F. Jansonas stebisi premjerės ambicijomis prezidento rinkimuose: su tokiu palaikymu laimėti bus sunku

Dabartinio šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas abejoja, ar antrą kartą prezidento rinkimuose užsimojusi dalyvauti premjerė Ingrida Šimonytė turi šansų laimėti. Pasak jo, tą veikiausiai supranta ir pati Vyriausybės vadovė.

Frederikas Jansonas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Frederikas Jansonas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2023, 2:56 PM

„Manau, premjerė yra pakankamai racionali, jog suvoktų, kad turint penktadalio Lietuvos gyventojų palaikymą prezidentu tapti be galo sunku“, – interviu Delfi sakė F. Jansonas, komentuodamas I. Šimonytės pasvarstymą, esą ji tapusi prezidente neperžengtų ribų, kurias šalies vadovui numato Konstitucija.

Eltai duotame interviu premjerė leido suprasti, kad dabartiniam šalies vadovui išlikti numatytų prerogatyvų lauke – nesiseka.

„Man atrodo, kad tai, ko aš nebandyčiau daryti, tai nebandyčiau būti viskuo vienu metu“, – Eltai praėjusią savaitę sakė I. Šimonytė.

Be to, jos teigimu, nepaisant šiuo metu neišvengiamų trinčių su opozicinėmis partijomis, jai, kaip prezidentei, pavyktų surasti balansą veikiant valstybės vidaus lygiu. O konstruktyvaus visų politinių jėgų sutelkimo, neslėpė premjerė, ji pasigedo iš tą padaryti žadėjusio G. Nausėdos.

F. Jansono teigimu, tokie premjerės pareiškimai, įvertinus jos darbą Vyriausybėje, skamba juokingai.

„Kai sakoma, kad būčiau vienijanti, tai tikrai premjero postas suteikia daug galimybių vienyti tiek koaliciją, kad lėkštės nedužtų, tiek dirbti su opozicija, jei nori, kad būtų priimtos tavo idėjos. Tai nesiseka. Tada grįžtame prie trečio dalyko: kai diskutuojame apie mūsų politinį išsidėstymą, Lietuva yra labiau premjerinė respublika. Tapęs premjeru, ypač su valdančiąja dauguma už nugaros, tu turi daugybę svertų, galimybių ir laiko pakankamai padaryti permainas, padaryti ką nors gero. Šiuo atveju, būkim biedni, bet teisingi: kai gamykloje skyriaus vadovui nesiseka dirbti, o jis sako, kad direktoriumi aš būčiau geras, tai skamba taip... juokingai“, – Delfi teigė F. Jansonas.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 metų gegužės 12 d. I. Šimonytė jau yra paskelbusi, kad rinkimuose dalyvaus. Prezidentas G. Nausėda yra teigęs, kad savo sprendimą dėl antrosios kadencijos praneš šių metų pabaigoje.

Šiuo metu apie keliamas ar remiamas kandidatūras paskelbė Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga. Jos kandidatu bus Aurelijus Veryga, o Lietuvos regionų partija rems Kazlų Rūdos mero, Manto Varaškos kandidatūrą.

Taip pat žinomi 3 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus ir aktyvistas Antanas Kandrotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.