Kiek politinių organizacijų galėtų dalyvauti kitų metų rinkimuose?

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia iš LR teisingumo ministerijos gautą, šiuo metu veikiančių politinių partijų, kurios galėtų kelti kandidatus kitais metais vyksiančiuose Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose, sąrašą.

Rinkimai<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vyriausioji rinkimų komisija

2023-10-25 13:48, atnaujinta 2023-10-25 13:50

Primename, kad registruotis politinės kampanijos dalyvėmis ir dalyvauti 2024 metų vyksiančiuose rinkimuose galės tos politinės organizacijos, kurios yra įsteigtos ne vėliau kaip 180 dienų iki konkrečių rinkimų, kuriuose planuojama dalyvauti, dienos.

Politinės partijos, kurių narių skaičius atitinka Politinių organizacijų įstatymo reikalavimus:

1. Darbo partija;

2. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“;

3. „Kartu su Vyčiu“ politinė partija;

4. Krikščionių sąjunga;

5. Laisvės partija;

6. Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija;

7. Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga;

8. Lietuvos liaudies partija;

9. Liberalų sąjūdis;

10. Lietuvos regionų partija;

11. Lietuvos socialdemokratų partija;

12. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

13. Lietuvos žaliųjų partija;

14. Nacionalinis susivienijimas;

15. Lietuvos šeimų sąjunga (Jaunoji Lietuva);

16. Partija „Laisvė ir teisingumas“;

17. Partija LIETUVA – VISŲ;

18. Politinė partija „Profesinių sąjungų centras“;

19. Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai);

20. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai;

21. Žemaičių partija.

Politiniai komitetai, kurių narių skaičius atitinka Politinių organizacijų įstatymo reikalavimus:

1. Biržų atgimimas; 2. Molėtai kartu; 3. Politinis komitetas „Atsigręžkime į žmogų“; 4. Politinis komitetas „Atsinaujinančiam Panevėžiui“; 5. Politinis komitetas „Bendrai geriau“; 6. Politinis komitetas „Drauge su Jumis“; 7. Politinis komitetas Ištikimi Klaipėdai. 8. Politinis komitetas „Jaunoji Kazlų Rūda“; 9. Politinis komitetas „Kartu mes galime“; 10. Politinis komitetas „Kartu už Utenos kraštą“; 11. Politinis komitetas Kretingos kraštas; 12. Politinis komitetas „Kurk Zarasams“; 13. Politinis komitetas „Mūsų Jonava“; 14. Politinis komitetas „Naujas startas Vilkaviškio kraštui“; 15. Politinis komitetas „Nepartinė savivalda“; 16. Politinis komitetas Nepartinis sąrašas „Dirbame miestui“; 17. Politinis komitetas „Panevėžio labui“; 18. Politinis komitetas „Siekime kartu“; 19. Politinis komitetas „Švari savivalda“; 20. Politinis komitetas „Tau, kraštieti!“; 21. Politinis komitetas „Už Alytų“; 22. Politinis komitetas „Už Druskininkus“; 23. Politinis komitetas „Už šviesią Kretingą“; 24. Politinis komitetas „Vardan Šilalės krašto“; 25. Politinis komitetas „Vieninga Plungė“; 26. Politinis komitetas „Vieningi zanavykai“; 27. Stipri Utena; 28. „Šiaulių labui!“; 29. Šilalės centristai; 30. Tavo balsas už Jurbarko kraštą; 31. Vieningas Kaunas.

Svarbu paminėti, kad šie politiniai komitetai buvo įsteigti dalyvauti tik savivaldos rinkimuose ir tik konkrečiose savivaldybėse. Politiniam komitetui, norinčiam dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą, įsteigti reikalingas daugiau kaip 1 tūkstančio narių skaičius, o savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose ketinančio dalyvauti politinio komiteto steigėjų skaičius yra mažesnis ir priklauso nuo savivaldybės, kurioje planuojama kelti kandidatus, dydžio.

Dėl šios priežasties, visi šiuo metu Lietuvoje veikiantys politiniai komitetai, dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą negalėtų, pabrėžia VRK.

„Drąsos kelias“ politinė partija, Politinė partija „Lietuvos sąrašas“ ir politinis komitetas Raseinių Žemaitis iki įstatyme nustatyto termino pabaigos, t. y. spalio 1 d., partijos narių sąrašo nėra pateikusios Teisingumo ministerijai.

Teisingumo ministerija sudarė taip pat ir politinių partijų, kurių teisinis statusas yra „likviduojamas“ arba kurioms inicijuojamas likvidavimas Registro tvarkytojo iniciatyva, sąrašą. Jame – Lietuvos politinių kalinių partija, Partija Tvarka ir teisingumas, Tautos vienybės sąjunga ir Politinė partija Rusų aljansas.

VRK primena, kad prasidėjus politinei kampanijai politinės partijos gali registruotis politinės kampanijos dalyvėmis Respublikos Prezidento, Seimo, savivaldybių tarybų, merų rinkimuose ir rinkimuose į Europos Parlamentą.

Politiniai komitetai registruotis politinės kampanijos dalyviais tokiu atveju galėtų rinkimuose į Europos Parlamentą, taip pat – savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, priklausomai nuo registravimosi metu nurodytų rinkimų, kuriuose ketina dalyvauti.

Politines organizacijas registruoja ir atitikimą kitiems Politinių organizacijų įstatyme numatytiems reikalavimams prižiūri Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija. Ši institucija, patikrinusi iki kiekvienų metų spalio 1 d. elektroniniu būdu per Politinių partijų narių sąrašų informacinę sistemą pateiktus ir pasirašytus politinių organizacijų narių sąrašus, pateikia politinių organizacijų sąrašą VRK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.