Startuoja parašų rinkimas dėl balsavimo teisės šešiolikmečiams

Iniciatyvinei grupei, siekiančiai įteisinti balsavimo teisę savivaldoje šešiolikmečiams, pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išdavė rinkėjų parašų rinkimo lapus.

Balsavimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Balsavimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-06 17:02

Iniciatyva dėl Konstitucijos 34 straipsnio pakeitimo siekiama įteisinti galimybę, kad savivaldybių tarybų rinkimuose būtų galima balsuoti rinkėjams, sulaukusiems 16 ir daugiau metų.

Kaip informuoja VRK, iniciatyvinė grupė per keturis mėnesius nuo šios datos, t. y. iki 2024 m. kovo 6 dienos, turi surinkti šią iniciatyvą remiančių 300 tūkstančių rinkimų teisę turinčių piliečių parašų. Nuo pirmadienio taip pat galima pasirašyti ir elektroniniu būdu VRK informacinių paslaugų portale portale https://www.rinkejopuslapis.lt/iniciatyvos.

Lapai su piliečių parašais turi būti grąžinti į VRK ne vėliau kaip paskutiniąją šio termino dieną, 2024 m. kovo 6 d., iki 17 val.

Surinkus reikiamą parašų skaičių iki nustatytos datos, VRK per 15 dienų nuo jų gavimo dienos patikrins ir suskaičiuos tiek elektroniniu būdu, tiek popieriniuose parašų rinkimo lapuose surinktus parašus.

Po patikrinimo procedūros, VRK Seimui pateiks išvadą, ar piliečių parašai ir jų rinkimo būdas atitinka teisės aktų reikalavimus. Seime gavus VRK išvadą, kad surinkti parašai atitinka teisės aktų reikalavimus, išvados gavimo dieną įregistruojamas iniciatyvos projektas.

Per keturis mėnesius nesurinkus reikiamo piliečių parašų skaičiaus, iniciatyvos projektas Seime nesvarstomas.

Iniciatyvinę grupę piliečių įstatymų leidybos iniciatyvai įgyvendinti sudarė 10 Lietuvos Respublikos piliečių, turinčių rinkimų teisę. Spalio 26 d. VRK posėdyje buvo patvirtintas šios iniciatyvinės grupės įregistravimo aktas.

Šios piliečių iniciatyvinės grupės koordinatoriai yra Umberto Masi ir Goda Butrimaitė. Jie taip pat bus atsakingi už VRK išduotų piliečių parašų rinkimo lapų priėmimą, tinkamą panaudojimą, apskaitą ir grąžinimą.

Šiuo metu Konstitucijoje įrašyta, kad „piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų, turi rinkimų teisę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.