Po 10-ies metų pertraukos panevėžiečius džiugins gyva Kalėdų eglė

Panevėžys jau pradeda ruoštis didžiausioms metų šventėms. Šiais metais Laisvės aikštę papuoš gyva žaliaskarė, o miesto gatvės pasidabins skambančiais kalėdiniais papuošimais.

Šiemet panevėžiečiams gyvą eglę dovanojo įmonės „Asirinta“ ir „Dujostata“. Šios bendrovės yra medžio bendrasavininkės.<br>jp.lt nuotr.
Šiemet panevėžiečiams gyvą eglę dovanojo įmonės „Asirinta“ ir „Dujostata“. Šios bendrovės yra medžio bendrasavininkės.<br>jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 2:21 PM

Gėdos nebus

Jau keletą metų Aukštaitijos sostinėje buvo puošiama karkasinė eglė, o šiemet panevėžiečių akis džiugins tikra, 13 metrų aukščio žaliaskarė. Gyvos eglutės puoš ir kitas miesto erdves – tokį pasiūlymą Panevėžio miesto savivaldybei pateikė viešąjį pirkimų konkursą laimėjusi bendrovė „Lumidėja“, kuri šventinę nuotaiką panevėžiečiams kurs jau ketvirtą kartą.

Tinkamą eglę dekoratoriai teigia jau turintys ir ramina gyventojus, kad 2013-ųjų metų istorija, kai Laisvės aikštėje stovėjo kreiva, nesimetriška ir kukliai papuošta eglė, tikrai nepasikartos.

„Mano nuomone, 2013 metais buvo ir paties medžio, ir puošybos principo problema. Eglė nebuvo labai taisyklingos formos, o dar ir tų laikų būdingas puošimo būdas pakišo koją. Tada visi leisdavo girliandas nuo viršaus į apačią ir taip eglės nelygumai tik dar labiau išryškėjo, tačiau šiemet Panevėžys turės gražią, tvarkingą sidabrinę eglutę. Augdama ji neturėjo šalia jokių kaimynų, todėl yra gražiai nuaugusi iš visų pusių, ji nei per plati, nei per siaura, 13 metrų aukščio, o apačios laja siekia 6 metrus. Eglė yra ypatingai taisyklingos kūgio formos. Būkite ramūs, viskas bus gerai“, – sako konkursą laimėjusios ir šventiniais papuošimais besirūpinančios bendrovės „Lumidėja“ vadovas Karolis Balvočius.

Kalėdų garsai

Įmonė jau ne vienerius metus puošia natūralias eglutes. Panevėžio žaliaskarę planuojama apipinti apie pusantro kilometro ilgio šviečiančiomis girliandomis.

Eglė bus padabinta auksiniais ir sidabriniais žaisliukais bei raudonais kaspinais. Po egle įkurta jauki kompozicija, kuri atspindės šių metų temą – „Kalėdų garsai“.

Kalėdos – jaukumo simbolis

Ne vieną gyvą elgę kasmet skirtinguose miestuose ir miesteliuose puošianti įmonė „Lumidėja“ sulaukia malonių atsiliepimų, anot jų – žmonės pasiilgo tikrumo, paprastumo ir nuoširdumo.

„Jeigu stebėtume kitus miestus, juose irgi puošiamos gyvos eglės. Jau keletą metų einame link to, kad miestai nutoltų, nuo kartais keistai atrodančių fantazijų: kai iš eglės padaromi angelai, dovanos ar dar kažkas. Mūsų tikslas, kad papuošta eglė būtų paprastą, šilta ir šventiška, o įvairius elementus galima pritaikyti ir eksperimentus įgyvendinti kitose miesto erdvėse“, – kalbėjo K. Balvočius.

Skambiai švęs šventes

Kaip sako Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas, šiemet Panevėžys skambiai švęs ir didžiąsias metų šventes.

„Unikalūs muzikiniai sprendimai, tiesiogine ir perkeltine prasme, kurs šventinę nuotaiką ir vaizdą, o juos darniai sujungs akustinė kalėdinėmis giesmėmis užlieta aplinka. Panevėžiečiai ir mūsų miesto svečiai bus pakviesti tęsti muzikinę kelionę, kurią pradėjome miesto gimtadienio metu. Tikime, kad kiekvienas mieste pajus šventinę dvasią ir pakylėtai lauks gražiausių metų švenčių“, – steigė R. Račkauskas.

Gyvos eglės išstums varžytuves

Įmonės „Lumidėja“ vadovas viliasi, kad kuo daugiau miestų puoš gyvas egles, tuo greičiau baigsis eglių varžytuvės.

„Kai eglės visų miestų ir miestelių bus maždaug panašios, tikėtina, kad ir varžytuvės po truputį nurims. Taip visi gyvensime ramiau, ir mes kaip dekoratoriai, ir savivaldybių darbuotojai, kurie priima sprendimus. Tikrai iš jų jaučiame labai didelį nerimą, kiekvienais metais jie pergyvena kaip bus, kaip pavyks, ką žmonės kalbės, kaip žiniasklaida išviešins. Manau, modelis, kad Kalėdų eglė turi būti tiesiog paprastas Kalėdų simbolis – išlaisvina visus“, – teigė K. Balvočius.

Eglę dovanojo verslininkai

Šiemet panevėžiečiams gyvą eglę dovanojo įmonės „Asirinta“ ir „Dujostata“. Šios bendrovės yra medžio bendrasavininkės.

„Eglę padovanoti miestui pasiūlė įmonė „Lumidėja“. Sutikome ilgai nesvarstę. Atsisveikinti su egle gaila, bet, žinant, kad tai darome dėl visų panevėžiečių ir miesto svečių, ne taip liūdna“, – naujienų portalui JP sakė įmonės „Dujostata“ vadovas Julius Paškonis.

Ne vieną dešimtmetį Panevėžio rajone, šalia Smilgių kaimo, augusią eglę į Laisvės aikštę planuojama atgabenti lapkričio 19 dieną, o ją dekoruoti – lapkričio 24-ąją. Žaliaskarė, su 15 tūkstančių lempučių, bus įžiebta gruodžio 1-ąją.

Jau puošiamos gatvės

Artėjant gražiausioms metų šventėms pamažu pradedamos puošti ir miesto erdvės bei gatvės. Dekoratorių komanda ketvirtadienį pradėjo gražinti Vasario 16-osios gatvę bei Laisvės aikštę. Dekoracijomis bus puošiamos Vilniaus, Klaipėdos, Respublikos, Elektros, Ukmergės ir J. Basanavičiaus gatvės, Savanorių aikštė.

Laisvės aikštėje, fontane bus galima pasigrožėti balerinų-snaigių šokiu bei akomponuoti joms fortepijonu, Senvagėje miesto gyventojus pasitiks natų arka, Nepriklausomybės aikštėje bus įkurtas natūralių eglučių parkas.

Šventiniam puošimui – 121 tūkst. eurų

Panevėžio miesto Kalėdų eglės ir miesto puošybos tema – „Kalėdų garsai“.

Ji pasirinkta siekiant pratęsti 520-ojo miesto gimtadienio tematiką, gimtadienio šūkis – „Panevėžys skamba gerai“. Kalėdinę nuotaiką mieste kurs skambančios puošmenos ir natūralios žaliaskarės.

Šių metų kalėdinės eglės puošybai iš Savivaldybės biudžeto skirta šiek tiek daugiau nei 42 tūkst. eurų, viešųjų miesto erdvių puošybai – 79 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.