoti su vežimėliu. Todėl gali būti tam tikras blaškymasis, kur jie gali įgyvendinti savo teisę balsuoti. Todėl pasiūliau, kad būtų nurodyti kontaktai, kuri kreipdamiesi neįgalieji galėtų išsiaiškinti, į kurią jų poreikiams pritaikytą apylinkę jie galės patekti ir balsuoti,“ – Eltai sakė J. Razma.

Į klausimą, ar nepakaktų Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateikiamos informacijos, politikas sakė manąs, kad geriausia būtų tai reglamentuoti įstatyme.

„Tame pranešime, kurį gauna rinkėjai, šiuo metu nėra pareigos neįgaliajam nurodyti apie balsavimo galimybes jam pritaikytose patalpose. Žinoma, kad VRK gali ir be įstatymo savo iniciatyva tai padaryti, bet priėmus pasiūlytas Rinkimų kodekso pataisas, tai būtų įstatymo lygiu įtvirtintas reikalavimas ir garantija“, – sako J. Razma.

Politikas taip pat siūlo Rinkimų kodekse aiškiai nustatyti, kad yra dvi pranešimų rūšys: pranešimai apie rinkimus ir pranešimai apie referendumą, taip pat nurodyti, kad yra ne tik rinkimų apylinkės komisija, bet ir referendumo apylinkės komisija, kai šie rinkimai vyksta ne vienu metu.

J. Razma tikisi, kad jo pasiūlytos Rinkimų kodekso pataisos bus priimtos dar šioje sesijoje ir galios kitais metais vyksiantiems Prezidento, Europos Parlamento, Seimo rinkimams ir referendumui dėl dvigubos pilietybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.