Kibernetinės gynybos konferencijoje Lietuva ragino NATO stiprinti prevencijos ir reagavimo priemones

Krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė lapkričio 9–10 d. Berlyne dalyvavo pirmojoje NATO kibernetinės gynybos konferencijoje, kurioje aptarė Aljanso kibernetinės erdvės gynybos ir atgrasymo, integruoto politinio-karinio atsako į kibernetines grėsmes stiprinimo ir partnerysčių klausimus.

Asociatyvi nuotr. <br>123rf iliustr.
Asociatyvi nuotr. <br>123rf iliustr.
Europiečiai mano, kad jiems kasdien daug geriau naudotis skaitmeninėmis technologijomis leistų didesnis kibernetinis saugumas (Lietuvoje 70 proc., ES 77 proc.).<br>123rf iliustr.
Europiečiai mano, kad jiems kasdien daug geriau naudotis skaitmeninėmis technologijomis leistų didesnis kibernetinis saugumas (Lietuvoje 70 proc., ES 77 proc.).<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 3:24 PM

Diskusijoje kartu su JAV, Vokietijos, Lenkijos ir Ispanijos pareigūnais buvo aptartos Rusijos karo Ukrainoje pamokos kibernetinėje srityje – prevencija, gebėjimų stiprinimas ir glaudesnis bendradarbiavimas su sąjungininkais, partneriais ir privačiu sektoriumi.

Viceministrė pažymėjo, kad Aljansas galėtų efektyviau išnaudoti naują Virtualų kibernetinių incidentų paramos pajėgumą (VCISC) ir per jį teikti paramą sąjungininkams bei partneriams valdant incidentus. Pasak jos, pavyzdžiu tokioms NATO pajėgoms gali būti 5 metus veikiančios Lietuvos vadovaujamos ES kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos, kurios padeda ES valstybėms narėms, partneriams ir karinėms operacijoms.

Aukšto lygmens konferencijoje savo įžvalgomis dalinosi NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, Vokietijos, Nyderlandų, Suomijos, Latvijos Ir Albanijos užsienio reikalų ministrai, NATO šalių kibernetinio saugumo institucijų vadovai, viešojo sektoriaus įmonių („Palo Alto“, „Microsoft“, „Mandiant“, ESET) atstovai, akademinės bendruomenės nariai.

Apie iniciatyvą surengti pirmąją kasmetinę NATO kibernetinės gynybos konferenciją buvo paskelbta Aljanso viršūnių susitikimo metu Vilniuje.

NATO lyderiai liepą Vilniuje patvirtino naują koncepciją, kuria siekiama stiprinti kibernetinės gynybos indėlį į bendrą NATO atgrasymo ir gynybos architektūrą, didinti bendrą NATO informuotumą ir kibernetinį atsparumą. Taip pat susitikimo metu Vilniuje savo veiklą pradėjo ir buvo sėkmingai išbandytas naujas NATO VCISC, kuris sutelkia sąjungininkių pastangas reaguojant į didelio masto kibernetinius incidentus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?