Antisemitinius grasinimus kurso kolegai siuntęs Lietuvos kariuomenės savanoris pats paliko tarnybą

Antisemitiniais grasinimais savo bendramokslį neseniai išplūdęs Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) karys po šio incidento savo noru paliko savanorių gretas.

Antisemitiniais grasinimais savo bendramokslį neseniai išplūdęs Lietuvos krašto apsaugos savanorių (KASP) karys po šio incidento savo noru paliko savanorių gretas.<br> Lietuvos kariuomenės nuotr.
Antisemitiniais grasinimais savo bendramokslį neseniai išplūdęs Lietuvos krašto apsaugos savanorių (KASP) karys po šio incidento savo noru paliko savanorių gretas.<br> Lietuvos kariuomenės nuotr.
Gautos žinutės.<br>Ekrano nuotr.
Gautos žinutės.<br>Ekrano nuotr.
Gautos žinutės.<br>Ekrano nuotr.
Gautos žinutės.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 3, 2023, 4:44 PM

Tai naujienų portalui lrytas.lt pranešė Lietuvos kariuomenės KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės štabo viršininkas mjr. Donatas Giedrikas.

Dėl buvusio savanorio veiksmų kariuomenėje buvo vykdomas tarnybinis patikrinimas, kuris turėjo užtrukti iki 30 dienų. Tačiau vyras iš tarnybos jau išėjo pats.

„Jis jau nebėra karys savanoris. Jis atleistas iš KASP 5R jo paties prašymu“, – penktadienį informavo D.Giedrikas.

„Minėti veiksmai nėra suderinami su kariuomenės veikla, (...) papildomai su juo buvo pravestas pokalbis. Karys savanoris atsiprašo dėl savo veiksmų“, – kiek anksčiau tvirtino kariuomenės atstovas.

Grasino „išpjauti Dovydo žvaigždę“

Kaip jau rašė portalas lrytas.lt, dabar jau buvęs KASP savanoris aukštosios mokyklos kurso draugų susirašinėjimo metu esą pasisiūlė kolegai panevėžiečiui ant jo „išpjauti Dovydo žvaigždę“, tikino, kad Izraelio valstybė neegzistuoja.

Grasinimų sulaukęs vyras pasakojo, kad užgauliojimai jam plūdo per „Messenger“ programėlę, kai kilo aštri diskusija apie karą Izraelyje.

„Kolega, būsimas slaugytojas ir kariškis, pareiškė, kad žydai yra p****ai“, – portalui lrytas.lt nurodė Darius (vardas pakeistas, – aut. past.).

Kurso kolegos esą susiginčijo, o vėliau vyras sulaukė ir grasinimų.

„Jis pasakė, kad gaidžių ir skerdikų nepalaiko, kad tokios šalies kaip Izraelis nėra. Kai bandžiau paaiškinti savo poziciją, pasakė: matau, ant tavęs reikės išpjaustyt Dovydo žvaigždę“, – pasakojo Darius.

Pašnekovas esą tuomet paklausė, ar šis vyktų į Izraelį, jeigu kariuomenė jį ten išsiųstų.

„O jis atsakė: pašol ******, svetimos žemės neginsiu“, – citavo panevėžietis.

Bendrą kurso draugų susirašinėjimą matė ir kiti kolegos, o parašęs pareiškimą policijai vyras sulaukė ir viešų patyčių, kariuomenės savanoris jį vadino daunu, siuntė užgauliojančias žinutes.

Žinią apie gautą pareiškimą portalui lrytas.lt patvirtino ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė.

„Mums pranešė žydų bendruomenė, kad atėjo žmogus ir prašė pagalbos. Buvo išsakyta antisemitinio, grasinančio pobūdžio mintis, frazė“, – paaiškino O.Jukniūtė.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky dėl šio incidento taip pat išreiškė susirūpinimą.

„Lozungai buvo antisemitiniai – mano supratimu, tai aiškus neapykantos kurstymas prieš kitą tautą su grasinimu panaudoti fizinį smurtą. Tikiuosi, kad policija atpažins nusikaltimą ir tinkamai sureaguos, jei tai, kas pranešta, yra tiesa.

Neramina, kad žmogus, dėl kurio buvo parašytas pareiškimas, tarnauja Lietuvos kariuomenėje ir mokosi slaugytojų mokykloje. Tai yra visuomeniniame gyvenime aktyviai dalyvaujantis žmogus“, – sakė F.Kukliansky.

Teroristinės grupuotės „Hamas“ lyderis Khaledas Meshalas paragino dar spalio 13 d., penktadienį, išeiti į gatves bei palaikyti Izraelį užpuolusią „Hamas“. Po šių pareiškimų socialiniuose tinkluose ėmė plisti raginimai tądien pulti žydus bei su žydų bendruomene susijusius objektus.

Panašiu metu panevėžietis ir sulaukė antisemitinio pobūdžio grasinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.