Siūlo užbaigti Lietuvos partizanams skirto memorialo statybas Kryžkalnyje

Seimo narys socialdemokratas Matas Skamarakas prašo kitų metų biudžete numatyti 400 tūkstančių eurų Lietuvos partizanams skirto memorialo Kryžkalnyje užbaigimui.

Kryžkalnyje atidengiamas monumentas Lietuvos partizanams.<br> Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio archyvo nuotr.
Kryžkalnyje atidengiamas monumentas Lietuvos partizanams.<br> Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Oct 29, 2023, 9:39 AM

„Raseinių rajone yra nacionalinio lygio istorinis objektas – memorialas, skirtas Lietuvos partizanams – Kryžkalnio k., šalia autostrados Vilnius – Klaipėda. Tai ne tik regioninis poreikis. Čia atvyksta turistai iš visos Lietuvos ir užsienio, srautai nuolat auga. Todėl būtina vienoje vietoje jiems suteikti kuo daugiau informacijos. Kadangi projektas jau įpusėjęs, jį būtina užbaigti. Reikalinga sutvarkyti informacinio centro vidų, įrengti ekspoziciją ir higienos kambarius“, – savo įregistruotą pasiūlymą kitų metų biudžeto projektui komentuoja M. Skamarakas.

Jis ragina kolegas parlamentarus atsakingai ir solidariai priimti teigiamą sprendimą dėl šio projekto įgyvendinimo.

Seimo narys M. Skamarakas mano, kad lėšų Lietuvos partizanams skirto memorialo Kryžkalnyje užbaigimui galima surasti perskirsčius valstybės investicijų programos lėšas, taip pat iš Europos Sąjungos finansinės paramos.

2020 m. rugsėjo 20 d. Kryžkalnyje buvo atidengtas memorialas žuvusiems ir nukankintiems Lietuvos partizanams bei ryšininkams. Memorialas įamžina atminimą Lietuvos partizanų ir jų rėmėjų, paaukojusių gyvybes už Lietuvos laisvę pokario kovoje prieš sovietų okupantus.

Anot „Atrask Raseinius“ centro, memorialas susideda iš 25 metrų aukščio kalavijo formos obelisko, atminimo sienos su 20 000 žuvusių partizanų pavardėmis, išpjautomis Vyčio kryžiaus formos stelose, pagerbimo aikštės su nežinomo partizano kapu.

Memorialo projekto autoriai – skulptorius Tadas Gutauskas ir architektas Saulius Pamerneckis.

Raseinių – Kėdainių apygardoje per pirmalaikius rinkimus išrinktas naujas Seimo narys socialdemokratas Matas Skamarakas į tautos atstovų gretas įsijungė šių metų rugsėjo 26 d. Iki atėjimo į Seimą būsimasis parlamentaras buvo Raseinių rajono savivaldybės vicemeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.