NSGK užvirė diskusijos dėl komendantūrų: įtaria, kad klausimas stringa, nes jam nepritaria A. Anušauskas

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje užvirė diskusijos dėl komendantūrų pasirengimo vykdyti savo funkcijas karo metu. Posėdžio metu buvo iškeltas klausimas, ar nėra taip, kad šios iniciatyvas tolesnis realizavimas stringa dėl to, kad jam prieštarauja krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

 A. Anušauskas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 A. Anušauskas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 25, 2023, 5:09 PM

Komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad yra Krašto apsaugos ministerijos (KAM) paprašęs kuo skubiau parengti aiškų algoritmą, kur gali kreiptis asmenys, norintys prisijungti prie komendantūrų kūrimo.

„Aš labai prašau, kad man kuo greičiau pateiktų aiškų algoritmą, į ką turėtų kreiptis koviniai asmenys, norintys prisidėti prie Lietuvos Respublikos gynybos savo savivaldybėse, kad juos galėtų patikrinti, apmokyti ir integruoti. Aš šio algoritmo noriu kuo greičiau“, – Eltai po NSGK posėdžio sakė L. Kasčiūnas, pažymėdamas, kad šį algoritmą turi pateikti KAM.

„Mes jau po truputį judame link to, bet tai turi būti daroma daug greičiau, daug sparčiau. Reikia, kad žmogus, kuris nori prisidėti, žinotų, kam savivaldybėje paskambinti, kad jis įsitrauktų į procesą. To kol kas nėra“, – taip pat pažymėjo jis.

D. Gaižauskas sukritikavo A. Anušauską

Visgi posėdžio metu NSGK komiteto pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas iškėlė klausimą, ar komendantūrų tolesnė realizacija nestringa dėl to, jog iniciatyvos nepalaiko krašto apsaugos ministras A. Anušauskas. Politikas taip pat kritikavo A. Anušauską, jog jis vengia atvykti į posėdį ir vietoje savęs siunčia viceministrą.

„Krašto apsaugos ministrui parašai raštą kaip komiteto pirmininkas, bendrapartietis ir esi visiškai ignoruojamas. (...) Ar čia nėra susipriešinimo kova, kuri mums pradeda maišyti priimti įstatymus tokios svarbos, kurie susiję su nacionaliniu saugumu. Aš, pavyzdžiui, nesuvokiu. Gal viešai padiskutuokime, gal ta problema išsispręs“, – ministrą kritikuodamas teigė „valstietis“ D. Gaižauskas.

„Gal A. Anušauskas visiškai sužvaigždėjo, kad jis jau nusispjovė į nacionalinį saugumą“, – ministrą kritikavo opozicijai priklausantis komiteto narys.

Savo ruožtu posėdyje dalyvavęs krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus patikino, kad ministerijos komendantūrų vizija konceptualiai nesiskiria. Visgi, pripažįsta jis, NSGK parengti siūlymai dėl komendantūrų ne visiškai atitinka KAM matymą.

„Šiuo atveju turime tam tikrą iššūkį, kai matome, kad parengti siūlymai dėl komendantūrų galbūt ne visiškai atitinką tą matymą ir įstatyminį reglamentavimą arba tą filosofiją, apie ką mes kalbame. Dėl to yra tam tikrų kritinių pastabų. Bet aš tikiu, kad per tą kalbėjimąsi mes surasime tą bendrą leitmotyvą, bendrą vardiklį, kuris leis patobulinti i Karo padėties įstatymą“, – komiteto posėdžio metu sakė Ž. Tomkus.

„Tai šiuo atveju tikrai tiek ministras, tiek kiti ministerijos darbuotojai yra tame pačiame puslapyje ir siekiame to paties bendro tikslo“, – pažymėjo viceministras.

Karo komendanto institucija skirta užtikrinti sąveiką tarp ginkluotųjų pajėgų ir savivaldybės. Jų veiklą, atliekant vietos savivaldos institucijų funkcijas, kontroliuoja Lietuvos kariuomenės vadas. Įsteigus šią instituciją planuota į pareigas paskirti 60 karo komendantų – tiek, kiek Lietuvoje yra savivaldybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.